Μέτρα που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και στον έλεγχο των οικονομικών τους θα επιχειρήσει νομοθετικά η κυβέρνηση, μετά τις συστάσεις της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου GRECO (Group of States against Corruption) αλλά και των θεσμών.
Σύμφωνα με το “Έθνος” η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχει έτοιμες τις προτάσεις της για το πολιτικό χρήμα, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πιο αυστηρό από τις συστάσεις που έχει δεχθεί τόσο από τους δανειστές όσο και από την επιτροπή. Στόχος, η τήρηση όσων είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟOΣΑ, δίνοντας άμεσα εντολή για την επεξεργασία των προτάσεων που θα “καθαρίσουν” τα κόμματα από τη ρετσινιά της “γκρίζας” χρηματοδότησης και των επίσης “γκρίζων” ελέγχων των οικονομικών τους.
Οι επισημάνσεις των θεσμών
Όπως αναφέρει ο Ν. 4304/201, προβλέπεται περίοδος ελέγχου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ένα διάστημα έξι μηνών πριν από την προκήρυξη εκλογών. Σύμφωνα με τον νόμο υπάρχει έλεγχος των δαπανών, αλλά όχι των εσόδων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι δωρεές. Ο μη έλεγχος των δαπανών είναι το σημείο που εστίασε η GRECO, αλλά και οι θεσμοί οι οποίοι προέβησαν σε “επισημάνσεις” προς την ελληνική κυβέρνηση – οι οποίες ενσωματώθηκαν μάλιστα στο νέο μνημόνιο και αποτελούν πλέον υποχρεώσεις της χώρας.
Οι θεσμοί πρότειναν τη δυνατότητα διοργάνωσης κομματικών εξορμήσεων, με σκοπό τη οικονομική ενίσχυση, (με ετήσιο ύψος τα 150.000 ευρώ), στο πλαίσιο των οποίων δεν είναι απαραίτητη η ονομαστική αναφορά των χρηματοδοτών. Επίσης προτάθηκε ακατάσχετο του 40% της κρατικής χρηματοδότησης, να υπάρχει η δυνατότητα να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή το ποσό προς το κόμμα και τέλος τη σύνθεση Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς προέβη σε μια σειρά από αντιπροτάσεις. Όπως για παράδειγμα, οι ανώνυμες δωρεές να μην ξεπερνούν τα 150 ευρώ , ενώ το σύνολο των ανώνυμων δωρεών προς ένα κόμμα να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Επίσης, προτείνεται, η πλήρης κατάργηση της διάταξης ως προς το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης σε ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα, με την “υποσημείωση” ότι αν πρόκειται για μισθούς εργαζομένων, τότε το ακατάσχετο δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% της κρατικής χρηματοδότησης.
Η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς , προτείνει επίσης την μείωση της έκπτωσης φόρου στο 50% για τα ποσά δωρεάς, από το 100% που ισχύει σήμερα με βάση την κείμενη νομοθεσία και εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
Τέλος, προτείνεται η υποχρεωτική χρήση ορκωτών λογιστών για τη σύνταξη των οικονομικών λογαριασμών και του ετήσιου απολογισμού των κομμάτων.
capital.gr