Θέματα σχετιζόμενα με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στο νησί μας συζήτησε ο προϊστάμενος του ΠΕΧΩ κ. Νίκος Φαρμακίδης με το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Ομιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Νίκος Φαρμακίδης δήλωσε πως ήρθε η ώρα να συσταθούν οι επιτροπές που θα ασχοληθούν με την αστυνόμευση των ρεμάτων. Μόνο με τους ελέγχους, όπως τόνισε, θα εκλείψουν και τα προβλήματα που έκαναν την εμφάνισή τους με τη δυνατή νεροποντή.
«Συζητήσαμε με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά για το θέμα αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα με την αρμοδιότητα αστυνόμευσης των ρεμάτων. Θα πρέπει να οριστούν οι επιτροπές που θα ασχοληθούν με την αστυνόμευση των ρεμάτων και θα καταγράψουν τα προβλήματα. Είναι ώρα να πάψουμε να συζητάμε για τις κλιματικές αλλαγές και να εξετάσουμε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει», δήλωσε ο κ. Νίκος Φαρμακίδης και πρόσθεσε πως παρουσίασε στο δήμαρχο ένα χάρτη στον οποίο έχουν αποτυπωθεί οι καταπατήσεις που έγιναν στον ποταμό της Κρεμαστής.
«Έχουν γίνει τεράστιες καταπατήσεις. Αν δεν ξέρουμε όμως τι έχει συμβεί τα ρίχνουμε όλα στο Θεό και στον κακό καιρό», τόνισε ο κ. Φαρμακίδης και πρόσθεσε πως δεν ήταν τόσο άσχημες οι καιρικές συνθήκες τον περασμένο Νοέμβριο.
«Απλά βιάσαμε τη φύση σε μια περίοδο ύφεσης των καιρικών συνθηκών. Νομίζαμε πως θα τη γλυτώσουμε. Όμως μετά η κατάσταση επιδεινώθηκε. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τα δύο ποτάμια στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό. Ο “Τριαντενός” ποταμός βάσει του Κτηματολογίου έχει 40 μέτρα πλάτος. Από τις παρεμβάσεις όμως έμειναν μόνο τέσσερα μέτρα. Είναι λογικό λοιπόν τα νερά να ξεχειλίζουν. Λησμονούν επίσης κάποιοι πως με τις παρεμβάσεις στα ρέματα έχουν καταπατήσει δημόσια κτήματα. Κάποιοι τα ξεπούλησαν. Δεν θα ασχοληθώ άλλο με αυτού του είδους τις πρακτικές. Να αφήσουμε αυτό το παραμύθι με τον καιρό. Ήταν θέμα χρόνου για να γίνουν τα κακά και έπρεπε να τα είχαμε προλάβει», δήλωσε ο κ. Φαρμακίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με την αστυνόμευση των ρεμάτων ο κ. Φαρμακίδης δήλωσε πως εδώ και πολύ καιρό έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά οι αρμόδιοι φορείς πίστεψαν πως το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να επιβάλει τις απόψεις του.
«Με έγγραφο που έστειλα σε όλους τους αρμοδίους φορείς τους εξήγησα ποια είναι η ισχύουσα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση των ρεμάτων. Είναι αυτό που ποτέ δεν είχαμε. Εγώ έχω επισημάνει και το γεγονός ότι βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας απαγορεύεται η δόμηση σε μια ζώνη 20 μέτρων από τις όχθες των ρεμάτων. Όλα αυτά καταπατήθηκαν παρόλες τις παραινέσεις μας. Το πρώτο έγγραφο που στείλαμε ήταν το 1999. Πολλές φορές είχα ακούσει από πολιτικό πρόσωπο ότι δεν θα κάνει αυτό που λέω εγώ. Νομίζουν πως ο νόμος ταυτίζεται με το πρόσωπό μου. Εγώ κάνω τη δουλειά μου και δεν προσπαθώ να επιβάλω σε κανένα τίποτε, πολύ περισσότερο την άποψή μου», τόνισε ο κ. Φαρμακίδης.
Αναφορά έκανε ο κ. Νίκος Φαρμακίδης και στη μελέτη για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που επεδίωξε να θέσει σε εφαρμογή ο Δήμος Ρόδου.
«Θα πρέπει να πω ότι στη Ρόδο, και όχι μόνο, οι μελέτες αυτές δεν είναι και τόσο χρήσιμες. Με το να επιβάλεις σε κάποιους ανθρώπους κανόνες δεν λύνεις τα προβλήματα. Αυτά αντιμετωπίζονται από τη βάση τους», δήλωσε ο κ. Φαρμακίδης και πρόσθεσε πως η Ρόδος δεν έχει προβλήματα διαδικασιών αλλά διαρθρωτικά.
«Κάποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν. Ζούμε σε μια πόλη με στρεβλώσεις. Δημιουργήθηκε από τους Ιταλούς που την ήθελαν για τον εαυτό τους. Είχαν καταφέρει να έχουν υπό την εποπτεία τους όλη τη νοτιοδυτική Μικρά Ασία. Η Ρόδος λειτουργούσε ως κέντρο ελέγχου της ευρύτερης περιοχής. Διαμόρφωσαν την πόλη σαν ένα γκέτο που ήταν απομονωμένο από το υπόλοιπο νησί. Αυτή η κατάσταση όμως δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της», δήλωσε ο κ. Φαρμακίδης και πρόσθεσε πως η πόλη θα πρέπει να επανέλθει στο σχέδιο της ελληνιστικής περιόδου.
«Πρέπει να επαναφέρουμε την πόλη στη λειτουργία που είχε επί της ελληνιστικής περιόδου. Επιβάλλεται να την φτιάξουμε στα μέτρα των κατοίκων της και όχι στα μέτρα των κατακτητών της. Άρα έπρεπε εμείς σαν καινούργια γενιά ανθρώπων να την είχαμε μελετήσει διαφορετικά. Είναι ο καιρός να ανοίξει το μέτωπο προς τη θάλασσα. Σήμερα έρχονται οι τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια και αποβιβάζονται σε ένα λιμάνι που είναι εργοτάξιο. Αυτό είναι ντροπή», τόνισε ο κ. Φαρμακίδης και συμπλήρωσε πως η Ρόδος θα πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες πόλεις που είναι πιο ψηλά.
«Δεν έρχεται ο τουρίστας για να δει αυτή την κατάντια στο νησί. Βρίσκω πως είναι στη σωστή κατεύθυνση η μελέτη που έχει εκπονηθεί από τον κ. Λογοθέτη και δείχνει ότι ο τουρισμός αρχίζει να καταρρέει στη Ρόδο γιατί το προϊόν που πουλάμε δεν είναι ανταγωνιστικό για να μην πω σχεδόν άχρηστο», τόνισε ο προϊστάμενος του ΠΕΧΩ.
«Άρα προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι κυκλοφοριακές μελέτες δεν έρχονται για να λύσουν τα προβλήματα. Η λύση είναι να γίνει αναδιάρθρωση της πόλης με ένα γενικό πολεοδομικό σχέδιο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα. Σας θυμίζω πως ο Δήμος βρέθηκε σε αδιέξοδο εξαιτίας ενός ακινήτου. Είναι δέσμιος γιατί δεν έχει αλλάξει το πολεοδομικό σχέδιο. Δεν έχουμε καθίσει ποτέ να λύσουμε τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Φαρμακίδης και πρόσθεσε πως ήρθε η ώρα της σωστής και οργανωμένης διεκδίκησης ορισμένων θεμάτων.
«Δεν διεκδικήσαμε σωστά και οργανωμένα κάποια πράγματα. Να μην θεωρούμε πως πάντα φταίει κάποιος άλλος. Πολλά αναφέρθηκαν στην ημερίδα για τη διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις αρμοδιότητες. Σκέφθηκα το θέμα της αστυνόμευσης των ρεμάτων. Δεν είμαι εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτιμώ ότι όποιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όπως πρέπει, για να λύσουν τα προβλήματά μας», τόνισε ο κ. Φαρμακίδης.