Την πορεία των εργασιών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου «επιθεώρησε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο νησί, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
H επίσκεψη τoυ κ. Τσίπρα στο νησί προετοιμάστηκε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των τεσσάρων διαδηλώσεων που είχαν οργανώσει οι τοπικοί φορείς εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την κυβερνητική πολιτική.
Στη Χίο ο πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο και αφού τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές έφυγε για να δει από κοντά τους χώρους όπου η κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει το hotspot.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές του νησιού, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.
Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τους τοπικούς άρχοντες για όσα έχουν καταφέρει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λέγοντας πως γνωρίζει ότι ένα μικρό νησί σαν τη Χίο έχει σηκώσει στις πλάτες του επάξια ένα βαρύ φορτίο.
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες. Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.
Πάντως, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politischios.gr, ο κ. Τσίπρας δεν είδε τους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν έξω από τις κλειστές πόρτες του αεροδρομίου. Ο αριθμός τους αποτελούνταν από πρώην μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλους πολίτες που ακολούθησαν το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας πολιτών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αεροδρόμιο.
Γι’ αυτό το λόγο, το αεροδρόμιο, είχε κλείσει από την αστυνομία τουλάχιστον μία ώρα πριν από την άφιξη του κ. Τσίπρα, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους. Ωστόσο, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι οι κλειστές πόρτες και κυρίως η «επιλογή φυγάδευσης» του κ. Τσίπρα από την πίσω πόρτα, δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις.
Έπειτα από την επίσκεψή του στη Χίο ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λέρο όπου, ομοίως, επιθεώρησε την πορεία των εργασιών για το hotspot εκεί.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επιθέωρησης στη Χίο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι “Η Ελλάδα κατάφερε να αντεπεξέλθει και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσα σε δύσκολες συνθήκες αλλά τώρα είναι η σειρά και των άλλων Ευρωπαίων να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και να προχωρήσουν το ζήτημα της μετεγκατάστασης των 66.000 προσφύγων, που έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ κυρίως του κέντρου και του βορρά”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία καθώς μέχρις στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 100 πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι τα εν λόγω κράτη δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους να τους υποδεχτούν.
Κάλεσε περαιτέρω τις Βρυξέλλες να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο ζήτημα “της επανεισδοχής με βάση τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη”.
“Τρίτον – τόνισε ο κύριος Τσίπρας – θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα το αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, την οποία κι εμείς χειροκροτήσαμε – σημείωσε χαρακτηριστικά – αναγνωρίζοντας μεν ότι πρέπει να δοθούν χρήματα και να βοηθηθεί (η Τουρκία) αλλά πρέπει ταυτόχρονα και η Τουρκία να βοηθήσει να μειωθούν οι ροές των προσφύγων και μεταναστών”, υπονοώντας προφανώς ότι δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι 10.000 – 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα προκειμένου να καταστεί εφικτό να ανταποκριθεί η χώρα ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια σε αυτούς τους ανθρώπους.
Τέλος ανέφερε ότι τα νησιά βρίσκονται αντιμέτωπα με μία ιστορική συγκυρία και παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, ευχαριστώντας αρχές – κατοίκους και λιμενικό για τη συμβολή τους.
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες.
Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.
Μαξίμου: Στη Λέρο δεν
έχουν κανένα πρόβλημα
με το hotspot
Σε σύνοψη των επισκέψεων του πρωθυπουργού σε Λέρο και Χίο προχώρησαν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας καταρχήν τη θετική υποδοχή της οποίας έτυχε ο Αλέξης Τσίπρας σε αμφότερα τα νησιά.
Ειδικότερα στη Λέρο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι Τοπικές Αρχές και κοινωνία δήλωσαν στον κ. Τσίπρα ότι δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα με τη δημιουργία hotspot, καθώς “το νησί έχει φιλοξενήσει κατά περιόδους πολιτικούς εξόριστους, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, και σήμερα πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη της Ευρώπης χτίζεται σ’ αυτά τα νησιά της Ελλάδας!”.
Αναλυτικά, το ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα αναφέρει:
Στη Λέρο, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τρία σημεία:
1. το χώρο του ψυχιατρείου όπου κατασκευάζεται το hotspot,
2. το σημερινό καταυλισμό, και
3. το χώρο του παλιού ΠΙΚΠΑ όπου ανακαινίζεται το κτήριο για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους πρόσφυγες! Όπως του τόνισε ο δήμαρχος του νησιού είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέπτεται το νησί!
Ο δήμαρχος και η τοπική κοινωνία διαμήνυσαν στον πρωθυπουργό πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη δημιουργία του hotspot, ενώ του επεσήμαναν ότι το νησί έχει φιλοξενήσει κατά περιόδους πολιτικούς εξόριστους, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, και σήμερα πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη της Ευρώπης χτίζεται σ’ αυτά τα νησιά της Ελλάδας!
Ο δήμαρχος Λέρου προσέφερε στον Α. Τσίπρα τοπικά προϊόντα και βιβλία με την ιστορία του νησιού. Του έδωσε, όμως, και ένα φάκελο που κίνησε την περιέργεια όλων των παρευρισκόμενων. Περιείχε τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού – γνωστά και ως αντισταθμιστικά οφέλη! Ο πρωθυπουργός το σχολίασε λέγοντας “τι είναι αυτό; η λυπητερή;”. Για να του απαντήσει ο δήμαρχος προκειμένου να μην παρεξηγηθεί ότι είναι τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να παλέψει για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά που βάλλονται από το προσφυγικό και ταυτόχρονα αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα στη Χίο και στη Λέρο και τη δημιουργία hotspots, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε τα ακόλουθα:
«Εμείς το φόβο μας και τον κίνδυνο να γίνουν hotspots στα νησιά τον εκφράσαμε τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2015.
Καταθέσαμε προτάσεις και πήραμε πρωτοβουλίες για το πώς έπρεπε να λειτουργήσουμε ώστε να δείξουμε ότι είμαστε μία συντεταγμένη πολιτεία η οποία ξέρει να διαχειριστεί με κανόνες μία τέτοια δύσκολη κατάσταση. Αν συμφωνούσαμε με τα hotspots, δεν θα τα χαρακτηρίζαμε ως κίνδυνο.
Κάποιοι από τους σημερινούς διαφωνούντες είναι υπεύθυνοι για τη κατασκευή των hotspots στα νησιά. Επαναλαμβάνω ότι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε πει ότι υπήρχε κίνδυνος δημιουργίας αυτών των hotspots. Μόνοι μας, με τις δυνάμεις που είχαμε, πολιτικές και οικονομικές, πήγαμε να διαχειριστούμε με συγκροτημένο τρόπο τις μεταναστευτικές ροές.
Παρατηρώ ότι σήμερα σηκώνουν ως σταυροφόροι τη σημαία εναντίον των hotspots όσοι έχουν απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό. Οι Ευρωπαίοι έρχονται τεχνοκρατικά να δουν ποια είναι η λύση… και πρότειναν τη δημιουργία αυτών των κέντρων. Εμείς ως χώρα στην πρότασή τους, είχαμε να αντιτάξουμε το χάος. Για το χάος αυτό υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο. Δεν δέχομαι αυτή τη σταυροφορία ενάντια στα hotspots από άτομα που φέρουν την απόλυτη ευθύνη».