Ειδήσεις

Το Υπ. Ανάπτυξης καταστρέφει τους επιχειρηματίες που επεχείρησαν να επενδύσουν

Τελικά το Υπουργείο Ανάπτυξης τα «κατάφερε» και με τους χειρισμούς του αφήνει εκτός επιδοτήσεων εκατοντάδες επιχειρηματίες που είχαν μεν υπαχθεί στο πρόγραμμα υποστήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, όμως λόγω των οικονομικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους. Από το Νότιο Αιγαίο υπολογίζεται ότι θα βγουν εκτός προγράμματος το 40% των επενδυτών που είχαν ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση της πρότασής τους. Μάλιστα, όσοι είχαν εισπράξει προκαταβολές για την επένδυσή τους, τώρα θα κληθούν να τις επιστρέψουν και μάλιστα εντόκως.
Το πρόβλημα αφορά τους επιχειρηματίες που είχαν υπαχθεί στο πρόγραμμα υποστήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για τους τομείς του Τουρισμού, της Μεταποίησης, Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών, ΕΣΠΑ 2007- 2013. Η λήξη του προγράμματος (μετά τις παρατάσεις που είχαν δοθεί) θα γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επενδύσεις που είχαν δηλωθεί ότι θα γίνουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ολοκλήρωση του έργου σημαίνει ότι η δηλωθείσα επένδυση θα πρέπει να είναι λειτουργική και αδειοδοτημένη. Εάν δηλαδή ένας ιδιώτης επένδυσε στο να δημιουργήσει ενοικιαζόμενα δωμάτια, τότε τα δωμάτια αυτά θα πρέπει να είναι έτοιμα προς ενοικίαση και να έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες για τη νόμιμη λειτουργία τους (πολεοδομία, ΕΟΤ, ΠΥΡ, εάν βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό να έχει δοθεί άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κλπ).
Αν και το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, εν τούτοις πάρα πολλοί επιχειρηματίες καθυστέρησαν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, διότι εν τω μεταξύ είχαν προκύψει όλα εκείνα τα προβλήματα, που έφερε η οικονομική κρίση. Οταν, δε, έκλεισαν οι τράπεζες και τέθηκε σε ισχύ ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων (capital controls) δόθηκε η χαριστική βολή στους πιο αδύναμους.
Ολοι οι επενδυτικοί σύμβουλοι είχαν επισημάνει προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός επενδυτών που δεν θα μπορέσουν να είναι έτοιμοι στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Απεναντίας, εάν δοθεί έστω και μια τρίμηνη παράταση, τότε ο αριθμός εκείνων που τελικώς θα έχουν πρόβλημα, θα περιοριστεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Αυτό θα συνέβαινε διότι η τουριστική σεζόν πάντοτε αποδίδει κέρδη σε ολόκληρη την τοπική οικονομία, συνεπώς από τον περασμένο Οκτώβριο θα ήταν δυνατόν να υπάρχει οικονομική ρευστότητα για να γίνουν αρκετές εργασίες.
Οι παραινέσεις όμως των συμβούλων, και οι παρακλήσεις των επενδυτών κατέληξαν στο κενό. Τελικώς, πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να μην δοθεί η ζητούμενη παράταση. Το μόνο που ενέκριναν οι άνθρωποι του Υπουργείου ήταν μια τρίμηνη παράταση προς τους επενδυτικούς συμβούλους προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα «Επαλήθευσης – Πιστοποίησης» του έργου. Δηλαδή, η μόνη παράταση που δόθηκε είναι για να εξυπηρετηθεί το γραφειοκρατικό σύστημα στον έλεγχο των επενδύσεων που έχουν ολοκληρωθεί.
Πραγματική εικόνα του συνολικού αριθμού των απενταγμένων επιχειρήσεων θα υπάρχει μετά τη λήξη του έτους. Τότε θα διερευνηθεί πόσοι από εκείνους που είχαν υπαχθεί στο πρόγραμμα υποστήριξης των ΜΜΕ τελικώς ολοκλήρωσαν την επένδυσή τους και πόσοι δεν τα κατάφεραν.
Οι εκτιμήσεις των επενδυτικών συμβούλων, όπως εκφράστηκαν προς τη “δημοκρατική”, κάνουν λόγο για απένταξη του 40% των επενδύσεων που είχαν εγκριθεί και είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο. Η ίδια εκτίμηση προβλέπει απώλεια επιδοτήσεων ύψους 7 – 9 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επιδοτήσεις αυτές δεν θα δοθούν διότι το αντικείμενο του έργου δεν θα έχει ολοκληρωθεί. Από την εξέλιξη αυτή η πραγματική αγορά του Νότιου Αιγαίου θα χάσει άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αποτελούσαν την ίδια συμμετοχή των επενδυτών για προμηθευτές και λοιπούς συνεργάτες.

Πρέπει να δώσουν πίσω
τις προκαταβολές
που εισέπραξαν
Μια επένδυση που μένει μισή αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και οικονομική πληγή για εκείνον που την έχει ξεκινήσει. Μισή επένδυση σημαίνει χαμένα λεφτά, καθώς στο πέρασμα του χρόνου τα μηχανήματα χάνουν την αξία τους και οι ημιτελείς πάγιες εγκαταστάσεις φθείρονται και  τελικά καταστρέφονται. Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να μη δώσει παράταση στους αγωνιούντες επενδυτές, είναι μια απόφαση που στην πράξη αποτελεί εντολή καταστροφής.
Ταυτόχρονα, οδηγούνται σε τεράστιο πρόβλημα όλοι εκείνοι που είχαν εισπράξει προκαταβολή για να ξεκινήσουν την επένδυσή τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέβλεπε την πληρωμή προκαταβολών σε ύψος μέχρι και 80% της εγκεκριμένης επιδότησης, χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος. Η διάταξη αυτή είχε δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους επενδυτές να εισπράξουν χρήματα προσκομίζοντας εξοφλημένα τιμολόγια.
Οσοι έκαναν χρήση αυτής της διάταξης και στις 31 Δεκεμβρίου δεν θα έχουν ολοκληρώσει την επένδυσή τους, τότε θα κληθούν από το Υπουργείο να επιστρέψουν τα χρήματα των προκαταβολών. Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει εντόκως !!
Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη τη χώρα είναι τεράστιο. Η φετινή Πρωτοχρονιά θα σημάνει οικονομική καταστροφή για πολύ κόσμο και όλη αυτή η καταστροφή θα συμβεί επειδή η Κυβέρνηση στάθηκε για άλλη μια φορά ανίκανη να πάρει μια σωστή απόφαση, μια απόφαση προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου