Στην τελική ευθεία με το “καλημέρα” της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών μπαίνει η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω εξειδικευμένων εταιρειών ή και πώληση τους σε τρίτους όπως τα distress funds. Κορυφαίο στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε νωρίτερα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συναντήσεων το βράδυ της Τρίτης, ότι στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να ψηφιστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο της νέας αγοράς μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης η διαπραγμάτευση αφορά μόνο τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και δεν έχει να κάνει με την δυνατότητα πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι συναντήσεις που ξεκίνησαν μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του κουαρτέτου, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουν στο θεσμικό πλαίσιο-κέλυφος σύμφωνα με το οποίο από 1.1.2016 θα καταστεί δυνατή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους κατά το ίδιο περίπου μοντέλο που ακολουθείται από τον περασμένο μήνα και στη γειτονική Κύπρο. Εκεί προβλέπεται αυστηρό πλαίσιο δραστηριοποίησης εταιρειών “πιστωτικών διευκολύνσεων”, με υποχρεωτική γνωστοποίηση των βασικών μετόχων και έδρα δραστηριότητας χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρακτικά η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία εταιρειών οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicing), των funds που θα μπορούν να αγοράζουν τέτοια δάνεια και των κοινών σχημάτων που θα δύνανται να δημιουργήσουν οι τράπεζες με ξένες εισπρακτικές εταιρείες.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και η δευτερογενής νομοθεσία που απαιτείται να εκδοθεί μέσα στο Δεκέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1.1.2016 ο “νέος” Νόμος Κατσέλη ο οποίος προβλέπει ότι από το 2016 το Δημόσιο θα μπορεί να καλύπτει μέρος της μηνιαίας δόσης των “ευάλωτων” δανειοληπτών. Προβλέπεται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού τους ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου και της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη. Επίσης χρειάζεται να εκδοθεί απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδας με την οποία θα ορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και τον προσδιορισμό του ποσού που θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης της κύριας κατοικίας καθώς και για τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών.
capital.gr