Να απέχουν από τα καθήκοντά τους από την Τετάρτη 9 έως και την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι δικηγόροι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ομόφωνα άναψε το πράσινο φως για την αποχή και εξουσιοδότησε τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων να συνεδριάσει εκ νέου στις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.
Η Ολομέλεια συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου να καθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος εν όψει της εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που τίθεται σε ισχύ την 1-1-2016 και στον οποίο αντιτίθεται σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.
Στη συνεδρίαση παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε πριν από λίγες ημέρες ανταπόκριση των θεσμών στα αιτήματα επανεξέτασης διατάξεων του νέου Κώδικα. Όπως είπε ο υπουργός, εκπρόσωποί τους δέχθηκαν να συζητήσουν τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του.
Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι έχει αποσταλεί στο κουαρτέτο των θεσμών υπόμνημα του υπουργείου με συγκεκριμένα θέματα προς επανεξέταση και ζήτησε την άμεση συνδρομή της Ολομέλειας στη σύνταξη ενός αναλυτικού κειμένου με τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η υλοποίηση του νέου ΚΠολΔ.
Εν συνεχεία ο υπουργός δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων και κριτική για τη στάση του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ τέθηκαν και τα πάγια αιτήματα των δικηγόρων για μειώσεις των παραβόλων και του δικαστικού ενσήμου.
Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι όλα τα αιτήματα θα τεθούν προς επεξεργασία σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα απονομής της Δικαιοσύνης και οργάνωσης των δικαστηρίων.
Στη συνέχεια και αφού ο υπουργός αποχώρησε, ο πρόεδρος της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Β. Αλεξανδρής ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με τον ΚΠολΔ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Όπως τόνισε, το δικηγορικό σώμα ανέλαβε να ενημερώσει απευθείας τους εκπροσώπους των θεσμών για τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου Κώδικα στα δικαστήρια, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε δικαστές, διοικητικό προσωπικό και υποδομές.
Ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι έχει ήδη αποστείλει δύο επιστολές στον υπουργό Δικαιοσύνης, με τις οποίες επισημαίνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο υπουργός να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στο ΚΠολΔ ώστε να αποκατασταθούν, όπως είπε, η δίκαιη δίκη και η ταχεία αλλά και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης που πλήττονται από τον νέο Κώδικα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις των δικηγόρων απεστάλη στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μario Draghi, τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jangland, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Chris Allen και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. στο κουαρτέτο Declan Costello και Wes McGrew αντίστοιχα.
Ο κ. Juncker απάντησε ότι η επιστολή διαβιβάσθηκε στον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή για θέματα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών Fonseca Morillo της Κομισιόν και ότι θα υπάρξει σύντομα απάντηση στις προτάσεις του δικηγορικού σώματος.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η απάντηση του Declan Costello, ο οποίος με επιστολή του δηλώνει ότι τα αιτήματα του δικηγορικού σώματος θα εξετασθούν και θα απαντηθούν.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας συναντήθηκε επίσης με τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους οποίους εξέθεσε τις θέσεις του δικηγορικού σώματος και ενημέρωσε τους Έλληνες ευρωβουλευτές προκειμένου να τεθεί το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ήδη ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορίες για το αν έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή των διατάξεων του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η αναλυτική επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης κ. Γεωργουλέας, ο οποίος παρέθεσε τα πρακτικά προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας επεσήμανε ωστόσο ότι, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, οι όποιες αλλαγές στον ψηφισθέντα νέο ΚΠολΔ δεν μπορεί να γίνουν με μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά απαιτείται η συμφωνία των θεσμών.
zougla.gr