Συνεντεύξεις

Β. Ματαράγκας: «Η Ελλάδα θα αργήσει πολύ να ξεφύγει από τον κλοιό των μνημονίων»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Η  Ελλάδα με  τα περίφημα μνημόνια δεν έχει κυριαρχία.  Έχει παραιτηθεί της κυριαρχίας της.  Αυτό νομικά σημαίνει πως δεν  θεωρείται υποκείμενο δικαίου. Στο ρωμαϊκό δίκαιο και στα αρχαία ελληνικά  δίκαια,  οι δούλοι δεν είχαν ικανότητα δικαίου».
Αυτό αναφέρει,  μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ», ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο  Bahçeşehir στην Κωνσταντινούπολη  και στο European School of Law and Governance στην Πρίστινα  κ. Βύρων Ματαράγκας.
Ο κ.  Ματαράγκας τονίζει πως η Ελλάδα θα αργήσει πολύ να ξεφύγει από τον κλοιό των μνημονίων.
«Η Ελλάδα θα ξεφύγει από τον κλοιό όταν απαλλαγεί από τα μνημόνια. Εύχομαι να είμαι εν ζωή όταν θα γίνει αυτό.  Θεωρώ πως είναι δύσκολο να γίνει αυτό γιατί σε ένα χρόνο θα χρειαστούμε και άλλα δανεικά για να εξοφλήσουμε το χρέος.  Αυτό σημαίνει και άλλο μνημόνιο», δηλώνει ο κ. Ματαράγκας.
Σε ερώτηση σχετικά με τα σκληρά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή ο κ. Ματαράγκας δηλώνει ότι θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία καθώς έχει μειωθεί και  η αγοραστική δυνατότητα όλων.
Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ματαράγκας αναφέρεται στην ζωή των Ελλήνων εκεί αλλά και στους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

Η συνέντευξη του κ. Β.  Ματαράγκα, αναλυτικά:
• Ποιοι ήταν οι βασικοί άξονες της ομιλίας σας στο συνέδριο που οργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης;
Αναφέρθηκα στον τουρισμό και στο διεθνές δίκαιο. Ο τουρισμός είναι μία κοινωνική, οικονομική δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται πέρα και επέκεινα των συνόρων μιας χώρας. Το αποτέλεσμα- σκοπός αυτής της δραστηριότητας πραγματοποιείται στο έδαφος μιας άλλης χώρας. Ακριβώς διότι η τουριστική δραστηριότητα  διασχίζει τα σύνορα των κρατών και αναπτύσσεται στην επικράτεια κράτους άλλου από εκείνο, στο έδαφος του οποίου ελήφθη η σχετική πρωτοβουλία ο τουρισμός εισέρχεται στο ρυθμιστικό πεδίο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Κατά το γενικό διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κανόνας που να υποχρεώνει τα κράτη να δέχονται στο έδαφός τους  αλλοδαπούς.  Κάθε κράτος είναι κυρίαρχο για να κάνει ό,τι θέλει.  Δεν πρόκειται περί δικαιώματος του κράτους αλλά αρμοδιότητας, που απορρέει από την κυριαρχία του. Αυτό είναι μια  πολύ σημαντική ιδιότητα των ανεξαρτήτων και κυρίαρχων  κρατών.
• Εκφράσατε όμως και την πικρία σας στο συνέδριο για την Ελλάδα. Γιατί;
Εξέφρασα την πικρία μου γιατί η Ελλάδα με τα περίφημα μνημόνια δεν έχει κυριαρχία.  Έχει παραιτηθεί της κυριαρχίας της.  Αυτό νομικά σημαίνει πως δεν θεωρείται υποκείμενο δικαίου. Στο ρωμαϊκό δίκαιο και στα αρχαία ελληνικά  δίκαια  οι δούλοι δεν είχαν ικανότητα δικαίου.
• Πιστεύετε δηλαδή  πως η Ελλάδα έχει υποδουλωθεί στην ΕΕ;
Είναι υπόδουλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η τρόικα δεν εγκρίνει έστω   και μια παράγραφο ενός νόμου, δεν τίθεται σε εφαρμογή ακόμη και αν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Σας θυμίζω τι έγινε με το «πόθεν εσχες» των εργαζομένων στο Λιμενικό. Όλοι οι νόμοι εγκρίνονται από τους δανειστές.
• Αυτά επηρεάζουν τον τουρισμό;
Σας θυμίζω πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει απόφαση για τη μείωση του ΦΠΑ για τον τουρισμό.  Δεν μπορούσε να τεθεί το μέτρο σε εφαρμογή λόγω αντιρρήσεων της τρόικας. Κάποια στιγμή πείσθηκαν οι Ευρωπαίοι και μειώθηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ  στο 13%.  Ήταν Αύγουστος του 2013. Δεν  άλλαξε όμως  κάτι με αυτό γιατί η σεζόν είχε τελειώσει. Με το συγκεκριμένο  παράδειγμα θέλω να υπογραμμίσω πως η Ελλάδα είναι υπό εποπτεία και αν θέλετε υπό επιτροπεία. Δεν διστάζω να αναφέρω ότι είναι και υπό κατοχή.
• Πώς μπορεί να ξεφύγει από αυτό τον κλοιό η χώρα;
Φοβάμαι πως θα αργήσει πάρα πολύ. Αυτό θα γίνει όταν απαλλαγεί από τα μνημόνια. Εύχομαι να είμαι εν ζωή όταν θα γίνει αυτό.  Θεωρώ πως είναι δύσκολο να γίνει αυτό γιατί σε ένα χρόνο θα χρειαστούμε και άλλα δανεικά για να εξοφλήσουμε το χρέος.  Αυτό σημαίνει και άλλο μνημόνιο
• Με τις μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς και την επιβολή φόρων πιστεύετε πως η οικονομία τη χώρας μπορεί να μπει σε ένα καλό δρόμο;
Όχι, δεν θα μπει σε ένα καλό δρόμο.   Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά πιστεύω πως δεν θα αλλάξει κάτι με αυτά τα μέτρα.  Όταν κόβουν τις συντάξεις δεν πλήττουν μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους νεότερους.  Σήμερα αρκετοί στηρίζονται στους ηλικιωμένους γονείς τους.  Τα μέτρα θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία καθώς έχει μειωθεί και  η αγοραστική δυνατότητα όλων.
• Πώς βλέπετε τις αφίξεις τουριστών από την Τουρκία; Υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα;
Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Τούρκους για την Ελλάδα. Με τη διευκόλυνση στην χορήγηση  θεωρήσεων εισόδου θα αυξηθεί το ρεύμα τουριστών από τη γειτονική χώρα. Θα ευνοηθούν  τα νησιά και η Βόρεια Ελλάδα. Ειδικά στα νησιά αφικνούνται Τούρκοι   τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου. Θα πρέπει όμως να βελτιωθούν οι υποδομές.  Στις μαρίνες της Τουρκίας σε κάθε ιδιοκτήτη γιοτ  παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και  on line γραμμή σταθερού τηλεφώνου και internet.  Aυτά θα πρέπει να παρέχονται και στην Ελλάδα.
• Γεννηθήκατε και εργάζεστε στην Κωνσταντινούπολη. Πώς είναι η ζωή για τους Έλληνες της Πόλης;
Οι Ρωμιοί  είναι λίγοι. Ο πληθυσμός των Ελλήνων δεν ξεπερνά τα 2.000 άτομα. Ζουν στην Πόλη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο.  Θυμίζω πως στην Ίμβρο άρχισε να λειτουργεί ξανά και  το σχολείο. Στην Κωνσταντινούπολη έχουν έρθει πολλοί Έλληνες για να βρουν δουλειά.  Αρκετοί τα έχουν καταφέρει και μάλιστα ορισμένοι  έχουν ξεχωρίσει  όπως μια 30χρονη που ήρθε από τη Λάρισα  και κατάφερε να γίνει περιζήτητη σε καλά εστιατόρια, γιατί ήξερε να μαγειρεύει πολύ  καλά.  Η γυναίκα δεν ήξερε τουρκικά και δεν διέθετε κάποιο πτυχίο. Πάλεψε και τα κατάφερε.
• Είναι ευπρόσδεκτοι οι  Έλληνες οικονομικοί μετανάστες από τους Τούρκους;
Δεν υπάρχουν προβλήματα. Η Τουρκία έχει γίνει τώρα χώρα υποδοχής μεταναστών.
• Δεν υπάρχει δηλαδή κλίμα δυσαρέσκειας για τους Έλληνες;
Όχι, η Τουρκία έχει εξελιχθεί και έχει αλλάξει προς το καλύτερο.
• Με το μεταναστευτικό όμως υπάρχει πρόβλημα. Ποιά είναι η άποψή σας;
Το θέμα δημιουργήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων στην Συρία. Στην Τουρκία  ζουν σήμερα 2.500.000 Σύριοι. Περίπου 2.000.000 έχουν μεταφερθεί στην Ιορδανία. Περπατάς στο δρόμο  και ακούς περισσότερο  την αραβική γλώσσα. Είναι ένα δράμα. Το αξιοπερίεργο με αυτούς του δυστυχείς ανθρώπους είναι ότι θέλουν να μεταβούν σε χώρες της ΕΕ όπως η Αγγλία και η Γερμανία. Καμία αραβική χώρα δεν  τους θέλει. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό που θα πρέπει να απαντηθεί από τους αρμοδίους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου