Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα γιατί δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματα. Πρέπει να είναι κοντά στα σωματεία και να παλεύουν για την ανατροπή των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας.
Με αφορμή τη διενέργεια εκλογών σήμερα στο ΕΚΡ για την ανάδειξη νέας διοίκησης ο κ. Χατζησάββας υπογραμμίζει ότι η θητεία από το 2012 έως το 2015 ήταν η χειρότερη.
«Η θητεία από το 2012 έως το 2015 ήταν η χειρότερη. Είχαμε την εφαρμογή των μνημονίων και την επιβολή επώδυνων μέτρων. Πριν χρόνια όλα αυτά ήταν αδιανόητα. Μέχρι τότε διεκδικούσαμε για να βελτιώσουμε τη θέση των εργαζομένων . Σήμερα δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε», τονίζει ο κ. Χατζησάββας.
Ο κ. Χατζησάββας υπογραμμίζει ότι η παράταξή του δεν έχει δημιουργηθεί σε κομματικά γραφεία και δεν υπακούει σε κομματικές ή εργοδοτικές εντολές.
«Θα κάνουμε αγώνα για την εκ νέου οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή και για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων . Επιβάλλεται να δώσουμε μάχες για να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Χρειάζεται να μας δώσουν δύναμη και οι εργαζόμενοι και οι αντιπρόσωποι», αναφέρει ο κ. Χατζησάββας.
Σε ερώτηση αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να διενεργηθούν νέες εκλογές ο κ. Χατζησάββας τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και να εφαρμόσει το πρόγραμμα της.
Η συνέντευξή του κ. Χατζησάββα, αναλυτικά:
• Πώς θα χαρακτηρίζατε τη θητεία σας στο ΕΚΡ που ολοκληρώθηκε;
Ήταν μια θητεία παραγωγική και δυναμική. Την προηγούμενη τριετία αγγίξαμε
όλα τα θέματα που απασχολούσαν τους εργαζόμενους. Συνεργαστήκαμε με τους τοπικούς φορείς και σταθήκαμε δίπλα σε όποιον κλάδο είχε ανάγκη τη βοήθεια και τη στήριξή μας. Η πορεία μας θα εκτιμηθεί από τους αντιπροσώπους του ΕΚΡ.
• Κληθήκατε να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα στη διάρκεια της θητείας;
Έχω υπηρετήσει επί σειράν ετών το ΕΚΡ από διάφορες θέσεις. Η θητεία από το 2012 έως το 2015 ήταν η χειρότερη. Είχαμε την εφαρμογή των μνημονίων και την επιβολή επώδυνων μέτρων. Πριν χρόνια όλα αυτά ήταν αδιανόητα. Μέχρι τότε διεκδικούσαμε για να βελτιώσουμε τη θέση των εργαζομένων . Σήμερα δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Το σύνθημα που είχαμε στο συνέδριό μας πριν από μια εβδομάδα ήταν χαρακτηριστικό και έδειξε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
• Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Ποια μέτρα έρχονται για τους εργαζόμενους;
Προβλέπεται σημαντική μείωση των δαπανών του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση. Θα πρέπει να εξοικονομηθούν περισσότερα από δύο δις ευρώ είτε από μειώσεις συντάξεων ή από μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Θα «ψαλιδιστούν» ακόμη και τα προνοιακά επιδόματα. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική. Θα δημιουργήσει ύφεση και θα προσθέσει περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
• Πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά;
Μετά τις εθνικές εκλογές όλοι περιμέναμε ότι κάποια πράγματα θα σώζονταν . Οι πολίτες θέλησαν να δώσουν μια διαφορετική διέξοδο στη χώρα με τις επιλογές που έκαναν. Παρόλα αυτά δεν άλλαξε τίποτε. Για να ανατραπούν τα μέτρα πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι κοντά στα συνδικάτα και να αντιδρούν σε αυτά που έρχονται. Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα γιατί δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματα. Πρέπει να είναι κοντά στα σωματεία και να παλεύουν για την ανατροπή των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί.
• Θα καταφέρει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία ή θα εισέλθει ξανά η χώρα σε περιπέτειες;
Η κυβέρνηση έχει προσφύγει από τις αρχές του τρέχοντος έτους τρεις φορές στο λαό για να βρει λύσεις στα αδιέξοδά της. Οι πολίτες, της έδωσαν καθαρή εντολή και τη βοήθησαν να απομακρύνει και τα «υποτιθέμενα βαρίδια». Δεν έχει λόγο να προσφύγει ξανά σε εκλογές. Έχει λάβει σαφή εντολή από το λαό να κυβερνήσει μια τετραετία και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Μέχρι τώρα εφαρμόζει το πρόγραμμα της τρόικας. Δεν είναι λύση οι εκλογές. Αν η κυβέρνηση πέσει αιτία θα είναι τα δικά της λάθη και αδιέξοδα.
• Για ποιους λόγους οι αντιπρόσωποι θα πρέπει να στηρίξουν την παράταξή σας στις εκλογές;
Γιατί δώσαμε μάχες το προηγούμενο διάστημα και είχαμε αποτελέσματα. Δώσαμε διέξοδο σε όλα τα σωματεία. Ο συνδυασμός μας δεν έχει δημιουργηθεί σε κομματικά γραφεία και δεν υπακούει σε κομματικές ή εργοδοτικές εντολές. Σε αυτόν μετέχουν άνθρωποι που θα συμβάλουν στην ανανέωση. Οι αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν τον απολογισμό του αγώνα που έγινε από τα στελέχη όλων των σωματείων.
• Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τους εργαζόμενους;
Θα κάνουμε αγώνα για την εκ νέου οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή και για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων . Επιβάλλεται να δώσουμε μάχες για να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Χρειάζεται να μας δώσουν δύναμη και οι εργαζόμενοι και οι αντιπρόσωποι. Ένα γεγονός που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι η οργάνωση του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στη Ρόδο στις 17 Μαρτίου του 2016 . Κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη θα έρθουν στη Ρόδο. Θα αναδειχθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν γιατί στην υπόλοιπη Ελλάδα πιστεύουν ότι εδώ κατά τη λαϊκή ρήση « τρώμε με χρυσά κουτάλια» . Θα αναδείξουμε την άλλη όψη της Ρόδου. Το συνέδριο θα είναι κορυφαία στιγμή για το συνδικαλιστικό κίνημα .
• Σας ανησύχησε η απροθυμία των εργαζομένων να συμμετάσχουν στην απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ;
Δεν μας πτοεί αυτό αλλά μας απογοητεύει. Δεν μπορεί να μας κατηγορούν ότι δεν οργανώνουμε απεργίες και οι ίδιοι που τα λένε αυτά να μην συμμετέχουν. Πρέπει να ομολογήσουμε ακόμη ότι πραγματοποιήθηκαν σε πολύ σύντομο διάστημα δύο απεργίες. Αυτό δεν δικαιώνει όμως εκείνους που απουσίασαν. Όσοι κάνουν κριτική θα πρέπει να έρθουν κοντά στο ΕΚΡ και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζεται. Δεν έχει αποτέλεσμα για την κοινωνία η αντίδραση από τον καναπέ ή από το Facebook.
• Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου υπογράφεται η πρώτη σύμβαση για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων. Ποια είναι η άποψή σας;
Έχουμε δώσει μάχη το προηγούμενο διάστημα όλοι και οι κυβερνητικοί βουλευτές για να μην εφαρμοσθεί η απόφαση που είχε ληφθεί. Ήμασταν στο πλευρό των εργαζομένων του αεροδρομίου και στην ΟΣΥΠΑ. Συμμετείχαμε και στο δίκτυο που συγκροτήθηκε για να μην εφαρμοσθούν οι αποφάσεις. Η εξέλιξη της υπόθεσης μας απογοητεύει. Περιμέναμε πως η κυβέρνηση θα απέτρεπε την εφαρμογή της απόφασης. Ουσιαστικά παραδίδουμε τα κλειδιά της πιο σημαντικής πύλης εισόδου του νησιού σε ξένους οι οποίοι θα κάνουν κουμάντο. Αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής.
• Σε δεινή θέση είναι και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Ποιά είναι η άποψη σας;
Δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει να κάνει με την υποστελέχωση του νοσοκομείου. Πρέπει να ασχοληθούν όλοι με το συγκεκριμένο ζήτημα και να «βάλουν τα δυνατά τους» για να δοθεί λύση. Ειδικά οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πρέπει να εξαντλήσουν όλη την επιρροή τους για να στελεχωθεί το νοσοκομείο με το απαιτούμενο προσωπικό. Εμείς κάνουμε αγώνες αλλά αφού άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις θα πρέπει να δώσουν και διέξοδο στο πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
• Ποια είναι η πρότασή σας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους;
Είναι σε ισχύ η σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΕΞΡ. Δεν υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις στη Ρόδο . Το 80% με 90% των ξενοδοχείων εφαρμόζει την τοπική σύμβαση. Θα πρέπει να υπάρξει και συμφωνία σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ της ΠΟΕΕ- ΥΤΕ και της ΠΟΞ . Επίσης θα πρέπει να επανέλθει στην προηγούμενη μορφή του το επίδομα ανεργίας. Τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι σε προτεραιότητα για μας.