«Κόκκινη κάρτα» φαίνεται να πήραν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας στη σύσκεψη που είχαν την Πέμπτη με τον εκπρόσωπο του «κουαρτέτου», αρμόδιο για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, κ. Τζουζέπε Καρόνε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρόνε ήταν έξαλλος με την ελληνική πλευρά, καθώς θεωρεί ότι κανένα από τα επίμαχα ζητήματα στον χώρο της Υγείας δεν έχει προχωρήσει. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι «η τωρινή κατάσταση θυμίζει εντόνως εποχή 2011» σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί στην καθημερινή πλέον επικοινωνία.
Η συζήτηση που έκαναν την Πέμπτη σε έντονο κλίμα οι δύο πλευρές περιστράφηκε γύρω από:
– Το γνωστό θέμα που αφορά την προστασία των γενόσημων φαρμάκων. Αυτή την περίοδο το συγκεκριμένο ζήτημα είναι το πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο πλευρών, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα των προαπαιτούμενων. Όπερ σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει άμεσα. Από το υπουργείο Υγείας διακρίνουν σύγκλιση των δύο πλευρών στη σταδιακή απομείωση του «κόφτη» προστασίας των τιμών με ορίζοντα διετίας. Να σημειωθεί ότι στην υπουργική απόφαση του Σεπτεμβρίου προβλέπεται προστασία των off patent φαρμάκων με τιμή μικρότερη των 12 ευρώ και των γενόσημων που έχουν τιμή κάτω των 7,8 ευρώ.
– Τα ισοδύναμα μέτρα για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
– Τις κλινικές μελέτες. Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) στη φαρμακοβιομηχανία για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών αντί 20 εκατ. ευρώ. Ο κ. Καρόνε ρώτησε πότε θα γίνει αυτό, για να του απαντήσουν ότι θα πραχθεί τον Δεκέμβριο. «Καλώς. Τον Δεκέμβριο στην αξιολόγηση σας περιμένω…» φέρεται να τους είπε.
– Τα DRG’s (θεραπευτικά πρωτόκολλα). Ο κ. Καρόνε ρώτησε για ποιον λόγο δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρεία Συστημάτων Αμοιβών Νοσοκομείων). Μεταξύ των σκοπών της εταιρείας είναι «η κοστολόγηση επί τη βάσει ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος κατανομής αμοιβών (DRG) Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων» και «η ηλεκτρονική συγκέντρωση όλων των οικονομικών και ιατρικών στοιχείων και των στοιχείων από τον διοικητικό φάκελο των ασθενών που νοσηλεύονται στις εγχώριες νοσοκομειακές δομές».
– Την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. «Γνωρίζω ότι η γενική αίματος κοστολογείται 1,30 ευρώ μεταξύ των εργαστηρίων και εσείς την αποζημιώνετε 2,80 ευρώ. Πότε θα προχωρήσετε στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων;» τους ρώτησε ο κ. Καρόνε φαίρνοντας το παραπάνω παράδειγμα.
– Τα νοσοκομεία και τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Ο κ. Καρόνε ρώτησε την ελληνική πλευρά πώς προχωρά με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και επέμενε ιδιαιτέρως στα φάρμακα υψηλού κόστους, το «βάρος» των οποίων επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ με την ένδειξη «στερείται» στην ιατρική συνταγή. Ο ιταλός εκπρόσωπος των θεσμών αντιλήφθηκε τη διχογνωμία που υπάρχει σε αυτό το θέμα, αν δηλαδή τα ΦΥΚ θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ ή τα νοσοκομεία, και φέρεται να τους είπε: «Αν δεν θέλετε να καλύπτεται το κόστος των συγκεκριμένων φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, τότε πάρτε τα στα νοσοκομεία και εφαρμόστε και σ’ αυτά clawback (σ.σ. μηχανισμός αυτόματων επιστροφών)».
Ακόμη ο κ. Καρόνε ζήτησε να μάθει πότε θα γίνει η τιμολόγηση των φαρμάκων. Οι πληροφορίες λένε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Το ΒΗΜΑ