Ειδήσεις

Οι Τούρκοι κράτησαν τους μετανάστες αλλά έστειλαν τα F-16

Μόλις λίγες ώρες μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στη γειτονική χώρα, με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, οι τουρκικές Αρχές εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών που δραστηριοποιούνται σχεδόν ανενόχλητα εδώ και μήνες στα τουρκικά παράλια.

Η επιχείρηση της στρατοχωροφυλακής και του λιμενικού σώματος επικεντρώθηκε στην περιοχή του Αϊβατζίκ της επαρχίας Τσανάκαλε, που βρίσκεται απέναντι από τις βόρειες ακτές της Λέσβου και αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κέντρο συγκέντρωσης και αποστολής στην Ελλάδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έως χθες το μεσημέρι ο αριθμός των συλληφθέντων έφτανε τους 1.491 – μεταξύ αυτών Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες, μετανάστες από το Ιράν και άλλες χώρες, καθώς και διακινητές τους. Για την οργάνωση της επιχείρησης στάλθηκαν στην περιοχή ενισχύσεις 250 αστυνομικών από την Προύσα.
Οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο φιλοξενίας, όπου θα γίνουν ταυτοποίηση και διαχωρισμός τους και για κάποιους θα κινηθεί η διαδικασία της απέλασης, ενώ σε βάρος των διακινητών θα ακολουθηθεί η ποινική διαδικασία.
Οι τουρκικές Αρχές δήλωναν αποφασισμένες να επαναλάβουν ανάλογες επιχειρήσεις, με σκοπό την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στα τουρκικά παράλια.
Από τη συγκεκριμένη περιοχή, όπου έγινε η επιχείρηση, έχουν δρομολογηθεί εκατοντάδες αποστολές φουσκωτών και ξύλινων σκαφών, γεμάτων με πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό τις απέναντι ακτές της Εφταλούς, της Σκάλας Συκαμνιάς και του Μόλυβου. Στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή συνέβησαν τα απανωτά ναυάγια στα τέλη Οκτωβρίου, με αποκορύφωμα την πολύνεκρη τραγωδία της 28ης του μηνός, στην οποία πνίγηκαν δεκάδες αθώες ψυχές.
Στα ανοιχτά του Αϊβατζίκ, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, έγινε και το ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής, με θύματα τέσσερα μικρά παιδιά. «Συνέβη αυτό που λέω από την αρχή της προσφυγικής κρίσης: πως αν η Τουρκία θελήσει να δραστηριοποιηθεί, θα δοθεί λύση. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να ελεγχθούν τα παράλια και να σταματήσει αυτή η τραγωδία. Μόνο τις πωλήσεις φουσκωτών σκαφών και εξωλέμβιων να ελέγξουν, θα έχουν δώσει λύση» σχολίασε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
Στο επίκεντρο
Στην περιοχή μεταξύ της Εφταλούς και της Σκάλας Συκαμνιάς, που βρέθηκε στο επίκεντρο του προσφυγικού δράματος, δημιουργήθηκε και πρόκειται να λειτουργήσει τις επόμενες μέρες ένα νέο κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, δυνατότητας φιλοξενίας έως και 3.500 ατόμων. Η δομή δημιουργήθηκε με ευθύνη και χρηματοδότηση της οργάνωσης IRC (International Rescue Committee), μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην αρωγή προσφύγων και μεταναστών, και αναμένεται να δώσει «ανάσα» στις διαδικασίες.
Περίπου 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος διά θαλάσσης τον μήνα Νοέμβριο, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις 168.000 αφίξεις που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο. Οπως ανέφερε ο Γουίλιαμ Σπίντλερ, εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Νοέμβριος είναι ο πρώτος μήνας μέσα στο 2015 που παρατηρείται μείωση.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου