Ειδήσεις

Προσφυγή στον ΟΗΕ μια από τις προτάσεις του Δ. Κρεμαστινού για το προσφυγικό

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και με δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες της Βουλής μετά από το άρθρο του «Τα τέσσερα βήματα για το Μεταναστευτικό» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, τόνισε τα εξής:

«Σήμερα ανακοινώθηκε επισήμως και δημοσιεύτηκε στον τύπο ότι από τις 218.000 που εισήλθαν ως πρόσφυγες στην Ευρώπη, οι 210.000 εισήλθαν μέσω της Ελλάδας και κυρίως μέσω των νησιών του Αιγαίου. Αυτό δείχνει ότι αν οποιαδήποτε στιγμή τα Σκόπια ή η Σερβία κλείσουν τα σύνορά τους, όπως έχουν ήδη κλείσει η Ουγγαρία και η Αυστρία, οι άνθρωποι αυτοί θα εγκλωβιστούν στα νησιά μας και την ηπειρωτική χώρα. Με απλά λόγια, κινδυνεύει όχι μόνο η σύνθεση του πληθυσμού της χώρας αλλά, κυρίως, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν ακόμα και πρόβλημα σίτισης και επιβίωσης σε μια χώρα που είναι επίσημα πτωχευμένη και η ίδια αδυνατεί να αντιμετωπίσει βασικές της ανάγκες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, με το άρθρο μου στα ΝΕΑ πρότεινα προς την Κυβέρνηση προσφυγή στον ΟΗΕ και αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θεωρώ αδιανόητο να συγκαλείται –και ορθώς πράττει- για τις διενέξεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης αλλά να μη συγκαλείται για να επιβάλει με όλους τους τρόπους την παύση των εχθροπραξιών των δυνάμεων που εμπλέκονται στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον της προσφυγής, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει 4 απολύτως αναγκαία βήματα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Πρώτον, να ενεργοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε η τουρκική αστυνομία να υποχρεωθεί στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διακινούν και εκμεταλλεύονται τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους. Δεύτερον, να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορά μας με τη συνεχή παρουσία εποπτεύοντος ελικοπτέρου και ταχυπλόων του Λιμενικού και της Frontex για την αποτροπή του κύματος εισερχομένων. Το ίδιο θα πρέπει να πράξει, πιεζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία με το δικό της Λιμενικό αποτρέποντας την αναχώρηση των δουλεμπορικών πλοιαρίων. Χωρίς την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φοβούμαι ότι η Τουρκία δε θα ενεργοποιηθεί. Τρίτον, όσοι εισέρχονται να μετακινούνται καθημερινά προς την ενδοχώρα για φιλοξενία σε αξιοπρεπείς χώρους υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες. Τέταρτον, να διασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής μεταφορά τους στα σύνορα για τη συνέχιση της πορείας τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και κάθε τελικό τους προορισμό. Συμπερασματικά, χωρίς την ενεργοποίηση και κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα μόνη της δεν είναι δυνατόν να επιτύχει αυτούς τους στόχους.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου