Ειδήσεις

Η καυτή λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

«Στα βαθιά» μπαίνει πάλι η κυβέρνηση μετά το επιτυχές πέρασμα του πρώτου κρας τεστ με το κουαρτέτο για την πρώτη λίστα των προαποαιτούμενων, καθώς έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις με βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την κατάρτιση του δεύτερου κύματος των προαπαιτούμενων όπου ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται καυτά θέματα όπως οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στη φορολογία εισοδήματος και το πλαίσιο ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το κουαρτέτο των εκπροσώπων των θεσμών που αναχώρησε την Παρασκευή από την Αθήνα αναμένεται να επιστρέψει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και αφού προηγουμένως έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Πηγές των θεσμών έκαναν λόγο για ρευστό πρόγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της δεύτερης λίστας, που θα απελευθερώσουν 1 δισ. ευρώ, την πρώτη αξιολόγηση, από την οποία εξαρτάται η αποδέσμευση 5,7 δισ. ευρώ καθώς και για τον χρόνο λήψης των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Εξοικονόμηση 1,8 δισ
Οσον αφορά το Ασφαλιστικό σε εξέλιξη βρίσκεται η σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που απαιτούν εδώ και τώρα περικοπές σε όλες τις συντάξεις ακόμα και στις κατώτατες με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 1,8 δισ. ευρώ από μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να συμπεριλάβει στα μέτρα αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για να ενισχύσει την κύρια και επικουρική ασφάλιση και έτσι να περιορίσει τις απώλειες στις συντάξεις, συνδέοντας τη μεγάλη μεταρρύθμιση με την απαραίτητη εξοικονόμηση.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η επώδυνη δέσμη των ρυθμίσεων θα έρθει ως ένα ενιαίο «πακέτο» προς τις αρχές του Δεκέμβρη, όχι απαραίτητα στο ίδιο χαρτοφυλάκιο με τα νέα προαπαιτούμενα, αλλά σε απευθείας σύνδεση με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Κλειδωμένη πρέπει να θεωρείται η συγχώνευση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης στον νέο υπερ-φορέα μαμούθ, που σχεδιάζεται να λειτουργεί με ειδικές διευθύνσεις για μισθωτούς, ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες και η διατήρηση της επικουρικής ασφάλισης ως ανεξάρτητου πυλώνα. Τέλος, οι δανειστές ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την Εθνική Σύνταξη, ενώ η ελληνική πλευρά εμμένει στη θέση να χορηγείται σε όλους που φεύγουν με τουλάχιστον 15ετία και πιθανότατα στα 67.
Στη φορολογία, το πακέτο περιλαμβάνει αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας για τους αγρότες με ταυτόχρονη αύξηση της προκαταβολής φόρου καθώς και στους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στις κλίμακες των φυσικών προσώπων με ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στα τεκμήρια. Στόχος να μεταφερθεί το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα χαμηλά. Στο πλαίσιο αυτό το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Επιπρόσθετα θα ολοκληρωθεί το νέο περιουσιολόγιο, προωθείται ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό και την Ελλάδα με ισχυρά κίνητρα και θα αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της Γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων με πλήρη αυτονόμησή της από πολιτικές παρεμβάσεις.

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
Τέλος, οι βασικοί άξονες του νέου πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» προβλέπουν την ίδρυση της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, ενός δημόσιου φορέα όπου θα περάσουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών με απόλυτη διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, την πλήρη ενεργοποίηση του νόμου Δένδια για τη διευθέτηση των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,6 εκ. ευρώ, την ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που θα συντονίζει και θα αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν στα δάνεια και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με την οποία θα δημιουργούνται τα 30 κέντρα ενημέρωσης των πολιτών για τη διαχείριση του χρέους.
Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η δημιουργία πλαισίου για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds και τη δραστηριοποίηση ξένων εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης των οφειλών. Η κυβέρνηση αν και δεν αποδέχεται την ιδέα να ανοίξει τέτοια αγορά για τα στεγαστικά και τις μικρές επιχειρήσεις, συζητά για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, η ανά τακτά διαστήματα αναφορά τους προς την Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι εποπτικοί μηχανισμοί για εταιρείες και distress funds. Επίσης στη νέα λίστα θα περιληφθούν οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα φέρουν αυξήσεις σε υπαλλήλους υψηλών προσόντων, η εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου