Ειδήσεις

Το δράμα της οικονομίας: Η πρώτη κατοικία «μπλοκάρει» την υποδόση των 2 δισ.

Κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων ξεκινάει, με το Eurogroup να είναι πλέον δεδομένο ότι δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρω σήμερα και στην καλύτερη περίπτωση θα παραπέμψει τη σχετική απόφαση για τα τέλη της εβδομάδας. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν κλείνει η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα μέτρα είναι η διάσταση απόψεων στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η νέα πρόταση της Αθήνας κατεβάζει το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπει αναθεώρηση του πλαισίου κάθε χρόνο και αλλαγές στη διαδικασία της δικαστικής επίλυσης των υποθέσεων με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που μία περίπτωση μένει στα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα εξαιρούνται όσοι έχουν:

– Κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά. Δηλαδή, για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ανέρχεται 305.000 ευρώ.

– Εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης, το οποίο πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή. Για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: Πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος. Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως. Δεύτερον, να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει να εφαρμοστεί για ένα έτος το παραπάνω μοντέλο και να επανεξεταστεί στο τέλος τους 12μηνου. Αν αποδειχθεί ότι δεν λειτούργησε, τότε θα γίνουν αλλαγές, ενώ η διαδικασία αναθεώρησης θα γίνεται κάθε χρόνο. Επίσης, θα προχωρήσουν και αλλαγές με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Δεδομένου ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει κατά μέσο όρο το 56% των ιδιοκτητών, όταν η αρχική της πρόταση προστάτευε το 99%, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια περαιτέρω βελτίωση. Και στο πλαίσιο θεωρούν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο έντιμος συμβιβασμός. Ωστόσο, οι θεσμοί επιμένουν να προχωρήσουν αλλαγές που θα οδηγούν σε προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο των πλέον οικονομικά αδύναμων.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, καθώς τονίστηκε ότι είναι ήδη 3 εβδομάδες αργοπορημένη από την ημερομηνία που αναμενόταν η εκταμίευση της πρώτης δόσης προαπαιτούμενων. Ενώ αναγνωρίστηκε ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος για την ολοκλήρωση των 48 προαπαιτούμενων ακόμα υπάρχουν θέματα ανοιχτά από τα οποία το σημαντικότερο είναι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Συγχρόνως ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχίζουν να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τις ακόμα πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που ακολουθούν στο δεύτερο σετ με προαπαιτούμενα όπως το ασφαλιστικό αν υπάρχει τέτοια δυσκολία με τον ορισμό πλαισίου των πλειστηριασμών.

Στο συγκεκριμένο θέμα οι εταίροι θεωρούν την ελληνική πρόταση να παραμένει ακόμα πολύ γενναιόδωρη. Ο σκοπός της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς όπως εξηγεί ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ” δεν είναι να βγαίνουν στον πλειστηριασμό οι πρώτες κατοικίες αλλά περισσότερο να υπάρχει μία σοβαρή απειλή που θα πιέζει τους οφειλέτες να πληρώνουν τις οφειλές τους. Η τελευταία ελληνική πρόταση είχε πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με 60% των πρώτων κατοικιών να προστατεύονται από τον νόμο από το 2016, ενώ υπάρχει και η δέσμευση αυτό το ποσοστό να αυξάνεται με τα χρόνια.

Τα άλλα ζητήματα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και θέματα που έχουν προκύψει από τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πέρασε πρόσφατα από την Βουλή.

Συγκεκριμένα στο θέμα των ισοδύναμων του 23 %ΦΠΑ στην εκπαίδευση Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με την ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει πρόταση που συζητείται.

Από αύριο αρχίζουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε τεχνικό επίπεδο, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να αρχίσουν και οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών. Εκτός από την οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση των 2 δις ευρώ, στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα προσδιοριστεί και η λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ. Ολα τα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντλήσει τα 10 δισ ευρώ που βρίσκονται στον ESM υπέρ των τραπεζών και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους πριν το τέλος τους έτους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου