Ειδήσεις

Ερωτηματικά για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή από τους Λιμενικούς

Προβληματισμούς και ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θέτει η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.

Η ΠΕΑΛΣ σημειώνει ότι «υπάρχουν περισσότερες από 300 πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στα Κράτη-Μέλη για την εκτέλεση των καθηκόντων ακτοφυλακής σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η ασφάλεια, ελέγχου των συνόρων, έλεγχος της αλιείας κ.λπ. Μια λειτουργική προσέγγιση είναι απαραίτητη, έτσι ώστε οι εθνικές ακτοφυλακές να αποτελέσουν μέρος της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής στο βαθμό που ασκούν καθήκοντα ελέγχου των συνόρων. Αποσκοπεί στο να τις φέρει πιο κοντά και σε επίπεδο Ε.Ένωσης αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ευθυγράμμιση των εντολών -πλαισίων που καθορίζουν οργανισμούς όπως η EMSA, EFCA, και στενή συνεργασία των τριών οργανισμών σε επιχειρήσεις επιτήρησης στη Μεσόγειο όπως επίσης και στην ανταλλαγή πληροφοριών.»

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει η ΠΕΑΛΣ είναι εάν «καθ΄ ύλην αρμόδια Υπουργεία όπως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα οποία εμπεριέχουν τους κατ΄ εξοχήν επιχειρησιακούς φορείς ήτοι Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα κληθούν συλλογικά στη διαμόρφωση της συνολικής στρατηγικής διαπραγματευτικής πολιτικής.»

Επιπλέον διερωτάται εάν «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν ενήμερη για τις εξελίξεις αυτές και ποια η διαδραστική σχέση με το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εάν το Αρχηγείο Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. είχε πληροφόρηση για τις εξελίξεις αυτές και αν είχε ποια η διαδραστική πολιτική που έχει αναπτύξει εντός του Αρχηγείου με τις αρμόδιες διευθύνσεις και υπηρεσίες αλλά και τους θεσμικά εκπροσώπους των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σε περίπτωση που δεν είχε πληροφόρηση πως σκέφτεται η στρατιωτική ηγεσία να κινηθεί στο μέλλον».

Η Ένωση των αξιωματικών του Λ.Σ. επισημαίνει ότι «αναμφίβολα η σύσταση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής αποτελούσε μία πρόταση της Χώρας μας για καιρό. Τώρα ήρθε η ώρα της αναμέτρησης με την πραγματοποίηση-υλοποίηση της ιδέας αυτής και σε κάθε περίπτωση η Χώρα μας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλες τις εκδοχές και την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που θέτει.»

Και προσθέτει: «Η ΠΕΑΛΣ δεν είναι αρνητική απέναντι στο νέο εγχείρημα που προωθείται στη φύλαξη των συνόρων της Ε. Ένωσης. Θα πρέπει όμως συλλογικά και με υπευθυνότητα να προσδιοριστούν όλες οι διαστάσεις που θέτει το εγχείρημα αυτό και να συμβαδίζουν με το εθνικό συμφέρον της χώρας μας. Είναι επιπρόσθετα μία ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα διαπραγματευτικά να καθορίσει με σαφήνεια τις εξελίξεις αλλά και να συμμετάσχει κομβικά με στελέχη της σε καίρια πόστα σε αυτόν τον υπό γέννηση Οργανισμό καθώς το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και η ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν τους φορείς που θα συμμετάσχουν στην αποτελεσματική διαχείριση των Ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.»

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου