Ειδήσεις

Κ. Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του

Στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς, προτρέπει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

«Είμαι συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ», λέει σε συνέντευξή του στην Athens Voice. Παρότι μιλά για μία ‘πολύπλοκη ιστορία’, αφού ήταν ιδρυτικό μέλος, αλλά και έχει διαγραφεί από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, παραδέχεται πως ποτέ δεν έπαψε να …αισθάνεται ΠΑΣΟΚ. «Θεωρώ όμως ότι το συγκεκριμένο σχήμα ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα», συμπληρώνει, παρεμβαίνοντας με δυναμικό τρόπο στα του χώρου, λίγους μήνες πριν από την Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ερωτηθείς μάλιστα για τις ζυμώσεις που γίνονται στον χώρο της κεντροαριστεράς, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας την ανάγκη «να διαμορφωθεί μία ηγετική ομάδα από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο». Αναφερόμενος στις κρίσιμες για την χώρα συνθήκες, ζητά να ξεχάσουν όλοι εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες και να ξεφύγουν από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τους ‘μεσσιανισμούς’. «Οι Αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος», λέει, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους έχουν στα χέρια τους πλέον το μέλλον της κεντροαριστεράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως καταφέρεται και κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Με τη νέα κυβέρνηση, δυστυχώς, επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας», λέει, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες, που παραμένουν εξοργιστικά υψηλές για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, δεν έπαψε η πρακτική το κυβερνητικό κόμμα να διορίζει στις αποφασιστικές για τη διοίκηση θέσεις πρόσωπα της απολύτου αρεσκείας του, ενισχύθηκε ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία όσων υποστηρίζουν θέσεις που δεν είναι αρεστές»…

Την ίδια ώρα, πάντως, υπεραμύνεται της δικής του θητείας, κάνοντας λόγο για ‘δικαίωση’. Θυμίζει μεταξύ άλλων ότι την οκταετία 1996-2004 η Ελλάδα έγινε μέλος της ΟΝΕ, υποστηρίζοντας ότι «από περιθωριακό κράτος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις μετατράπηκε σε χώρα η οποία εξασφάλιζε τις αναγκαίες προϋποθέσεις οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης». Θυμίζει ακόμα ότι με τη δική μας συμπαράσταση η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ότι με τη συμφωνία του Ελσίνκι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ειρηνικής επίλυσης των συνοριακών διαφορών με την Τουρκία και καθιερώθηκε ο κανόνας ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τις όποιες απαιτήσεις της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου