Για παράβαση καθήκοντος καταγγέλθηκε από γνωστή ξενοδοχειακή εταιρεία της Ρόδου η ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, εξαιτίας υλικής ζημίας που υπέστη, λόγω του αποκλεισμού της από πλειοδοτικό διαγωνισμό, μετά από δέσμευση του ΑΦΜ της, την οποία θεωρεί παράνομη!
Η υπόθεση γνωστοποίηθηκε με εξώδικη αναφορά στον δήμαρχο Ρόδου, την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα η ξενοδοχειακή εταιρεία προκειμένου να μετάσχει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό εκποίησης ακινήτου από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ διενεργούμενο στις 10 Δεκεμβρίου 2015 εζήτησε να λάβει από τον Δήμο Ρόδου και συγκεκριμένα από την Ταμειακή Υπηρεσία, βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας η οποία ετύγχανε προαπαιτούμενο έγγραφο.
Να σημειωθεί δε ότι ενώ η εταιρεία είχε ρυθμίσει τις οφειλές της προς τον Δήμο Ρόδου συνολικού ποσού 82.135,20€ και ήταν ταμειακά ενήμερη, παρά ταύτα η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου είχε δεσμεύσει χωρίς νόμιμη αιτία τον ΑΦΜ της.
Όπως εκθέτει, την 17η Νοεμβρίου 2015 διά του υπεύθυνου του λογιστηρίου, της ζήτησε αρχικά από υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας και στη συνέχεια από την προϊσταμένη της, να άρει την δέσμευση του ΑΦΜ, καθόσον δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και χρειάζεται φορολογική ενημερότητα προκειμένου να συμμετάσχει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Η προϊσταμένη φέρεται να δήλωσε στον λογιστή ότι για την άρση της δέσμευσης του ΑΦΜ της εταιρείας θα έπρεπε να καταβάλει το 30% της συνολικής ρυθμισμένης (και ενήμερης) οφειλής προς τον Δήμο Ρόδου.
Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις εντεταλμένων της εταιρείας προς την προϊσταμένη, προσκομίζοντας σε αυτή όλες τις σχετικές διατάξεις των νόμων που αναφέρονται στην χορήγηση ενημερότητας, και εξηγώντας ότι η συνεχιζόμενη δέσμευση του ΑΦΜ της εταιρείας είναι αντίθετη προς τις διατάξεις του νόμου (μάλιστα έγινε επιβεβαίωση των διατάξεων που ισχύουν και από τον προϊστάμενο εσόδων της ΔΟΥ Ρόδου), η προϊσταμένη φέρεται να δήλωσε ότι θα χορηγούσε ενημερότητα εφόσον υποβαλλόταν έγγραφη αίτηση.
Στις 20 Νοεμβρίου 2015, η εταιρεία υπέβαλε στη Ταμειακή Υπηρεσία αίτηση με την οποία ζήτησε την αποδέσμευση του ΑΦΜ στη Δ.Ο.Υ για την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου να συμμετάσχει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Υποστηρίζει ότι στις 23 Νοεμβρίου 2015, η προϊσταμένη, αναίρεσε την δήλωσή της για αποδέσμευση του ΑΦΜ και δήλωσε προφορικά στον υπεύθυνο λογιστηρίου της εταιρείας, ότι για την άρση της δέσμευσης του ΑΦΜ της εταιρείας θα έπρεπε να καταβληθεί το 30% της συνολικά ρυθμισμένης (και ενήμερης) οφειλής της, με την αιτιολογία ότι η αίτηση είναι αόριστη (ζήτησε να της προσκομίσουν την ίδια την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ).
Στις 27 Νοεμβρίου 2015, ο οικονομικός διεύθυντής μαζί με τον λογιστή της εταιρείας επισκέφτηκαν την ταμειακή υπηρεσία κι επειδή η προϊσταμένη απουσίαζε, επισκέφτηκαν την διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών στην οποία και παραπονέθηκαν για τις παρά το νόμο και αντίθετες με τις αρχές της χρηστής διοίκησης ενέργειες και ζήτησαν την παρέμβασή της γιατί η ζημιά που κινδύνευε να υποστεί η εταιρεία ήταν πολύ σημαντική.
Αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο οικονομικός διεύθυντής της εταιρείας μετέβη στο γραφείο της προϊσταμένης της ταμειακής υπηρεσίας και μετά από μία σύντομη συνομιλία κι αφού τις παρέδωσε αντίγραφο του πλειοδοτικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, δέχθηκε ότι θα αποδεσμεύσει στις 30 Νοεμβρίου 2015 τον ΑΦΜ της εταιρείας, γιατί δήθεν, μετά την παραλαβή του άνω αντιγράφου του διαγωνισμού, η αίτησή δεν ήταν πλέον αόριστη.
Στις 30 Νοεμβρίου 2015 ο λογιστής μετέβη στην ταμειακή υπηρεσία για να παραλάβει το έγγραφο της αποδέσμευσης του ΑΦΜ, αλλά η προϊσταμένη ήταν στο σπίτι της, εκτός υπηρεσίας. Ο λογιστής επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά, μέσω υπαλλήλου της ταμειακής υπηρεσίας και εκείνη φέρεται να του δήλωσε τηλεφωνικά ότι την επομένη ημέρα, θα λάβουν έγγραφη αρνητική απάντηση στο αίτημά τους για αποδέσμευση του ΑΦΜ.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2015 παρέλαβαν έγγραφη απάντησή της, σύμφωνα με την οποία δηλώνει ότι για την άρση του ΑΦΜ της εταιρείας από τον Δήμο Ρόδου για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας με σκοπό τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο (100%) της ρυθμισμένης και ταυτόχρονα ενήμερης οφειλής τους προς το Δήμο Ρόδου, ήτοι ποσό 82.135,32 ευρώ.
Η εταιρεία αναφέρει ότι στο έγγραφο φέρεται ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού 82.135,32 ευρώ, ενώ εμφανίζεται να επιδεικνύει καθαρή δυστροπία και καμία διάθεση συνεργασίας γιατί δήθεν απέρριψε την προφορική πρότασή της για την καταβολή του 30% της συνολικής ρυθμισμένης οφειλής για την άρση της δέσμευσης του ΑΦΜ.
Υποστηρίζει ακόμη ότι η προϊσταμένη ερμηνεύει καταφανώς εσφαλμένα την παρ.8 του άρ.12 του ν.4174/2013 διατεινόμενη ότι στην περίπτωση που μεταβιβάζεται ακίνητο εξοφλούνται πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού στην περίπτωσή της εταιρείας δεν είναι εκείνη η μεταβιβάζουσα αλλά η επιδιώκουσα διά του πλειοδοτικού διαγωνισμού να αποκτήσει και η υποχρέωση στην οποίαν αναφέρεται προφανώς αφορά το πρόσωπο του πωλητή και όχι του αγοραστή.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Κώστας Σαρρής.
https://www.dimokratiki.gr/22-12-2015/tamiaki-ipiresia-tou-dimou-rodou-katigorite-gia-paravasi-kathikontos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.