Ειδήσεις

Σενάριο για ελληνική αντιπρόταση με 180.000 στους πλειστηριασμούς

Με μικρές “υποχωρήσεις” που δεν αλλάζουν τόσο την ουσία όσο τις εντυπώσεις ότι επιδιώκεται “έντιμος συμβιβασμός”, εισέρχεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία της πολιτικής διαπραγμάτευσης για το μείζον κοινωνικά και πολιτικά ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Μέχρι και χθες το βράδυ από το περιβάλλον του Γιώργου Σταθάκη διοχετεύονταν πως η ελληνική πλευρά παραμένει απολύτως αμετακίνητη στις αρχικές προτάσεις της. Νωρίτερα σε επικοινωνία του Capital.gr με το υπουργείο Ανάπτυξης, διευκρίνιζαν πηγές ότι η ελληνική πρόταση δεν έχει αλλάξει. Εν τουτοις, πληροφορίες που πηγάζουν, ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου και προς ώρας δεν επιβεβαιώνονται από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών που διαχειρίζονται το σκέλος της τεχνικής διαπραγμάτευσης, αναφέρουν ότι το μέγιστο όριο στο οποίο προτίθεται να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά είναι οι 180.000 ευρώ για άγαμο (από 200.000 ευρώ) σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, κάτω από την οποία επιδιώκεται να παρέχεται προστασία από πλειστηριασμό. Στο όριο αυτό προτείνεται να υπάρχει προσαύξηση 50.000 ευρώ (230.000 ευρώ) για ζευγάρι και επιπλέον 25.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί μέχρι τα τρία (έως 305.000 ευρώ). Στο σκέλος των εισοδηματικών κριτηρίων η κυβέρνηση δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει χαμηλότερα από τα 30.000 ευρώ εκκινώντας τη διαπραγμάτευση από τα 35.000 ευρώ.
Στο σκέλος του εισοδηματικού κριτηρίου φαίνεται να υπάρχει και παράλληλη πρόταση για τον διαχωρισμό των δανειοληπτών ανάλογα με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καθορίζεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση ειδικό συντελεστή ο οποίος θα ξεκινά από το 1,7x και θα υποχωρεί βαθμιαία ανά έτος ή να παραμείνει σταθερός για μια τριετία.
Σε ό,τι αφορά το κριτήριο του συνόλου των χρεών του δανειολήπτη προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, τα επίπεδα των 200.000 ευρώ που έχουν εξ αρχής προταθεί δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει.
Με βάση την αναθεωρημένη πρόταση, υπολογίζεται ότι θα παρέχεται προστασία περίπου στο 56- 60% ή και χαμηλότερα των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει ή μελλοντικά θα προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη, έναντι του 75% που επεδίωκε αρχικά η κυβέρνηση.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου