Ειδήσεις

Δεν συζητάει τα hot spots η Αγκυρα

Την άρνηση της Τουρκίας στη λειτουργία hot spots στο έδαφός της, όπως η λειτουργία αυτή προσδιορίζεται έως τώρα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, συνάντησε ο πρωθυπουργός, κ. Α. Τσίπρας, στις συνομιλίες που είχε χθες στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφύλαξη τη λειτουργία των εν λόγω κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, καθώς θεωρεί ότι διαμορφώνει ένα παρεμβατικό πλαίσιο και θα αξιοποιηθεί από ορισμένες χώρες ως δεξαμενή για επιλογή προς επανεγκατάσταση προσφύγων με συγκεκριμένα μορφωτικά, θρησκευτικά ή άλλα χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα διασυνδέει τη συνεργασία της με την Ε.Ε. στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών με την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την απευθείας επανεγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων. Ετσι, ο κ. Τσίπρας τόνισε στις δηλώσεις του ότι «πρέπει να εστιάσουμε στη δυνατότητα των ευρωπαϊκών χωρών να μοιραστούμε το βάρος με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί μία αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης και την πάταξη των δικτύων διακινητών.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναγνώριζαν μετά τη συνάντηση ότι συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις από την τουρκική πλευρά δεν υπήρξαν. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι η συζήτηση εντάσσεται στη συνολικότερη διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με την Τουρκία, η οποία είναι συνθέτη και δύσκολη διαδικασία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως και για λόγους στρατηγικής, εν όψει της συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, στο τέλος του μήνα, η τουρκική ηγεσία δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της στη χθεσινή συνάντηση. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αναφορά του κ. Νταβούτογλου ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα της Ελλάδας και της Τουρκίας, που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στις επαφές του κ. Τσίπρα στην Αγκυρα ήταν εξαιρετικά θετικό και συζητήθηκε, πέραν του προσφυγικού, που η Αθήνα είχε θέσει ως το κορυφαίο ζήτημα, όλο το εύρος των διμερών και περιφερειακών ζητημάτων. Επί του πρακτέου, για το προσφυγικό συμφωνήθηκε η δημιουργία επιτροπών συνεργασίας μεταξύ των υπ. Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, που θα αναλάβουν να ενισχύσουν τη συνεργασία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και η δημιουργία, άμεσα, θέσης ακολούθου Λιμενικού στις πρεσβείες των δύο χωρών, προκειμένου να καταστεί ταχύτερη και περισσότερο αξιόπιστη η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών, που θα επιτρέψει την ανάσχεση της δράσης των διακινητών. Η Αθήνα προσδοκά μέσα από τις διαδικασίες αυτές να καταστήσει «μετρήσιμη» την ουσιαστική διάθεση συνεργασίας της Αγκυρας, καθώς το αποτέλεσμα θα φανεί από το εάν θα υπάρξει μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά και συνδέει την ανταπόκριση της Αγκυρας ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών με τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας στη συνολική διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα της ενεργοποίησης της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, η οποία στην πράξη είναι ανενεργή.

Ο κ. Νταβούτογλου στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε πρόταση της κ. Αγκελα Μέρκελ, για τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας για το προσφυγικό, πρόταση που η Αθήνα δεν απορρίπτει και έχει συζητηθεί ξανά. Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς εκφράζεται ο προβληματισμός ότι μία τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να αξιοποιείτο από τρίτες χώρες της Ε.Ε. για να αποστασιοποιηθούν από τη διαχείριση του ζητήματος, αφήνοντας το βάρος σε Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου