ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ
ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
Ανοιγμα στις παραταξιακές κοινωνικές δυνάμεις που ψήφισαν στο παρελθόν Ανεξάρτητους Ελληνες, Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, Χρυσή Αυγή και άλλα κόμματα κάνει ο υποψήφιος αρχηγός και πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την επανένωση της παράταξης από τη βάση. Αφού ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. «χωρά όλους τους δημοκράτες», ακόμη και πατριωτικές φωνές πέραν αυτής, επαναλαμβάνει ότι «είναι το κόμμα του μεσαίου δρόμου» και σημειώνει ότι αποκλείει «μόνον τα άκρα που εμφανίζονται στα δεξιά ή στα αριστερά περιθώρια», ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει ότι επιδιώκει «συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων και όχι κομμάτων».
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του να ζητήσει την επαναφορά του πυρσού ως εμβλήματος του κόμματος, παρατηρεί: «Οι νεοδημοκράτες που είδαν τον πυρσό να γίνεται σκιά φοβήθηκαν μήπως το κόμμα συρθεί σε διάλυση ή αλλαγή ονόματος». Γι’ αυτό και τονίζει: «Αυτά δεν γίνονται, ο πυρσός θα επανέλθει!» Ο κ. Μεϊμαράκης κλείνει σχεδόν ερμητικά την πόρτα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Καμία συγκυβέρνηση χωρίς μεταμέλεια, η Ν.Δ. δεν πρόκειται να γίνει το δεκανίκι του Τσίπρα» επισημαίνει. Ωστόσο, ανοίγει παράθυρο συνεννόησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε το μπόνους των 30 εδρών που προτείνει να το δικαιούνται και οι συνασπισμοί κομμάτων.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη:
• Πού θα συγκρουστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και πού θα συνεννοηθείτε; Τι επιθυμείτε να είστε; Το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ ή το κλαδευτήρι του ΣΥΡΙΖΑ;
Πράγματι, τον τελευταίο καιρό ο κ. Τσίπρας, μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, ψάχνει για συνενόχους. Το έδειξε ξεκάθαρα προκαλώντας μια προσχηματική σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Το έδειξε με κουτοπονηριές που έπληξαν ακόμη πιο πολύ την αξιοπιστία του. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει δεκανίκι κανενός, και πολύ περισσότερο ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης που έκοψαν τα πόδια της χώρας την ώρα που πήγαινε να περπατήσει. Δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι ενός πρωθυπουργού, όπως ο κ. Τσίπρας, που απέδειξε -και μάλιστα πολλές φορές έως τώρα- ότι κανείς δεν μπορεί να τον εμπιστεύεται, αφού έκανε ψωμοτύρι το ψέμα και δεν διστάζει να εξαπατά πολίτες και πολιτικές δυνάμεις. Διαβεβαίωνε ότι δεν θα κάνει ούτε δημοψήφισμα ούτε πρόωρες εκλογές και έκανε ακριβώς το αντίθετο. Υποσχόταν τα πάντα στους πάντες και επιβάλλει τώρα νέα επώδυνα μέτρα που ακουμπούν τα 6 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, με την αναξιοπιστία και την ανευθυνότητά τους, έχουν κλείσει κάθε χαραμάδα συνεννόησης.
• Σε μία εθνική κρίση που θα οδηγούσε σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα θέτατε θέμα προσώπου πρωθυπουργού, θα μετείχατε υπό τον ίδιο πρωθυπουργό ή θα δηλώνατε άρνηση συμμετοχής σε οιοδήποτε σχήμα;
Στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα η Νέα Δημοκρατία πάντα έβαζε πλάτη. Βάλαμε πλάτη το καλοκαίρι για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και στο ευρώ, να μην πάει στη χρεοκοπία, να μην πάει σε κοινωνική τραγωδία και εθνική περιπέτεια, να αποφύγει το δράμα στο οποίο την έσερνε η κυβέρνηση με τους ανεύθυνους χειρισμούς της. Τώρα, μπροστά στα νέα αδιέξοδα που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας, άρχισε πάλι τα παιχνίδια.
Και επειδή πολλά ακούγονται για συγκυβέρνηση στο διάστημα αυτό, σας το λέω ξεκάθαρα: Αυτό δεν γίνεται. Πώς να υπάρξει συνεργασία χωρίς κοινό σχέδιο, χωρίς αξιόπιστους συνομιλητές, χωρίς μεταμέλεια εκείνων που έσυραν τη χώρα στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ, χωρίς εμπιστοσύνη;
• Γιατί επιμένετε στις δημόσιες ομιλίες σας ότι ο πυρσός και το όνομα του κόμματος «με Μεϊμαράκη δεν αλλάζουν»; Θεωρείτε ότι κάποιοι άλλοι συνυποψήφιοί σας κάνουν δεύτερες σκέψεις για να διαλύσουν το κόμμα;
Ξέρω ότι οι νεοδημοκράτες και οι νεοδημοκράτισσες είδαν τον πυρσό να γίνεται σκιά και πολλοί φοβούνται μήπως το κόμμα συρθεί σε διάλυση ή -έστω- σε αλλαγή ονόματος. Είπα, λοιπόν, και λέω ξεκάθαρα ότι αυτά δεν γίνονται.
Ο πυρσός θα επανέλθει και η Νέα Δημοκρατία θα γίνει ξανά πρώτη δύναμη.
Υπηρέτησα αυτή την παράταξη με πίστη και αφοσίωση, χωρίς να λείψω ούτε μια στιγμή από τους αγώνες της. Αναγνωρίζω ότι στην ιστορική διαδρομή του κόμματός μας έγιναν και λάθη. Είμαι όμως -όπως είναι χιλιάδες νεοδημοκράτες- περήφανος για την ιστορία μας και την προσφορά μας στην Ελλάδα. Είμαστε η παράταξη των μεγάλων και ιστορικά δικαιωμένων εθνικών επιλογών.
• Προς ποια κατεύθυνση θα στρέψετε ιδεολογικά τη Ν.Δ.; Μήπως η άνοδος της Λεπέν στη Γαλλία ευνοεί την ακροδεξιά ρητορική των νεοφώτιστων;
Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, με ανθρώπινο πρόσωπο. Είμαστε κόμμα ευρωπαϊκό και πατριωτικό. Κόμμα που ακολουθεί τον μεσαίο δρόμο, του μέτρου και της μετριοπάθειας. Είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τον άνθρωπο, η παράταξη που εργάζεται για την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη, που έχει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα. Και στο σημείο αυτό -επειδή πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό- να προσθέσω κάτι: Μην τολμήσουν να εγκαταλείψουν τις εθνικές γραμμές. Μην το διανοηθούν.
• Επί γραμματείας σας κυκλοφορούσε το περιοδικό «Μετεξέλιξη». Σε τι θα μπορούσε να μετεξελιχθεί η Ν.Δ. υπό την ηγεσία σας;
Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχω αποδείξει διαχρονικά, φιλοδοξώ να ενώνω και να συνθέτω. Πιστεύω στη σύνθεση ιδεών, απόψεων και προτάσεων, έτσι ώστε όλοι μαζί να βρίσκουμε λύσεις για τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Πιστεύω ότι στη Νέα Δημοκρατία όλοι μας -βουλευτές, στελέχη, μέλη των οργανώσεών μας, νέοι και νέες της παράταξης- μπορούμε να έχουμε λόγο και ρόλο. Πιστεύω ότι το κόμμα -όπως κάθε ζωντανός οργανισμός- υποχρεούται να ανανεώνεται διαρκώς. Να ανανεώνεται σε δομές, σε πολιτικές, σε θέσεις, σε πρόσωπα. Να δίνει ευκαιρίες σε όλους και όλες, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με αξιοκρατία, με επιβράβευση της προσφοράς. Προτεραιότητά μου είναι η αναδιοργάνωση και η ανασυγκρότηση του κόμματος, η αναβάθμιση της επικοινωνίας και η προώθηση της συνεργασίας μας με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πιστεύω σε ένα κόμμα με σύγχρονες δομές, ανοιχτό στην κοινωνία, που να υπηρετεί τον άνθρωπο. Με σύγχρονη δημοκρατική λειτουργία, ώστε να εκφράζει και να εκπροσωπεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες που πιστεύουν στη δημοκρατία και οραματίζονται μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και η δέσμευσή μου.
• Υπό ποιες προϋποθέσεις θα αποκτάται στο μέλλον η ιδιότητα του μέλους της Ν.Δ.;
Μέλος της Νέας Δημοκρατία μπορεί να γίνει όποιος το επιθυμεί, αρκεί να ασπάζεται την ιδρυτική διακήρυξη, τις αρχές και τις αξίες μας.
• Αμφίπλευρη διεύρυνση: Θα χωρούσε άραγε η Ν.Δ. και πατριωτικές φωνές από το Κέντρο και την Αριστερά ή είναι «δαίμονες»; Θα επιχειρήσετε τη συνολική επανένωση του χώρου με κοινωνικές δυνάμεις που στο παρελθόν ακολούθησαν δική τους πορεία σε ΑΝ.ΕΛ., ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή, Φιλελεύθερους, Ποτάμι κ.λπ.;
Η Νέα Δημοκρατία χωρά όλους τους δημοκράτες. Δεν αποκλείει, λοιπόν, παρά μόνο τα άκρα που εμφανίζονται είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά περιθώρια. Δεν επιδιώκουμε συνένωση κομμάτων, αλλά επανασυσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες που υπηρετεί διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία. Απευθυνόμαστε λοιπόν στους πολίτες και όχι στα κόμματα. Στην κοινωνία και όχι στους μηχανισμούς.
• Αφού το κόμμα δεν καταθέτει μήνυση κατά των υπευθύνων για το φιάσκο, θα το κάνετε εσείς και εναντίον ποιων θα στραφείτε; Οσα συνέβησαν στην πρώτη ψηφοφορία είναι αρμοδιότητα ανακριτή και εισαγγελέα, όπως δηλώσατε; Εχετε την υποψία ότι κάποιος τράβηξε την πρίζα;
Εστειλα επιστολή με την οποία καλώ τους συνυποψηφίους μου να επεξεργαστούμε από κοινού και να συνυποβάλουμε μήνυση κατά της Infosolution.
Πρέπει να υπάρξει φως γύρω από αυτή την υπόθεση. Οι νεοδημοκράτες απαιτούν να γνωρίσουν την αλήθεια. Ηταν τεχνικό πρόβλημα; Και πού ακριβώς έγκειται αυτό; Ή υπήρξε σαμποτάζ που στράφηκε κατά της παράταξης και του κόσμου μας. Θα επιμείνω στο σημείο αυτό.
• Λένε ότι είστε παρορμητικός. Είναι καλό αυτό για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Ποτέ δεν πήρα πολιτικές αποφάσεις από παρόρμηση. Ούτε ως αρχηγός της ΟΝΝΕΔ ούτε ως βουλευτής ούτε ως γραμματέας του κόμματος ούτε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας ούτε ως πρόεδρος της Βουλής ούτε ως πρόεδρος του κόμματος. Πάντα μετρούσα πρώτον το συμφέρον του τόπου μας και, δεύτερον, το καλό της παράταξης. Ούτε όμως έμαθα να προσποιούμαι, να δείχνω κάτι άλλο από αυτό που πράγματι είμαι. Αλλο λοιπόν παρορμητικός και άλλο αυθεντικός.
• Συμφωνείτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο και με ποιο αντάλλαγμα θα συμφωνούσατε στην αλλαγή του;
Θέμα εκλογικού νόμου μπήκε στην πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για καθαρά κομματικές σκοπιμότητες. Δεν μπορεί όμως την ώρα αυτή να είναι στις προτεραιότητές μας. Αποψή μου -και την έχω διατυπώσει εδώ και χρόνια- είναι ότι μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις σε όσα ισχύουν σήμερα. Λέμε όμως «όχι» σε εκλογικούς νόμους που θα ευνοούσαν την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων, θα δυσκόλευαν ακόμη πιο πολύ τη συγκρότηση σταθερών κυβερνήσεων και θα προκαλούσαν μεγάλη πολιτική αστάθεια. Εκανα μια πρόταση, όταν είχε έρθει ως ιδέα το μπόνους των 30 εδρών στο πρώτο κόμμα, που τελικά έγινε 50. Είχα πει τότε ότι δεν είναι δίκαιο να παίρνει το πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως ποσοστού, επιπλέον 50 έδρες, αλλά θα μπορούσε να υπάρχει μια κλιμάκωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρώτο κόμμα να έχει ένα μπόνους, έτσι ώστε να μην αγνοείται κατά τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Είχα υποστηρίξει επίσης να παίρνει το μπόνους αυτό και ο συνασπισμός κομμάτων που κατέρχεται στις εκλογές με ενιαίο πρόγραμμα.