Νέα αντιπαράθεση, με κινηματογραφικές και λογοτεχνικές νότες, ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια». Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα στην ολομέλεια. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε το βράφυ.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τις προωθούμενες διατάξεις ανοίγει η πόρτα στα «κοράκια της αγοράς». «Αν δεν έρθει συγκεκριμένος νόμος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αν δηλαδή δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, τότε οι διατάξεις θα ισχύσουν και για τα δάνεια πρώτης κατοικίας», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως στις 15 Φεβρουαρίου θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των υπόλοιπων «κόκκινων δανείων». Με την παρούσα διάταξη απελευθερώνονται μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, με τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στη Βουλή. «Μην ανησυχείτε, θα έρθει η νομοθεσία και θα συζητήσουμε τότε επί της ουσίας της κυβέρνησης», σημείωσε.
«Δεν μπορούμε να παίζουμε, υπονοώντας ότι αυτό το οποίο είναι προς συζήτηση και θα βγει το πλαίσιο, οι κανόνες, το ρυθμιστικό, η προστασία και όλα τα σχετικά, θα αφορά όλες αυτές τις κατηγορίες δανείων, τις οποίες εμείς θέλουμε να προστατέψουμε», πρόσθεσε. «Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή των θέσεών μας. Είχαμε συμφωνία προ εκλογών. Αυτή την συμφωνία που ήταν μέρος των προγραμματικών μας δηλώσεων την προχωράμε και την βελτιώνουμε σε πολλά σημεία», πρόσθεσε.
«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι “πετάει ο γάιδαρος”», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ κάλεσε το κυβερνών κόμμα να αλλάξει το σήμα του και να βάλει τον …χαμαιλέοντα που αλλάζει χρώμα όπως η κυβέρνηση αλλάζει άποψη.
Αναφερθείς στη δήλωση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ότι διαφωνεί με τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων που ο ίδιος ψήφισε, ο κ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε: «Τι είναι αυτό; Σουρεαλισμός; Κάφκα; Μόντυ Πάιθον;». Και πρόσθεσε: «Δικαιούστε να είστε Δεξιοί, δεν δικαιούστε να μην είστε σοβαροί». Ενώ αναφερθείς στον Αλ. Τσίπρα είπε: «Με αυτή την οίηση και αυτή τη ρότα φοβούμαι ότι θα είναι ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός». Αλλά και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, που είχε διαχειριστεί το θέμα των «κόκκινων δανείων», Ν. Δένδιας επισήμανε στην κυβέρνηση ότι «έρχεστε να εισηγηθείτε την εκχώρηση σε distress funds και το κάνετε χωρίς να έχετε εξαντλήσει καμία άλλη δυνατότητα». «Μην το περάσετε ως κάτι το απλό», προειδοποίησε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πονεμένη ιστορία. Οι πολίτες το καταλαβαίνουν αυτό, έχουν αντιληφθεί τη μεγάλη κοροϊδία και το μεγάλο ψέμα… Η κυβέρνηση είναι φιλελεύθερη στα κόκκινα δάνεια και κουμουνιστές στους υπαλλήλους», δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και «ευχήθηκε», με περιπαικτική διάθεση, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας ευχόμαστε να ψηφίσετε με έναν πόνο όταν θα έρθει και το ασφαλιστικό και η φορολογία των αγροτών».
Επίθεση εξαπέλυσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Μήπως είστε βαλτοί;», είπε προς τα μέλη της κυβέρνησης και συνέχισε: «φέρνετε με πανηγύρια και ενθουσιασμό πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια. Όσα δηλαδή εμείς είχαμε αποφύγει. Ότι αρνηθήκαμε και αποτρέψαμε το κάνετε εσείς χαμογελώντας». «Η κυβέρνηση προοδεύει προς το χειρότερο. Αποτελεί μετατυπία των δημαγωγών της Ελλάδας του ‘40» συνέχισε, ενώ για το προσφυγικό είπε ότι «δεν θα επιστρέψουμε να γίνει το Ελληνικό αποθήκη ψυχών».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε και για «εθισμό» της Βουλής σε καταπείγουσες διαδικασίες και με σκωπτική διάθεση προκάλεσε την κυβέρνηση να παρακολουθήσει την κινηματογραφική ταινία «η συνταγή της Πωλέτ». «Είπαμε καλώς τα παιδιά σε ό,τι αφορά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά εσείς το πήρατε πάνω σας» ανέφερε και ζήτησε να επεκταθεί η συζήτηση πέραν του 10ωρου που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής ώστε να τοποθετηθούν με άνεση οι βουλευτές.
Απαντώντας στις επικρίσεις για το «κατεπείγον» ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε «το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον εκ του γεγονότος ότι πρέπει να υλοποιηθούν συμφωνίες για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των συμφωνιών, με στόχο την εκταμίευση ενός δις εντός του έτους». «Αν παραταθεί αυτή η διαδικασία στο νέο έτος, θα πρέπει να περάσει από επανέγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, άρα θα υπάρξει καθυστέρηση». «Τώρα, χρειάζεται έγκριση και από το Euroworking Group, ώστε να εκταμιευθεί η δόση ως την Παρασκευή».
Εκ μέρους του Ποταμιού ο Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «την χειρότερη κυβέρνηση από το 1827» επισημαίνοντας ότι «οι εκλογές δεν σας κάνουν εθνάρχες». «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εθνάρχης γιατί μονιμοποίησε τους δημόσιους υπαλλήλους και μεγάλωσε την Ελλάδα, δεν πούλησε τα δάνεια σε ξένα funds», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερθείς στο «παράλληλο πρόγραμμα» που κατέθεσε η κυβέρνηση εν μέσω της διαδικασίας νομοθέτησης των προαπαιτούμενων, έκανε λόγο για «παράλληλα ρουσφέτια». Τέλος, αφιέρωσε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τους στοίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου «έχε το νου σου στο παιδί, βάλε στη πόρτα το κλειδί. Ψέματα λένε».
Σημειώνεται πως σφοδρή κριτική έγινε από την αντιπολίτευση και για τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου που αυξάνει τις αποδοχές μετακλητών υπαλλήλων υπουργικών γραφείων αλλά και για τις συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητόδρομων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμιση Χριστόφορος Βερναρδάκης τόνισε πως η κυβέρνηση μελετά ένα νέο σύστημα αξιολόγησης δομών και προσώπων στο Δημόσιο και πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα θα αφορά τις δομές και τους εργαζομένους, θα βασίζεται σε διαφορετικές παραμέτρους, και «σίγουρα δεν θα ταυτίζεται με μειώσεις μισθών και αυταρχική συμπεριφορά εκ μέρους των διοικήσεων».
Αναφερόμενος στο νέο μισθολόγιο, σημείωσε ότι δεν αποτελεί «μια μεγάλη εισοδηματική πολιτική, όπως αυτή που θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά σταματάει τον κατήφορο και τελευταίων πέντε ετών» και κατέληξε: «Χρειάζεται να γίνει τα επόμενα χρόνια προσπάθεια επανασυγκρότησης με εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό και αναδιάρθωσης, τόσο για τους εργαζόμενους του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «βαφτίσει το ψάρι κρέας» ενώ υποστήριξε ότι ο «δάσκαλος», δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μαλώνουν τον «μαθητή – ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο ύφος και η τοποθέτηση του Θανάση Παφίλη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για θέατρο. «Η κυβέρνηση με απαράδεκτο τρόπο κάνει τώρα όσα κατήγγειλε στο παρελθόν. Ο μαθητής (κυβέρνηση) ξεπέρασε τον δάσκαλο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)», είπε.
tvxs.gr