Συνεργάτες του αντιπρόεδρου λένε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του. Τονίζουν ότι «δεν εννοούσε τίποτα παρά πάνω από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών». Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις.
Διευκρινίσεις Δραγασάκη για το «παράλληλο σύστημα τραπεζών»
Διευκρινίσεις έδωσαν συνεργάτες του Γιάννη Δραγασάκη μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στη Βουλή ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι επαρκής και πως απαιτείται η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος τραπεζών το οποίο δεν θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταδίδει ο Skai.
Συνεργάτες του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης αναφέρουν ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του, και τονίζουν ότι ο κ. Δραγασάκης «δεν εννοούσε τίποτα παρά πάνω από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.»
Το ζήτημα πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, να σχολιάζει σκωπτικά ότι «ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προφανώς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Βαρουφακισμό», υπογραμμίζοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιου είδους παράλληλο σύστημα τραπεζών σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ανεύθυνη, απαράδεκτη και επικίνδυνη», χαρακτήρισε από την πλευρά του την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.
H ακριβής δήλωση Δραγασάκη από τα πρακτικά της Βουλής:
«H ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για ένα νέο ρόλο τον τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη κλπ. Αυτό δεν είναι θέμα αυτού του νόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε και αλλού.
»Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα.
»Απ’ αυτήν την άποψη, έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
»Κύριε Πρόεδρε, προσπάθησα να δείξω ότι σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μια πορεία αντιμετώπισης της κρίσης. Η πορεία αυτή έχει και άλλες προϋποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες ανέφερα.»
ΑΠΕ-ΜΠΕ