Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
“Το νέο έτος αρχίζει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης που θα μας οδηγήσει- για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας της κρίσης- στην συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους. Αυτός είναι ο φάρος μας και το διαφορετικό στίγμα της πολιτικής μας. Για μας η λιτότητα και η εφαρμογή των μνημονίων είναι αντιεργαλεία. Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση στην οικονομία και κοινωνικές πολιτικές”.
Την άποψη ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση η χώρα εισέρχεται σε μια πορεία ελπίδας εκφράζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη “δ” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Ο κ. Σαντορινιός υπογραμμίζει επίσης ότι στο επόμενο νομοσχέδιο για το φορολογικό θα υπάρχει μέριμνα για φοροαπαλλαγές των νησιωτών.
«Έχει αρχίσει η διαβούλευση για τη θέσπιση μεταφορικού ισοδύναμου, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ζητήματα καίρια για τα νησιά μας και τους νησιώτες. Η απώλεια των ειδικών συντελεστών του ΦΠΑ πρέπει να αντισταθμιστεί με πραγματικές νησιωτικές πολιτικές και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν σύντομα βήματα», δηλώνει ο κ. Σαντορινιός.
Σε ερώτηση σχετικά με τα δάνεια που είναι στο «κόκκινο» ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός δηλώνει πως η διαχείρισή τους είναι στρατηγικής σημασίας ώστε να καταφέρουν οι τράπεζες να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και η κοινωνία να ανασάνει από άγχη και βάρη που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.
«Δέσμευσή μας είναι, μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, να ψηφιστεί νόμος για την ρύθμιση των κόκκινων μικρομεσαίων δανείων που και πάλι θα έχει ταξικό πρόσημο και θα δίνεται η δυνατότητα να πάρουν ανάσα οι μικροεπαγγελματίες της χώρας», τονίζει ο κ. Σαντορινιός.
Η συνέντευξή του κ. Σαντορινιού, αναλυτικά:
• Ξεκλείδωσε η υποδόση του ενός δίς ευρώ για την Ελλάδα. Οι δανειστές όμως ζητούν την επιβολή και άλλων μέτρων το 2016 γιατί θεωρούν πως θα πρέπει να καλυφθεί κενό της τάξεως των τριών δις. Πρέπει να το δεχθεί αυτό η κυβέρνηση;
Παρατήρησα με προσοχή ότι οι ανώνυμες διαρροές για τα δήθεν «νέα σκληρά μέτρα» αναπαρήχθησαν, εκτός από τα κεντρικά μέσα και αρκετά στο ροδιακό τύπο. Και αναρωτιέμαι, ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε εμείς, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο; Τα ΜΜΕ έχουν απευθείας διασύνδεση με τους θεσμούς ή μήπως καλύτερα με την προπαγάνδα της Συγγρού;
Τα δεδομένα είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο που βασίζεται σε παραμετρικά μέτρα, έχει ψηφίσει δυο ομάδες νομοσχεδίων που αποτελούσαν τα προαπαιτούμενα για να λάβει την πρώτη υποδόση των 2 δις και ένα νομοσχέδιο με επιπλέον προαπαιτούμενα για να λάβουμε την δεύτερη υποδόση του 1δις ευρώ.
Ήταν όλα βήματα που ενώ περιγράφονταν στην Συμφωνία του Ιουλίου, έγιναν με κόπο και δυσκολία, αλλά έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Βασικό σημείο είναι ότι εμείς δεν αρκεστήκαμε στο να εφαρμόζουμε ρητά τις επιταγές των θεσμών, αλλά σε κάθε προαπαιτούμενο και σε κάθε νόμο καταφέραμε να εντάξουμε ταξικά χαρακτηριστικά, καταφέραμε να προστατέψουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Το γεγονός είναι ότι με το νέο έτος αρχίζει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης που θα μας οδηγήσει- για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας της κρίσης- στην συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους. Αυτός είναι ο φάρος μας και το διαφορετικό στίγμα της πολιτικής μας. Για μας η λιτότητα και η εφαρμογή των μνημονίων είναι αντιεργαλεία. Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση στην οικονομία και κοινωνικές πολιτικές. Η αναγνώριση από σχεδόν όλη την Ευρωπαϊκή ελίτ αλλά και από το ΔΝΤ για ένα χρέος μη βιώσιμο, σημαίνει πως με τις τακτικές μας κινήσεις και την δύναμη της διαπραγμάτευσής μας, η χώρα έχει μπει σε πορεία ελπίδας. Κατανοούμε το άγχος της αντιπολίτευσης και την σπέκουλα που εξαπολύουν στα συμφέροντα της διαπλοκής. Εμείς όμως δε θα τους κάνουμε την χάρη. Θα συνεχίσουμε να νομοθετούμε με κοινωνική δικαιοσύνη και στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας.
• Αισιοδοξείτε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2016. Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου θα υλοποιηθούν μέτρα που θα καλύψουν την απώλεια των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Αυτός ο χρόνος ήταν πυκνός τόσο πολιτικά, όσο και κοινοβουλευτικά. Τρέξαμε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουμε να σώσουμε τη χώρα από τις αρνητικές συνέπειες κυβερνητικών πολιτικών άλλων χρόνων. Πολλοί ήθελαν στα χέρια μας να σκάσουν οι νάρκες που είχαν τοποθετήσει άλλοι, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εμείς καταφέραμε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος που είναι μια εθνική ανάγκη. Εμείς καταφέραμε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να σπάσουμε αποστήματα χρόνων, πχ. Κόκκινα δάνεια, ανακεφαλαιοποίηση, κτλ, και τα αποτελέσματα να είναι ωφέλιμα για όσους μέχρι τώρα έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση. Το δικό μας όραμα και οι προσπάθειες όμως δε σταματούν στην διαχείριση της κρίσης χρέους. Το πρόγραμμα- το παράλληλο πρόγραμμα- που παρουσιάσαμε στο ελληνικό λαό και το υπερψήφισε, ορίζει πολιτικές που έχουν να κάνουν με ζητήματα μη δημοσιονομικά αλλά βαθιά ταξικά, κοινωνικά και θεσμικά. Στο πρώτο μέρος λοιπόν της εφαρμογής αυτού του παράλληλου προγράμματος, που πρόκειται να έρθει προς ψήφιση αμέσως μετά τις γιορτές, προβλέπονται μέτρα για την στήριξη της νησιωτικής ζωής, όπως ειδικές πρόνοιες για τα Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Επικουρικούς γιατρούς στα νησιά μας αλλά και σε άλλες άγονες πολιτικές. Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στην Υποεπιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής και τόνισα και εγώ ο ίδιος στην παρέμβασή μου, ήδη η κυβέρνηση μέσω του κ. Αλεξιάδη δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο για το φορολογικό θα υπάρχει μέριμνα για φοροαπαλλαγές των νησιωτών.
Τέλος, έχει αρχίσει η διαβούλευση για τη θέσπιση μεταφορικού ισοδύναμου, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ζητήματα καίρια για τα νησιά μας και τους νησιώτες. Η απώλεια των ειδικών συντελεστών του ΦΠΑ πρέπει να αντισταθμιστεί με πραγματικές νησιωτικές πολιτικές και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν σύντομα βήματα.
• Ποια είναι η άποψη σας για το σύμφωνο συμβίωσης που αφορά και τα ομόφυλα ζευγάρια πλέον και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων;
Όπως είπα και στην ομιλία μου στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, είμαι εξαιρετικά περήφανος που η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που θεσμοθέτησε, επιτέλους, μια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας. Η αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η υποχρέωση της πολιτείας απέναντι σε όλους- ανεξαιρέτως προσωπικών επιλογών- είναι ζητήματα που έχουν λυθεί από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, κάθε τι διαφορετικό συνιστά σκοταδισμό και ακραίο συντηρητισμό. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις προτιμούσαν να βάζουν το θέμα στο περιθώριο ώστε να μην συγκρουστούν με τους συντηρητικούς κύκλους και έτσι στερούσαν το βασικό δικαίωμα εκατοντάδων ανθρώπων να ζουν στην νομιμότητα με τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει για σύντροφο. Να θυμίσω μόνο ότι η χώρα μας είχε αρκετές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Το βήμα προς την ισοπολιτεία και την κοινωνική δικαιοσύνη που έγινε την Τρίτη το βράδυ με την ψήφιση του νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, άγγιξε όχι μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συναδέλφους/φισσες από όλους τους χώρους του δημοκρατικού φάσματος, σπάζοντας μπετοναρισμένες γραμμές, γεγονός που σημαίνει ότι η μέχρι τώρα άρνηση για θέσπισή του ήταν υποκριτική και μικροπολιτική.
• Δεν υπάρχει δέσμευση των τραπεζών έναντι των distress funds όσον αφορά στην αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων και είναι θέμα της κάθε τράπεζας το πώς θα τα χειριστεί, τόνισε η Λ. Κατσέλη, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών και υπενθύμισε ότι οι τράπεζες έχουν εσωτερικούς μηχανισμούς για τη διαχείριση κόκκινων δανείων. Θα διασφαλίζονται όμως οι δανειολήπτες;
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι στρατηγικής σημασίας ώστε να καταφέρουν οι τράπεζες να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και η κοινωνία να ανασάνει από άγχη και βάρη που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι στενά συνδεδεμένο με την επιτυχία της δικής μας ανακεφαλαιοποίησης που σκοπό έχουμε να είναι η τελευταία. Να είναι δηλαδή η τελευταία φορά που ο ελληνικός λαός πληρώνει για να σωθούν οι τράπεζες και να είναι η πρώτη φορά που αυτά τα χρήματα θα προσφερθούν για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
Να ξεκαθαρίσουμε λίγο τι έχει ρυθμιστεί, αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια προς το παρόν. Έχει ψηφιστεί ο νόμος για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία με ρυθμίσεις που προστατεύουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα από πλειστηριασμούς και που σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπουν μείωση της ονομαστικής αξίας του δανείου ή και κάλυψη του ποσού της δόσης από το κράτος. Αυτές οι ρυθμίσεις προστατεύουν τους δανειολήπτες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και αφορούν περίπου 140.000 νοικοκυριά.
Πριν λίγες μέρες, νομοθετήσαμε σχετικά με τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσω μιας διαδικασίας μεταπώλησης και διαχείρισης σε τραπεζικού τύπου εταιρείες. Ο νόμος αφορά επιχειρήσεις που έχουν τζίρο 50 εκ ευρώ και που στην ουσία θα φανεί αν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή όχι. Οι όροι για αυτή τη διαδικασία είναι διαφανείς, το ρυθμιστικό πλαίσιο περιγράφεται ρητά μέσα στο νόμο, η ΤτΕ έχει την γενική εποπτεία μαζί με επιτροπή εκπροσώπων της κυβέρνησης και οι κινήσεις διέπονται από τους όρους του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Βασική προϋπόθεση και δέσμευση είναι, μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, να ψηφιστεί νόμος για την ρύθμιση των κόκκινων μικρομεσαίων δανείων που και πάλι θα έχει ταξικό πρόσημο και θα δίνεται η δυνατότητα να πάρουν ανάσα οι μικροεπαγγελματίες της χώρας. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα πλέγμα αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην ελάφρυνση της κοινωνικής συγκοπής που είχε δημιουργηθεί.
• Δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη με επιτυχία το ζήτημα του μεταναστευτικού και συχνά πυκνά χάνονται ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο. Πρέπει να δημιουργηθούν hotspot σε Λέρο και Κω; Ποια είναι η άποψή σας για την αστυνόμευση των συνόρων από την νέου τύπου Frontex που προτείνουν οι θεσμοί;
Σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους στήριξη, ώστε να αντιμετωπισθεί με βάση τους όρους του διεθνούς δικαίου και τις ανθρωπιστικές αρχές, το μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών. Οπότε θεωρούμε καλοδεχούμενη τη βοήθεια της Frontex. Η αλήθεια είναι όμως ότι ενώ είχαμε ζητήσει μεγαλύτερη ενίσχυση από το συγκεκριμένο θεσμό- γιατί τα κύματα που έφταναν στη Ελλάδα ήταν πρωτοφανή- εντούτοις στη χώρα μας έφτασαν μόνο οι μισές δυνάμεις, γεγονός που δείχνει ολιγωρία και έλλειψη αποφασιστικότητας από πλευράς Ε.Ε. Επιπλέον, καλό θα ήταν η Frontex να λειτουργήσει μέσα στον πραγματικό χρόνο και στις πραγματικές συνθήκες που επιβάλει η κατάσταση και όχι να βλέπει την υπόθεση των προσφύγων σα δουλειά 8ώρου. Οι άνθρωποί μας του λιμενικού, του στρατού και όσοι άλλοι εμπλέκονται, έχουν υπερβεί εαυτόν. Έχουν σταθεί άγρυπνοι φρουροί για τη χώρα, έχουν γίνει το χέρι ζωής για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και είναι οι πράξεις τους η μετουσίωση της ελληνικής φιλοξενίας. Εύχομαι να πάρει η Frontex μαθήματα από αυτούς.
Τέλος, στη χώρα μας έχουν ήδη αρχίσει και υλοποιούνται τα hotspots για την καταγραφή των προσφύγων. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση με ανθρώπινο τρόπο. Τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντι στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις και τις επιταγές του διεθνούς δικαίου τις εκπληρώνουμε στο ακέραιο, συνεχίζουμε όμως να ζητάμε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, και μόνο έτσι θα λυθεί ένα πρόβλημα, που προς το παρόν μας ξεπερνά.
• Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων. Θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά αυτό για νησιά- τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος;
Με ρωτάτε για μια παραχώρηση που ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν την ήθελε. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια ειλημμένη και δεσμευτική, απέναντι στους δανειστές, απόφαση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα, στο σημείο που είχε προχωρήσει η συμφωνία, ούτε τους όρους να αλλάξουμε. Στο μόνο που αντιταχθήκαμε, γιατί μας αφορούσε άμεσα, ήταν στο αίτημα της εταιρείας για περαιτέρω μείωση του τιμήματος. Εύχομαι αυτή η δεδομένη κατάσταση, που δεν πέρασε από τα χέρια μας, να είναι προς το συμφέρον της χώρας. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι η δική μας κυβέρνηση θα επιτηρεί στενά το σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις αλλά και τους όρους λειτουργίας των αεροδρομίων με άξονα την συμβολή στις τουριστικές κινήσεις.
Αυτός που ζει? Σε άλλο πλανήτη?
μπραβο ???? όπως το 23 ΦΠΑ