Ειδήσεις

Eνθουσιασμένος ο Αβραμόπουλος για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής-Συνοριοφυλακής

«Επαναστατική» χαρακτηρίζει ο έλληνας ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης τη λύση του νέου σώματος που πρόκειται να συγκροτηθεί από την ΕΕ και θα μπορεί να λειτουργεί με υπερεθνικές δικαιοδοσίες, παρεμβαίνοντας ακόμη και χωρίς προηγούμενο αίτημα της κάθε χώρας, υπό την επίκληση της προστασίας των συνόρων και των ακτών

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στη La Repubblica ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δείχνει να μη μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή του για τη δημιουργία της νέας Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα έλθει να αντικαταστήσει τη Frontex, βλέποντάς την ως έκφραση αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

«Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση στο προσφυγικό», λέει συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως «η αναδιανομή προσφύγων συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης».

Ο Δημ. Αβραμόπουλος αναγνωρίζει την σημαντική συμβολή της Ιταλίας «η οποία διέσωσε, στην Μεσόγειο, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές», τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με τις ιταλικές αρχές για να βρεθούν λύσεις, ιδίως χάρη στην πλήρη ανάπτυξη των hotspot για την καταγραφή των μεταναστών» και διαμηνύει πως «η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση αυτή».

Ο ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει ότι «οι κανόνες του Δουβλίνου δεν είναι πλέον επίκαιροι και για τον λόγο αυτό επισπεύδουμε την μεταρρύθμισή τους».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξηγεί, επίσης, ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αναδιανομή προσφύγων αν οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις, αλλά, οι υπόλοιπες χώρες «δεν μπορούν να δεχθούν πρόσφυγες αν πρώτα δεν έχει γίνει η ταυτοποίηση και το φιλτράρισμα σε Ελλάδα και Ιταλία».

«Είναι δυο διαδικασίες παράλληλες. Για να καταγραφούν οι αφίξεις πρέπει να γίνουν λειτουργικά τα hotspot» σημειώνει.

Εξηγεί, επίσης, ότι «η νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα επαληθεύει ότι οι κανόνες για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων τυγχάνουν σεβασμού, θα μπορεί να δρα αυτόνομα για να προλαμβάνει συνθήκες κρίσης και να παρεμβαίνει άμεσα επί των εξωτερικών συνόρων με επείγουσες δράσεις». Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι «πρόκειται για επανάσταση στο θέμα της διαχείρισης των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στην ερώτηση της εφημερίδας αν «με την νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρχουν ενιαία εξωτερικά σύνορα», ο κ. Αβραμόπουλος απαντά:

«Ναι. Σε μια πραγματική Ένωση, χωρίς εσωτερικά σύνορα, έχουμε όλοι τα εξωτερικά σύνορα. Θα έχουμε όλοι μια ενιαία Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η Υπηρεσία θα έχει στην διάθεσή της ένα μόνιμο σώμα. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέσουν ένα μέρος του προσωπικού τους το οποίο θα μπορεί να αναπτύσσεται σε άμεσες επεμβάσεις».

Όσο για τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού τονίζει: «Η Υπηρεσία θα μπορεί να συντονίζει και να ξεκινά επιχειρήσεις επαναπατρισμού, παρέχοντας ένα ειδικό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Θα υπάρχει ένα ειδικό γραφείο επαναπατρισμών το οποίο θα συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη χρηματοδοτώντας ή συγχρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις για να επιστρέφουν πίσω οι μετανάστες. Αλλά η απόφαση για επαναπατρισμό ή όχι θα παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου