Ειδήσεις

ΝΔ: Η «περήφανη» ανακεφαλαιοποίηση του κ. Τσίπρα

Η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε και τώρα έχει προκαλέσει με την πολιτική διάλυσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος που ακολούθησε, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η «περήφανη» ανακεφαλαιοποίηση του κ. Τσίπρα

Με τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Τσίπρας υποχρεώνεται τώρα να πράξει όλα αυτά για τα οποία κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση – και ακόμη περισσότερα!

Ο κ. Τσίπρας αφού διέλυσε την οικονομία και έκλεισε τις τράπεζες, υποχρεώνει τώρα το κοινοβούλιο να ψηφίσει (προκειμένου να διασωθούν οι οικονομίες των Ελλήνων, τις οποίες ο ίδιος έθεσε εν κινδύνω) μια ανακεφαλαιοποίηση που πριν από έναν χρόνο δεν χρειαζόταν – και μάλιστα με χρήματα που θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες επίσης εξόρκιζε ως «ξεπούλημα».

Έχουν ήδη πάει περίπατο όλες οι «δεσμεύσεις» του, καθώς αποδεικνύεται πως για άλλη μια φορά έλεγε ψέματα.

Έλεγαν ψέματα και για τον ρόλο του ΤΧΣ και για τον δήθεν δημόσιο έλεγχο των τραπεζών και για την ρευστότητα και για τα κόκκινα δάνεια, που θα τα συνέδεαν με την ανακεφαλαιοποίηση και τώρα ισχυρίζονται ότι αυτό θα συμβεί «μέσα στις επόμενες μέρες».

Οι τράπεζες, οι τραπεζίτες, οι ανακεφαλαιοποιήσεις «με τα λεφτά του λαού», το ΤΧΣ και ο ρόλος του, η ΕΚΤ και ο ρόλος της, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την προεκλογική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις εκλογές του Ιανουαρίου, όσο και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά από αυτές.

Στις συνεντεύξεις του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε τις ελληνικές τράπεζες «ζόμπι», παρουσιάζοντάς τες ως ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Σε όλες τις ομιλίες του ανά την Ελλάδα υποσχόταν ότι θα θέσει τις τράπεζες και το ΤΧΣ υπό δημόσιο έλεγχο, ότι θα ιδρύσει μια σειρά νέες τράπεζες (αναπτυξιακή, ειδικού σκοπού, για αγρότες, για μικρομεσαίους κλπ), ότι θα πάρει 3 δις από το ΤΧΣ για να ρυθμίσει τα «κόκκινα δάνεια», ότι δεν νοείται ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών χωρίς παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ακόμη και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα ετίθεντο υπό δημόσιο έλεγχο.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει συμβεί, καθώς τίποτε από τα παραπάνω δεν προβλέπεται στη Συμφωνία της 12ης Ιουλίου που υπέγραψε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ένα πανίσχυρο ΤΧΣ, που θα ασκεί απόλυτο έλεγχο στις τράπεζες, ενώ η Συμφωνία της 12ης Ιουλίου αναφέρει σαφώς ότι «το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης θα αναπτυχθεί, με σκοπό τη διατήρηση της ιδιωτικής διαχείρισης των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν και τη διευκόλυνση ιδιωτικών στρατηγικών επενδύσεων.

Ο νόμος σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις θα τροποποιηθεί, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και να περιοριστεί η σύνδεση μεταξύ τραπεζών και κράτους».

Παράλληλα, στον νόμο αναφέρεται σαφώς ότι «στον σκοπό του Ταμείου δεν εντάσσεται η προσωρινή ενίσχυση της ρευστότητας, που παρέχεται με βάση το ν. 3723/2008 ή στο πλαίσιο λειτουργίας του ευρωσυστήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος».

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

-1 Απριλίου 2011. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Σπόρτινγκ: «Όταν οι χαμηλές συντάξεις δεν μπορούν να συντηρήσουν πλέον κανένα, αλλά οι τράπεζες αποσπούν ενισχύσεις ίσες περίπου με το δάνειο του Μνημονίου. Το αδιέξοδο είναι προφανές. Και τότε ανακαλύπτουν τον εχθρό. Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Φταίει ότι έχετε επιλέξει να βουλιάξετε τη χώρα για να σώσετε τις τράπεζες και τη διαπλοκή».

-4 Απριλίου 2011, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Θεσσαλονίκη: «Τέταρτον: Η κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πριν από ένα χρόνο μια τέτοια πρόταση ίσως ακουγόταν ακραία. Σήμερα όμως, όλη η Ευρώπη κουβαλάει τις χρεωκοπημένες τράπεζες στην πλάτη. Και το ίδιο συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες κατορθώνουν να είναι πάντα ο αδύναμος κρίκος, αλλά ταυτόχρονα να βουλιάζουν στα κέρδη. Και ζητούν συνεχώς ακόμα περισσότερα, τη στιγμή μάλιστα που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες στην ελληνική κοινωνία, στην πραγματική οικονομία» / «Για τους μαθητευόμενους μάγους του νεοφιλελευθερισμού και του Θατσερισμού το κράτος πρέπει να υπάρχει μόνο για να σώζει τις τράπεζες».

-9 Μαΐου 2011, Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στον Real Fm (Ν. Χατζηνικολάου):
«Άρα πρέπει να σταματήσει αυτό το ανέκδοτο με τις τράπεζες. Πρέπει να υπάρξει ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας που να μπορεί να δανείζεται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ για να μπορεί να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη».

-27 Οκτωβρίου 2012, συνέντευξη Τσίπρα στο Ρόιτερ’ς: «Η Ελλάδα είναι ήδη μια χρεοκοπημένη χώρα. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι. Στην Ελλάδα την πραγματική εξουσία έχει μια χρεοκοπημένη τραπεζοκρατία, σε συνεργασία με ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν».

-7 Νοεμβρίου 2012, ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Βουλή, για το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016: «Μιλάτε για την αναγκαιότητα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σωστά. Προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αλλά τα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία όπως ισχυρίζεστε. Θα τα αξιοποιήσουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Διότι εσείς δεν θέλετε να ανακεφαλαιοποιείτε τις τράπεζες αλλά τους τραπεζίτες. Γιατί ενώ χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, τους αφήνετε να τις ελέγχουν και να τις διοικούν χωρίς καν να τους θέτετε όρους δημόσιου συμφέροντος. Δεν τους υποχρεώνετε να διαθέσουν προκαθορισμένο μέρος των κονδυλίων της ανακεφαλαιοποίησης στην πραγματική οικονομία. Και δεν τους υποχρεώνετε να ανακουφίσουν δανειολήπτες, τα επισφαλή δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς εκκαθάριση των επισφαλών δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αυτό που κάνετε είναι να ρίχνετε κι άλλα λεφτά, λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».

-18 Νοεμβρίου 2012. Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο «Ποντίκι»: «Το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους, με τους όρους που γίνεται σήμερα, δεν θα ’χει αποτέλεσμα. Θα είναι σα να ρίχνουμε νερό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Άρα βεβαίως χρειάζονται κεφάλαια οι τράπεζες. Δεν αρνούμαστε ότι είναι αναγκαίο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να βρεθεί λύση που θα εμπεριέχει φυσικά τον δανεισμό, αλλά αυτός ο δανεισμός πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά. Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αφού όμως εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες για να είναι υγιείς. Και δεν μπορούν να είναι υγιείς αν το Δημόσιο δεν μπορεί να έχει δικαίωμα ψήφου στις μετοχές που κατέχει στο ΤΧΣ».

-15 Απριλίου 2013, Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι: Η ένταξη των τραπεζών αυτών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν σημαίνει κρατικοποίησή τους, όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, επειδή το ΤΧΣ, από τον ιδρυτικό του νόμο, διατηρεί οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αποφάσεις του. Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο απλά αναλαμβάνει το βάρος χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να αποκτά κανένα προνόμιο και χωρίς να έχει κανένα έλεγχο στη διοίκηση των τραπεζών, που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογούμενων. Στην πραγματικότητα οι τράπεζες που θα ενταχθούν στο ΤΧΣ θα τεθούν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της τρόικας και τις διαθέσεις της προς πώληση. Το τραπεζικό σύστημα και ο δημόσιος έλεγχος σ’ αυτό, λόγω της ευρύτερης κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας του έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία μιας αριστερής Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Συγκεκριμένα για την ανακεφαλαιοποίηση, θέση μας είναι ότι, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα, πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος και αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όσες δηλαδή τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν, χρησιμοποιώντας δημόσιους πόρους πρέπει να αποτελέσουν δημόσια ιδιοκτησία και να τεθούν υπό κοινωνικό έλεγχο. Στόχος να υλοποιούν και να στηρίζουν πολιτικές που σταθεροποιούν την οικονομία και προωθούν την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας. Στη Διακήρυξη παρουσιάζουμε κάποιες σχετικές ιδέες όπως: Οι τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την ανάπτυξη της οικονομίας των αναγκών: ίδρυση δημόσιων τραπεζών ειδικού σκοπού, με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη λαϊκή στέγη, τη δημιουργία εγχειρημάτων συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας, τη στήριξη της μεσαίας και μικρής επιχείρησης που απειλούνται. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η ίδρυση τραπεζών αναπτυξιακού – επενδυτικού χαρακτήρα, που θα στηρίξουν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας (π.χ. επιχειρήσεις με νέα προϊόντα, διάσωση και εξυγίανση κλάδων κλπ), μετά τη διάλυση του παραγωγικού ιστού που συντελείται και τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές».

-22 Ιουλίου 2013, Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών. Ιδρύουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη».

-5 Νοεμβρίου 2013. Κατά την ομιλία του σε συνέδριο στο Όστιν του Τέξας με θέμα «Μπορεί να σωθεί η ευρωζώνη;», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον «καταστροφικό ρόλο» των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να φτιάξουμε νέες τράπεζες».

-17 Νοεμβρίου 2013. Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στην «Αυγή», υπό τον τίτλο «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς»: «Ο νόμος για το ΤΧΣ θα αλλάξει. Οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τη ζήτηση, την παραγωγική βάση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε μια νέα δομή του τραπεζικού συστήματος, όπου θα συνυπάρχουν τράπεζες – ταμιευτήρια μικρού μεγέθους και περιφερειακής εμβέλειας, αναπτυξιακές τράπεζες και τράπεζες ειδικού σκοπού ή συνεταιριστικές».

-9 Ιανουαρίου 2014, Π. Λαφαζάνης, Σκάι τηλεόραση: «Οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν μονομερώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση (…) θα υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή πολιτική για τις τράπεζες».

-17 Ιανουαρίου 2014. Άρθρο Αλ. Τζίπρα στην ιστοσελίδα του Μοντ με τίτλο «Υπνοβάτης της λιτότητας»: “Υπάρχει ένα βιβλίο το οποίο συστήνω στην κ. Μέρκελ να διαβάσει μετά τους «Υπνοβάτες», ιδιαίτερα τώρα που μετά το ατύχημα στο σκι, αναγκαστικά θα έχει περισσότερο χρόνο.. Είναι το κλασικό σύγγραμμα: «Η νομισματική ιστορία των ΗΠΑ 1867-1960» του Μίλτον Φρίντμαν και της Άννας Σβαρτζ. Ενδεχομένως, τότε να αντιληφθεί ότι ξεπερνά σε αντιπληθωριστική εμμονή, ακόμη και τον ίδιο τον πνευματικό πατέρα του αντιπληθωρισμού. Και ότι επιβάλλοντας μέχρι σήμερα, την ιδεοληψία της στην μόνο κατ’ όνομα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παγιδεύει, τη μεν Ευρωζώνη ως σύνολο σ’ ένα εύθραυστο σημείο ισορροπίας με μηδενική ή πολύ χαμηλή και άνεργη οικονομική μεγέθυνση, τη δε νότια περιφέρειά της στην επικίνδυνη για όλους – και κυρίως για τη χώρα της περιδίνηση στην κρίση. Δηλαδή, στον στροβιλισμό ανάμεσα στην ύφεση και την αδύναμη και εικονική ανάπτυξη».

-23 Φεβρουαρίου 2014, Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής»: «Το κράτος έχει δανειστεί 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες λοιπόν δεν μπορούν να εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς τον ουσιαστικό έλεγχο και την ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. Θα αλλάξουμε άμεσα τον ισχύοντα νόμο για το ΤΧΣ, εξασφαλίζοντας το έλεγχο της διοίκησής του αλλά και τον ουσιαστικό, εποπτικό ρόλο της κυβέρνησης στα ΔΣ των τραπεζών. Δεν θα πράξουμε κάτι διαφορετικό από αυτό πού έπραξαν και σε άλλες χώρες όπου τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα. Το ίδιο άλλωστε έγινε πρόσφατα και στις ΗΠΑ και στη Βρετανία».

-21 Μαρτίου 2014. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στα Γιάννενα: «Υπάρχουν όμως, φίλες και φίλοι, και οι γνωστοί κερδισμένοι από τη δυστυχία των πολλών. Οι προστατευόμενοι της τρόικας και της κυβέρνησης, με πρώτους τους τραπεζίτες. Οι οποίοι αφού θησαύρισαν με την κερδοσκοπία, αφού χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Δισεκατομμύρια έχουν χρεωθεί οι πολίτες για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες των τραπεζών. Και ταυτόχρονα έχει τεθεί σε εφαρμογή το colpo grosso να παραμείνουν οι τράπεζες στα χέρι ιδιωτών και να “προστατευτούν” από την κοινωνία που τις χρηματοδοτεί. Η κοινωνία είναι για να πληρώνει. Οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι για να κερδίζουν και να ελέγχουν τις τράπεζες. Και μέσω των τραπεζών να ελέγχουν την κοινωνία. Κι αυτό λέγεται δικαιοσύνη και ισοπολιτεία και διαφημίζεται ως προϋπόθεση και όρος της ανάπτυξης».

-23 Μαρτίου 2014. Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ερώτηση: «Πρόσφατα καταθέσατε άλλη μια επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις τράπεζες και την ανακεφαλοποίηση. Γιατί επιμένετε σε αυτό το θέμα;». Απάντηση: «Γιατί η απόκτηση του ελέγχου των τραπεζών από ξένα κερδοσκοπικά funds, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το ΤΧΣ, θα έχει τεράστια αρνητική επιρροή στην άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής εξόδου από τη κρίση. Ήδη έχουμε δαπανήσει αρκετά δις για να διατηρήσουμε τις τράπεζες εν ζωή. Εσχάτως χρεωθήκαμε άλλα 50 δις που συσσωρεύτηκαν στο δημόσιο χρέος για την ανακεφαλαιοποίησή τους μετά το καταστροφικό PSI. Και παρόλα αυτά, άλλος πληρώνει άλλος χαίρεται. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν ισχύσουν οι όροι αύξησης ΜΚ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κινδυνεύουμε από την έφοδο κερδοσκοπικών fund, που έναντι ενός ευτελούς συνολικού τιμήματος θα αποκτήσουν τον ουσιαστικό έλεγχο των τραπεζών. Και το Δημόσιο θα έχει υποστεί ζημία στα υπενδεδυμένα κεφάλαια του στις τράπεζες, περίπου κατά 50%».

-16 Απριλίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Χαλκίδα: «Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και τώρα χαρίζονται σε εγχώριους και ξένους ολιγάρχες».

-23 Απριλίου 2014, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο Λασίθι: «Μας λένε υπονομευτές του τραπεζικού συστήματος. Ξέρετε γιατί; Γιατί καταγγέλλουμε το τεράστιο σκάνδαλο, να ζουν οι τράπεζες με δανεικά που αρπάζουν από το τραπέζι του φτωχού και να παραδίνονται στους τραπεζίτες, για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση του φτωχού».

-25 Απριλίου 2014, Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές: «Η Αριστερά αγωνίζεται και διεκδικεί: Δημοκρατικό έλεγχο και ριζική αλλαγή του ρόλου και του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να χρηματοδοτεί απευθείας τα κράτη και να θέτει άλλα κριτήρια και προτεραιότητες στη νομισματική πολιτική -μεταξύ των οποίων το κριτήριο της περιορισμένης ανεργίας και της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών».

-22 Μαΐου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στην κεντρική προεκλογική (για τις ευρωεκλογές) συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια: «Και, επιπλέον, να τους απειλούν οι τράπεζες και με κατασχέσεις στα ακίνητά τους. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση. Είναι κράτος εκβιαστής, είναι οδοστρωτήρας. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι ζήτημα επιβίωσης να τους σταματήσουμε και θα τους σταματήσουμε».

-23 Μαΐου 2014, Αλ. Τσίπρας, ομιλία, Ηράκλειο Κρήτης: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος».

-13 Σεπτεμβρίου 2014. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Για μας η νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες, νέες συνεταιριστικές, τράπεζες ειδικού σκοπού και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδρύουμε αναπτυξιακή τράπεζα και τράπεζες ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες. Στην κατεύθυνση αυτή, η αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από τη χαμηλότοκη δανειοδότηση, να εκδίδει και ειδικά ομόλογα έργου για την αυτοδιοίκηση» / «Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των €3 δις, θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, €11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες». Όπως μας πληροφόρησαν τότε, το αρχικό κόστος της αναπτυξιακής τράπεζας που ΘΑ ίδρυαν ήταν 1 δις ευρώ…

-11 Δεκεμβρίου 2014. Action 24, Π. Λαφαζάνης. «Θα διεκδικήσουμε να αλλάξουμε τις συνθήκες (της ΕΕ). Υπάρχει μια ευθύνη που αφορά τις τράπεζες τις δικές τους, οι οποίες δανείζανε την Ελλάδα, γνωρίζοντας την κατάσταση και τροφοδοτώντας τη φούσκα, η οποία έσκασε. Επομένως, έπαιξαν και έχασαν».

-23 Δεκεμβρίου 2014. Π. Λαφαζάνης, EXTRA-3: «Οι τράπεζες υπό ιδιωτική διαχείριση και έλεγχο έχουν καταστρέψει τη χώρα. Οι τράπεζες ανήκουν στον ελληνικό λαό, διότι οι αποταμιεύσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται είναι του ελληνικού λαού. Το δημόσιο πρέπει να αναλάβει μαζί με την δημόσια ιδιοκτησία και την δημόσια διαχείριση. Είναι συνεδριακή απόφαση».

-8 Φεβρουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Συγκεκριμένα, είναι αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες -που ανακεφαλαιοποιήθηκαν άλλωστε με χρήματα του ελληνικού λαού- λαμβάνοντας βεβαίως πάντα υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων».

-9 Μαΐου 2015, Γ. Δραγασάκης, «Εφημερίδα των Συντακτών»: Υποστηρίζει ότι «το σύστημα που δημιούργησαν η τρόικα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα σύστημα προστασίας όχι των τραπεζών αλλά των συμφερόντων που υπάρχουν μέσα στις τράπεζες». Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να κάνει οτιδήποτε στον τραπεζικό χώρο γιατί τα πάντα ελέγχονται από το ΤΧΣ»!

-7 Σεπτεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ασκεί πλήρως τα δικαιώματά του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες».

-5 Οκτωβρίου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Βιώσαμε, λοιπόν, όλοι μας μία παγκόσμια πρωτοτυπία, το ελληνικό κράτος να αγοράζει επί της ουσίας τις τράπεζες, αφήνοντας όμως τη διοίκησή τους, το μάνατζμεντ τους στους προηγούμενους μετόχους. Είναι και αυτό άλλο ένα επεισόδιο που αποδεικνύει τις βαθιές σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία στον τόπο μας. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου