Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν προχθές το βράδυ σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Ρόδου οι εργασίες της 2η Διεθνούς Πολιτιστικής Ακαδημίας που οργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο δήμαρχος κ.Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σάββας Διακοσταματίου, η επικεφαλής του γραφείου διεκδίκησης του τίτλου «Ρόδος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» κ. Αλίκη Μοσχή, o πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ.κ. Στέλλα Αναστασιάδη και Φωτεινή Καράμπελα, o κ. Δημήτρης Αλεξανδράκης Διευθυντής Εκπαιδευτικών και πολιτιστικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και αρκετοί διπλωμάτες, καθηγητές και φοιτητές που παρακολούθησαν το συνέδριο. Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό πρόβλημα. «Διαδραματίζονται σημαντικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς οι δυνάμεις που ορίζουν τον κόσμο συνέβαλαν στην αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής χωρίς να προσδιορίσουν και να ελέγξουν τις εξελίξεις. Έτσι ο ελληνικός λαός υφίσταται το βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων που ζουν το μαρτύριο της προσφυγιάς. Ελπίζουμε οι δυνάμεις της Ευρώπης να καταλάβουν το συντελούμενο δράμα. Από αυτό το βήμα καλώ όλες τις δυνάμεις που επιδρούν στην ευρύτερη περιοχή, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό θα γίνει έτσι και αλλιώς. Ας γίνει νωρίτερα. Ακόμη και ένα παιδί να προλάβουμε να μην ζήσει το μαρτύριο της προσφυγιάς, θα είναι κάτι», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Αναφερόμενος στο συνέδριο ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη των αξιών που ενώνουν τους λαούς.
«Η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να αποδειχθεί ως η πιο ήπια δυνατότητα διείσδυσης της επικοινωνίας των ανθρώπων και της ανάδειξης των αξιών που ενώνουν τους λαούς. Πιστεύω σε αυτές τις προσπάθειες γιατί έχουν μέσα τους την αρετή της θετικής προσπάθειας και της δημιουργίας. Μπορούν να αναχαιτίσουν φαινόμενα που απειλούν να επιχωματώσουν αξίες. Γίνεται οραματική προσπάθεια που έχει και μέλλον και προοπτική γιατί υπηρετεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και έκλεισε την ομιλία του με μια ρήση του Πλάτωνα περί αρετής.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι στηρίζει το Δήμο Ρόδου στον αγώνα για τη διεκδίκηση του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ρόδος δικαιούται να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα τη συγκεκριμένη χρονιά.
«Οφείλουμε να εργαζόμαστε για μια κοινωνία πραγματικών πολιτών και όχι θεατών και υπηκόων, δηλαδή παθητικών αποδεκτών των αποφάσεων που λαμβάνονται από άλλους. Που θα ορίζει και δεν θα ορίζεται, που θα καθορίζει και δεν θα καθορίζεται. Μόνο μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να πετύχουμε το συγκεκριμένο στόχο», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.
Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο και σηματοδοτεί την αρχή της συνεργασίας με το Δήμο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. «Τα μέλη της πολιτιστική ακαδημίας υποστηρίζουν πως ο πολιτισμός είναι η ήπια δύναμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανθρωπότητας. Συζητήσαμε για πολλά θέματα για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τις εστίες κρίσεως, που ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο. Ομιλήσαμε για τις ευθύνες αλλά και τις δυνατότητες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση και του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης», τόνισε ο κ . Γιαλλουρίδης.
Με αφορμή την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής κ.Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής στο πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης .
«Οι αρχαίοι Αθηναίοι διαχώριζαν τους ανθρώπους σε πολίτες και υπηκόους. Οι πολίτες συμμετείχαν στα κοινά. Οι υπήκοοι δεν είχαν άποψη και συμμετοχή. Απλώς ακολουθούσαν τον ηγεμόνα. Τους αποκαλούσαν “βαρβάρους” γιατί δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά», τόνισε ο κ. Γιαλλουρίδης.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
«Η έννοια του πολιτισμού συνδέεται με την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας και ακολουθεί την ιστορική διαδρομή κάθε τόπου. Η Ρόδος έγινε σταυροδρόμι πολιτισμών και χώρων ζυμώσεων. Σήμερα με τις συνεδριάσεις της 2ης πολιτιστικής ακαδημίας συνεχίζεται η ιστορική διαδρομή στον πολιτισμό της πόλεως. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Γιαλλουρίδη για την επιτυχημένη διοργάνωση του συνεδρίου. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας να φιλοξενεί τους εκπροσώπους ενός πολύ σημαντικού θεσμού που συμβάλλει καταλυτικά στη διαφύλαξη και το σεβασμό της πολιτιστικής πολυμορφίας και την προαγωγή της σε νέο τρόπο προσέγγισης των διεθνών σχέσεων», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος που ευχαρίστησε τους διπλωμάτες και τους φοιτητές που έλαβαν μέρος στο συνέδριο.
«Με αφορμή τη 2η πολιτιστική ακαδημία είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία του Δήμου Ρόδου με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα έχει συνέχεια με κοινές δράσεις για την ανάδειξη της Ρόδου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αν το νησί γίνει η έδρα για τις συνεδριάσεις των μελών της πολιτιστικής ακαδημίας», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος, που ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών για την παρουσία στην τελετή λήξης των εργασιών του συνεδρίου.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων.