Ειδήσεις

Υποχωρήσεις στα «κόκκινα δάνεια» και στο ΦΠΑ για την εκταμίευση της δόσης

Το πικρό ποτήρι της υποχώρησης στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να πιει – και μάλιστα σύντομα – η κυβέρνηση αν θέλει να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, να πάρει τα 3 δισ. ευρώ και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του χρόνου.

Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Commission κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις στο θέμα είναι μεν συμβιβαστική, αλλά υποδεικνύει σίγουρα νέες υποχωρήσεις από την Ελληνική πλευρά . «Στόχος μας να καλύψουμε τα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους», είπε.

Το κρίσιμο μέγεθος θα είναι το ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών στους οποίους θα παρέχεται ασυλία από πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας.

Η διαφορά μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης είναι μεγάλη. Με την πρόταση των δανειστών (κατοικία με αντικειμενική αξία έως 120 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ) καλύπτεται περίπου το 40% των δανειοληπτών.

Με την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας (ακίνητη περιουσία μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 35000 ευρώ) καλύπτεται το 72,4% των νοικοκυριών που έχουν σήμερα πρόβλημα.

Η εναλλακτική θα είναι ένα ενδιάμεσο ποσοστό της τάξης του 55- 60%, όπου η ασυλία από πλειστηριασμούς θα αφορά ακίνητα με αντικειμενική αξία πέριξ των 200.000 ευρώ και εισόδημα από 15.000 έως 20.0000 ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας τονίζουν ότι το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε θετική αξιολόγηση κατά την εξέταση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( Euro working group ).

Άλλωστε, μια εμπλοκή στην εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ που έχουν οριστεί να δοθούν τον Οκτώβριο και του 1 δισ. ευρώ που έχουν οριστεί για τον Νοέμβριο, η οποία θα έχει αιτία την καθυστέρηση του προγράμματος μπορεί να σταματήσει και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα όλη την διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης τους.

Ο κ. Ντομπρόβσκις συνέδεσε σαφώς την αξιολόγηση του προγράμματος με την διαδικασία για τις τράπεζες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση δηλαδή μετά τα μέσα Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου. Τούτο διότι μετά την 1/1/2016 θα αρχίσει να ισχύει η οδηγία για την διάσωση εκ των έσω (bail in), η οποία βάζει στο παιχνίδι και τους ομολογιούχους αλλά και τους καταθέτες .

Πηγή: Real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου