Εν μέσω αντιπαραθέσεων, ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των απόντων κατά την ονομαστική ψηφοφορία, κατά κύριο λόγο από τη Νέα Δημοκρατία.
Στην ονομαστική ψηφοφορία έλαβαν συμμετοχή 249 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 194 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 55 βουλευτές.
Συγκεκριμένα, ως προς τη Ν.Δ., πολλοί βουλευτές απουσίαζαν με αποτέλεσμα να υπάρξουν 19 «ναι», 29 «όχι» και 27 απόντες, μεταξύ των οποίων οι Αντ.Σαμαράς, Κ.Καραμανλής και Β.Μεϊμαράκης.
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν ως κόμμα, ενώ διαφοροποιήθηκαν τρεις βουλευτές. Θετικά ψήφισαν οι Ελ. Κουντουρά Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις. Αξίζει να αναφερθεί ότι απουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος , Π. Καμμένος.
Καταψήφισαν ακόμη 29 βουλευτές της ΝΔ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν οι: Γ. Δραγασάκης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Θεοφύλακτος
Εκτός του Πάνου Καμμένου απούσα ήταν και η επικεφαλής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής ώστε, όπως είπαν, να γνωστοποιηθεί ποιοι ψηφίζουν και ποιοι όχι το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Τσίπρας: Aυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση η ψήφιση του Σύμφωνου Συμβίωσης
«Κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το κράτος που οδήγησε σε διεθνείς καταδίκες της χώρας μας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και αναγνώρισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης μπορούσε να είχε ψηφιστεί νωρίτερα από την κυβέρνηση – κάτι που χειροκρότησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κλείνει ένα κύκλος οπισθοδρόμησης, έστω και καθυστερημένα. Όμως, αντί να πανηγυρίζουμε, ίσως θα έπρεπε να ζητήσουμε ένα συγγνώμη σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που στερούνταν δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια, και ιδίως σε εκείνους που έχασαν τους συντρόφους τους, αλλά δεν είχαν δικαίωμα να σταθούν δίπλα τους στον πόνο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «αυτό ενδεχομένως να έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες από την κυβέρνησή μας».
Ύβρεις ανάμεσα σε Αμυρά και Κατσίκη
Μεγάλη ένταση επικράτησε στη Βουλή ανάμεσα στον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά και του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνου Κατσίκη. «Αν ένας γκέι συνευρεθεί ερωτικά με τον Κ. Κατσίκη, τότε κινδυνεύει να κατηγορηθεί για κτηνοβασία», δήλωσε ο Αμυράς, με τον Κατσίκη να τον χαρακτηρίζει πολιτικό αλήτη.
Tριχοτόμηση της ΝΔ
ΝΑΙ επί της αρχής από την ΝΔ ψήφισαν οι Θόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεράσιμος Γιακουμάτος (καταψήφισε τα άρθρα για το Σύμφωνο), Κατερίνα Παπακώστα,Γιώργος Κουμουτσάκος, Σίμος Κεδίκογλου, Κωνσταντίνος Τασούλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Δήμας, ΓιάννηςΒρούτσης (καταψήφισε τα άρθρα για το Σύμφωνο), ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης.
ΟΧΙ ψήφισαν οι Άννα Καραμανλή, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Ασημακοπούλου. Βασίλης Γιόγακας, Σάββας Αναστασιάδης, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης. Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ΧρήστοςΚέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκουδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκούρος, Θανάσης Καββαδάς.
Απουσίαζαν από τη ψηφοφορία οι Αντώνης Σαμαράς, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Κωνσταντίνος Καραγιώργος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης, Θανάσης Βαρδαλής, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Γιάννης Τραγάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Χρήστος Σταικούρας.
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες όλοι ψήφισαν ΟΧΙ πλήν της Ελενας Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρη που υπερψήφισαν. Απουσίαζε ο Πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.
Από το ΚΚΕ οι περισσότεροι βουλευτές απουσίαζαν (μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Θανάσης Παφίλης, η Λιάνα Καννέλη) ενώ όσοι παρέστησαν στην ψηφοφορία καταψήφισαν.
ΠΑΣΟΚ (πλην της Προέδρου του Φώφης Γεννηματά που απουσίαζε), Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων υπερψήφισαν.
Ρεσιτάλ μισαλλοδοξίας από Χρυσαυγίτες
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έδωσαν ένα ακόμη ρεσιτάλ μισαλλοδοξίας.
Ο Γιάννης Λαγός με αγοραίο τρόπο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί υπέρ των ανώμαλων» και με απειλητικό τόνο απευθύνθηκε στους ομοφυλόφιλους λέγοντας ότι θα πρέπει να κάτσουν σπίτι τους και όχι να βγαίνουν να το διατυμπανίζουν.
Δεν έμεινε όμως μόνο σ αυτά. Εξαπέλυσε μύδρους με αφορμή έτερη διάταξη με την οποία απαγορεύεται στην ακροδεξιά οργάνωση να διοργανώνει συσσίτια μόνο για Έλληνες και κατέληξε: Εμείς θα συνεχίσουμε και ας μας βάλετε φυλακή.
Στον Λαγό απάντησε ο Γιώργος Αμυράς. «Στον πεινασμένο δεν θα δώσεις ένα κομμάτι ψωμί; Έχει η πείνα ιθαγένεια; έχει υπηκοότητα;» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Ρήγμα στην κυβέρνηση από το «όχι» των ΑΝΕΛ
«Λέμε «όχι» στο σύμφωνο γιατί λέμε «ναι» στο Σύνταγμα. Η οικογένεια είναι η προαγωγή του έθνους. Πως όμως θα προαχθεί με υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια;» είπε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Βασίλης Κόκκαλης. Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τα πρώτα 14 άρθρα.
Εντονο παρασκήνιο πριν τον τριχασμό της ΝΔ
Σε έλλειμμα καθορισμού κεντρικής πολιτικής γραμμής σε σχέση με το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια οδήγησε η απουσία ηγεσίας της ΝΔ.
Αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται μεταξύ διασταυρωμένων εσωτερικών πυρών σε σχέση με την τελική στάση που θα κρατούσε κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Η απόφαση μάλιστα 38 βουλευτών να καταθέσουν αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας περιέπλεξε κι άλλο την κατάσταση καθώς κατά πληροφορίες υπήρξαν άλλοι βουλευτές που ζητούσαν να αποσυρθεί η πρόταση. Η ενεργειά τους έγινε χωρις να έχει προηγηθεί κεντρική συνεννόηση, ενω στην πλειοψηφία τους αυτοί που έχουν υπογράψει ανήκουν στη λεγόμενη δεξιά πτέρυγα.
Ο εισηγητής του κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου είχε έντονη συζήτηση στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου με τους Μάκη Γιακουμάτο, Δημήτρη Κυριαζίδη και Γιάννη Βρούτση, ενώ παρέστη και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερψηφίσει.
Παρά τη διεξοδική συζήτηση δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Ο κ. Αθανασίου μίλησε για ώρα με τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ προς στιγμή έπεσε η ιδέα να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των βουλευτών στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει ενιαία γραμμή.
Νωρίτερα ο κ. Αθανασίου διαβλέποντας το επερχόμενο αδιέξοδο είχε πει ότι δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αναφορικά με τη ψήφιση του νομοσχέδιου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και thetoc.gr