Ειδήσεις

Ν. Τόσκας: Ολα τα «όπλα» κατά της διαφθοράς

Αλλαγή στις προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ. με έμφαση στη δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μέσα και έξω από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ».

«Χρειάζεται αντιστροφή προτεραιοτήτων» λέει χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει ότι προτίθεται να διαθέσει τεχνικό εξοπλισμό που -μέχρι πρότινος- χρησιμοποιείτο για την αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας, στην οικονομική αστυνομία. «Διαπιστώνω μια παλαιότητα στους στόχους» επισημαίνει και συνεχίζει προσθέτοντας «αυτή τη στιγμή το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν βρίσκεται σε έξαρση όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Αντίθετα, το οικονομικό έγκλημα έχει ενδυναμωθεί, όπως και η διαφθορά» επισημαίνει.
Αδιάφθοροι. Μάλιστα, αποκαλύπτει στην «Κ» ότι το επόμενο διάστημα προτίθεται να προχωρήσει σε αντικατάσταση της ηγεσίας στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό, τονίζοντας ότι «οι “Αδιάφθοροι” δεν έκαναν τη δουλειά τους όσο δυναμικά θα θέλαμε. Θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι της υπηρεσίας γιατί έτσι μόνο διασφαλίζεται διαφάνεια». Ακόμα, προσθέτει ότι ήρθε σε συνεννόηση με συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης ούτως ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα η οικονομική αστυνομία να πραγματοποιεί ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις από κοινού με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). «Οι “κοινές περιπολίες” θα ενδυναμωθούν γιατί το κράτος έχει ανάγκη από χρήματα» υπογραμμίζει και προαναγγέλλει αντίστοιχες συνεργασίες για την πάταξη του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.

Ακραίοι. Στο μέτωπο της Διεθνούς Τρομοκρατίας και συγκεκριμένα στη δράση ακραίων ισλαμιστών στην Ελλάδα, ο κ. Τόσκας (λόγω της προϋπηρεσίας του στις Ενοπλες Δυνάμεις δηλώνει «ευαίσθητος» σε θέματα Πληροφοριών) αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μεταξύ των μεταναστών που εισέρχονται κατά χιλιάδες στη χώρα να βρίσκονται μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» και διευκρινίζει ότι για τον έλεγχο της απειλής υπάρχει στενή συνεργασία της ΕΥΠ με «συμμαχικές» υπηρεσίες Πληροφοριών.

«Οταν υπάρχουν τόσο μεγάλες ροές μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν ανάμεσα στους μετανάστες άνθρωποι που έχουν ακραίες απόψεις και μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους» επισημαίνει και προσθέτει ότι «οι απόψεις όσων σχεδίαζαν ένα Grexit κινούνταν σε λάθος κατεύθυνση – η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή». Για το ίδιο θέμα, ο επί σειρά ετών αξιωματικός του Στρατού Ξηράς τονίζει ότι «είναι εύκολο για έναν Ευρωπαίο πολίτη που πολέμησε στη Συρία και το Ιράκ να διασχίσει με μικρό βαθμό κινδύνου την Ευρώπη, επιστρέφοντας από τα πεδία των μαχών» και καταλήγει λέγοντας ότι «περαστικοί (σ.σ. μαχητές) έχουν εντοπιστεί στη χώρα, ωστόσο, συνεργαζόμαστε με ξένες συμμαχικές και γειτονικές υπηρεσίες Πληροφοριών».

Μετανάστες. Απαντώντας στην κριτική της Ε.Ε. για πλημμελή καταγραφή προσφύγων και μεταναστών από την ΕΛ.ΑΣ. σε Λέσβο, Κω και αλλού, ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζει ότι «σημαντικός αριθμός ανθρώπων που εισήλθαν στη χώρα δεν καταγράφηκαν όπως έπρεπε», απέδωσε το φαινόμενο στον «αιφνιδιασμό» του μηχανισμού από την ένταση του φαινομένου και προανήγγειλε την προμήθεια 15-20 ακόμα συσκευών δακτυλοσκόπησης (Εurodac) με κεφάλαια της Ε.Ε. «Αυτή τη στιγμή καταγράφεται το 100% των προσφύγων και μεταναστών» τόνισε. Στην ερώτηση αν η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αποθήκη μεταναστών», ο κ. Τόσκας απαντά ότι «αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν κλείσουν όλα τα σύνορα των Βαλκανικών και Κεντροευρωπαϊκών χωρών» και εκτιμά ότι «κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, γιατί θα αποτελούσε απειλή για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία με τις αρχές της γειτονικής χώρας: «θα μπορούσε να ελέγξει τις ροές των μεταναστών ούτως ώστε να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης» λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι «παρά την καλή πρόθεση της Ελλάδας, η Τουρκία δεν συνεργάζεται».

Δημόσια τάξη. Στο πεδίο της δημόσιας τάξης, ο κ. Τόσκας διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κατάργηση και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., όπως έκανε στην περίπτωση της ΔΕΛΤΑ και προαναγγέλλει απόσυρση των ΜΑΤ από το κέντρο της Αθήνας. «Δεν μπορούν να κάθονται καθημερινά τόσες διμοιρίες σε κάθε γωνιά της Αθήνας και ταυτόχρονα να υπάρχει πρόβλημα αστυνόμευσης» λέει χαρακτηριστικά, ενώ για το θέμα της διαχείρισης επεισοδίων στη διάρκεια κινητοποιήσεων, ορίζει την «κόκκινη γραμμή» στη φθορά ξένης περιουσίας και τις βιαιοπραγίες σε βάρος ανθρώπων.«Δεν υπάρχει “δόγμα Τόσκα”. Το συζητάμε με τους συνεργάτες μου και στόχος μας είναι να υπάρχει ένα ηπιότερο σε σχέση με το παρελθόν κλίμα αλλά με σαφείς “κόκκινες γραμμές”. Η δική μου “κόκκινη γραμμή” είναι οι φθορές σε ξένη περιουσία και οι βιαιοπραγίες σε βάρος ανθρώπων» διευκρινίζει ο αναπληρωτής υπουργός. Στο ερώτημα πώς προτίθεται να αντιδράσει σε περίπτωση που, ως πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικών νεολαιών, όπως συνέβη με τον προκάτοχό του κ. Γιάννη Πανούση, ο κ. Τόσκας λέει ότι επιδίωξή του είναι να βρίσκεται εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής και προσθέσει ότι είναι «ανοικτός» στην εποικοδομητική κριτική.

Αναδιάρθρωση. Από την αναδιάρθρωση αστυνομικών υπηρεσιών με την κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων και υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια, ο κ. Τόσκας προσβλέπει σε εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων κατά 25% και σε όσους αντιδρούν θέτει το εξής δίλημμα: «θέλουμε αστυνομικά τμήματα ή αστυνόμευση;». Αποκαλύπτει επίσης ότι η ΕΛ.ΑΣ. δαπανά 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως για εκμισθώσεις κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες της και προαναγγέλλει μετεγκατάσταση ορισμένων από αυτές σε ιδιόκτητα ή άλλα κυβερνητικά κτίρια.

ΕΥΠ. Μέσω της συνέντευξής του και στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός προαναγγέλλει αλλαγές και στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), ανακοινώνοντας προσλήψεις νέου προσωπικού και ταυτόχρονα αποχώρηση όσων δεν έχουν τις ικανότητες να συνεχίσουν να εργάζονται στην υπηρεσία. Σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει ότι «δεν ανακοινώνουμε εκδίωξη προσωπικού». «Απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε σε πρόσληψη μικρού αριθμού προσωπικού, γύρω στα 200 άτομα, με ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία. Ατομα με διπλώματα και ικανότητες αντίστοιχες με εκείνες που έχει το προσωπικό σύγχρονων υπηρεσιών Πληροφοριών». Ο κ. Τόσκας αποκαλύπτει ότι από κοινού με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας κ. Γιάννη Ρουμπάτη προωθούν και δομικές αλλαγές στην ΕΥΠ, ωστόσο, απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επίθεση κατά Κουμουτσάκου και τα ΜΑΤ

Οργισμένη ήταν από την πρώτη στιγμή η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Τόσκα, για την επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, σε διαδήλωση Ποντίων έξω από τη Βουλή. Μάλιστα, πρώτος ο κ. Τόσκας υπέδειξε ως δράστες της επίθεσης «ακροδεξιούς» και άτομα προερχόμενα από τον χώρο της Χρυσής Αυγής. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Τόσκας χαρακτηρίζει τα άτομα που γρονθοκόπησαν τον κ. Κουμουτσάκο «ακροδεξιούς τραμπούκους» και τους κατηγορεί ότι βεβήλωσαν τον ιερό χώρο του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Λέει χαρακτηριστικά: «Δεν χτύπησαν και δεν προσέβαλαν μόνο τον κ. Κουμουτσάκο. Είναι εκείνοι που τάχα μου κόπτονται για τα εθνικά θέματα, ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προωθήσουν την ατζέντα τους». Αναφερόμενος στη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών από τις δυνάμεις της Τάξης, ο κ. Τόσκας επισημαίνει την ανάγκη «κριτικής ικανότητας των επικεφαλής των διμοιριών» που καλούνται να αντιμετωπίσουν παρόμοια συμβάντα.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου