Αθήνα, 12
Με αμοιβαίο συμβιβασμό στο θέμα των “κόκκινων δανείων” που ωστόσο μετέθεσε τα δύσκολα για τις αρχές του 2016 και την πρώτη αξιολόγηση έκλεισε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.
Το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, ενώ η σχετική ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Τρίτης. Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα και το νομοσχέδιο περάσει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα βοήθειας θα γίνει την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη η αγορά ανοίγει προς το παρόν μόνο για τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά δάνεια, όχι όμως για όσα αφορούν πρώτη κατοικία και τα οποία θα εξαιρεθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου μαζί με τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά.
Μετά από το ορόσημο της 15/2 ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως θα υπάρξει νέο πλαίσιο για στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τα ξένα funds να πάρουν στα χέρια τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από ψηφίσεως του νόμου δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά στη δευτερογενή αυτή αγορά και τα σπίτια θα περνούν σε χέρια άλλων. Υπάρχουν για παράδειγμα δανειολήπτες που δεν πληρώνουν το δάνειο που πήραν για να κτίσουν κάποιο εξοχικό ή ένα δεύτερο σπίτι. Πλέον οι τράπεζες θα μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους ξένους, να πουλήσουν ένα «πακέτο» τέτοιων δανείων σε χαμηλές τιμές και οι νέοι «ιδιοκτήτες» να μπορούν να τα διαχειριστούν κατά το δοκούν.
Επίσης, από ψηφίσεως του νόμου, όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες σε αυτήν εταιρείες – distressed funds, που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους. Αυτές οι επιχειρήσεις είτε θα οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση είτε θα υπάρχει μια διαδικασία εξυγίανσης, εφόσον είναι βιώσιμες.
Μισή
H συμφωνία με τους δανειστές επιτεύχθηκε έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση αλλά είναι… μισή καθώς αφήνει μεγάλες εκκρεμότητες. Η κυβέρνηση οφείλει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου αφενός να νομοθετήσει πολύ σκληρά μέτρα όπως το ασφαλιστικό και αφετέρου να βρει το κατάλληλο μείγμα προτάσεων ώστε να υπάρξει προστασία των δανείων για την πρώτη κατοικία αλλά και των καταναλωτικών. Μέχρι τώρα η «κόκκινη γραμμή» είναι να μην πουληθούν αυτά σε ξένα funds ωστόσο οι δανειστές εμφανίζονται σκληροί και στο σημείο αυτό της διαπραγμάτευσης και είναι δύσκολο να αλλάξουν γνώμη σε δύο μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι είναι όλα ανοικτά και για τα στεγαστικά δάνεια, εκεί όπου μπορεί να απελευθερωθεί η πώλησή τους αλλά με πολλά κριτήρια και με κανόνες προστασίας των πραγματικά «προβληματικών» νοικοκυριών.
Με την παραπομπή των “κόκκινων” δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης γίνεται ακόμη πιο βαριά αφού ήδη περιλαμβάνει:
– Το ασφαλιστικό (με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν τους δανειστές να έχουν ζητήσει να ανέβει ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια)
– Το φορολογικό (νέες κλίμακες, νέο αφορολόγητο)
– Τα εργασιακά (πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέες συμβάσεις εργασίας).
Σε αντιστάθμισμα των παραπάνω, η κυβέρνηση αναμένεται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να καταθέσει πολυνομοσχέδιο «παράλληλου προγράμματος».
Αυτό, θα περιλαμβάνει δράσεις όπως: μέτρα ενίσχυσης στα νοσοκομεία, ενισχυτική διδασκαλία, θέσεις απασχόλησης για την ανεργία κ.α.
Τι αλλάζει
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ αλλά και των στεγαστικών που αφορούν στην δεύτερη, εξοχική κατοικία. Όπως είχε αποκαλυφθεί το περασμένο Σαββάτο, ανοίγει μια δευτερογενής αγορά όπου οι ξένες εταιρείες θα μπορούν να μπουν και να αγοράσουν αυτά τα δάνεια σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν γίνει αγορές δανείων με 10 και 15 λεπτά το ευρώ, δηλαδή στο 10%-15% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Προκρίνεται το μοντέλο της συνδιαχείρισης με τη σύσταση θυγατρικών μεταξύ των τραπεζών και των ξένων εταιρειών. Θα πρόκειται για εταιρείες – οχήματα ειδικού σκοπού (SPV’S) που θα συστήνονται από τις τράπεζες που έχουν τα προβληματικά δάνεια και από τα ξένα distressed funds, τα οποία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για να μπουν στη νέα αγορά που δημιουργείται.
Η λύση των κοινών εταιρειών προκρίνεται ώστε να αποσοβηθεί η ανεξέλεγκτη δράση των λεγόμενων «κορακιών» των αγορών, καθώς θα εποπτεύονται όλες οι διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ ενεργή θα είναι η συμμετοχή και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν κάθε λόγο να εκκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Παράλληλα, με την από κοινού διαχείριση των δανείων με την τράπεζα μοιράζεται και ο κίνδυνος που, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Οι ξένοι επιδιώκουν τα joint ventures ώστε να μειώσουν το ρίσκο ενός Grexit που έτσι κι αλλιώς υπάρχει για τη χώρα μας.
Τα άλλα σημεία
της συμφωνίας
Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.
Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης και συνέχισε: «από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις διαπραγματεύσεις, ως η συμφωνία για το νέο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, δεν περιλαμβάνει ακριβής αριθμούς. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν στα 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υπήρξαν συζητήσεις για μείωση του στόχου καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απαίτησε λιγότερους πόρους απ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ένα από τα προαπαιτούμενα που συζητήθηκαν δεν θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν κόκκινα δάνεια, μισθολογικά, φορολογικά και ΑΔΜΗΕ προκειμένου να ψηφιστούν την Τρίτη και έως την Παρασκευή να εκταμιευτεί η δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Κυβερνητικές πηγές, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά τη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ αλλά και την πρόοδο που έχει καταγραφεί στα «κόκκινα δάνεια», τα οποία θα «σπάσουν» σε δύο φάσεις.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, ενημέρωσαν και το EuroWorking group μέσω τηλεδιάσκεψης για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί αφού ψηφισθούν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ώστε να εκταμιευθεί και το 1 δισ. ευρώ έως την ερχόμενη Παρασκευή.
Οπως έγινε γνωστό το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί το βράδυ του Σαββάτου, τη Δευτέρα θα συζητηθεί στις Επιτροπές, ενώ την Τρίτη στην Ολομέλεια.
https://www.dimokratiki.gr/13-12-2015/pii-tha-chasoun-spitia-ke-epichirisis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.