Ανοίγουν τις επόμενες ημέρες οι πόρτες της φυλακής για τους κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One». Διακινητές και μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2014 πρόκειται να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι λόγω συμπλήρωσης 18 μηνών από την ημέρα της προφυλάκισής τους. Μάλιστα θα αφεθούν ελεύθεροι πριν προλάβουν να απολογηθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο ξεκίνησε να εκδικάζει την υπόθεση αρχές Οκτωβρίου. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, καθώς είναι περισσότερο από ορατός πλέον ο κίνδυνος φυγής των κατηγορουμένων στο εξωτερικό.
Πάντως, δεν αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι, ο Ελληνας επιχειρηματίας Μ.Γ. στο σπίτι του οποίου στη Φιλοθέη βρέθηκε αποθηκευμένος μισός τόνος ηρωίνης, καθώς και ο επιχειρηματίας και πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Α.Κ. Ο μεν πρώτος είχε πρόσθετες ποινές για μικρότερα αδικήματα, ενώ ο δεύτερος αντιμετώπισε κατηγορίες και τελικά προφυλακίστηκε σε μεταγενέστερο χρόνο (τον Μάιο 2015).
Αρχικά, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προφυλάκισης για τους τέσσερις τουρκικής καταγωγής Βέλγους διακινητές που συνελήφθησαν σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου υπήρχε αποθηκευμένος περίπου μισός τόνος ηρωίνης. Πρόκειται για μέλη του δικτύου διακινητών που ήταν επιφορτισμένα με τη μεταφορά της ηρωίνης από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη. Ο φερόμενος ως αρχηγός τους, 41 ετών, κατέληξε τον Αύγουστο κατά τη μεταφορά του από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού στον Ερυθρό Σταυρό. Στις 21 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται το 18μηνο της κράτησης για το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου «Noor Οne», που μετέφερε κρυμμένο στα αμπάρια του 1 τόνο ηρωίνης. Πρόκειται για δέκα Ινδούς ναυτικούς και έναν υπήκοο Ιράν. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τη δικογραφία, είχε επιβιβαστεί στο Noor 1 ενόσω το πλοίο έπλεε ανοικτά των εμιράτων, συνοδεύοντας το φορτίο της ηρωίνης.
Αντίθετα, η κράτηση του Ελληνα επιχειρηματία Μ.Γ. και ιδιοκτήτη της βίλας στη Φιλοθέη όπου βρέθηκε μισός τόνος ηρωίνης, θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με μια εκδοχή, επέλεξε να εκτίσει ποινή για μικρότερο αδίκημα που εκκρεμούσε σε βάρος του, προκειμένου να «επικοινωνήσει» στο δικαστήριο την απόφασή του να μην επωφεληθεί της συμπλήρωσης του 18μήνου. Δύο άλλοι Ελληνες επιχειρηματίες (μεταξύ αυτών ο πρώην αθλητικός παράγοντας Α.Κ.) προφυλακίστηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο και συνεπώς η παρέλευση του ανώτατου χρονικού ορίου προφυλάκισης καθυστερεί. Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Νίκος Ιωάννου αποκάλυψε στην «Κ» ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συζητήθηκε η λύση ακόμα και της διοικητικής κράτησης των αλλοδαπών κατηγορουμένων με το πρόσχημα της απέλασής τους. Εξήγησε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς το δικαστήριο θα επιβάλει στους αποφυλακισθέντες το περιοριστικό μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Καθημερινή