Με αρχή από το κρίσιμο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου, το οποίο θα δώσει τις “εντολές” στους θεσμούς που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την κάθοδο στην Αθήνα για την 1η αξιολόγηση, η Ελλάδα δεν θα λείπει και το 1ο εξάμηνο του 2016 από καμία σύνοδο υπουργών οικονομικών.
Αυτή τη φορά όμως οι δανειστές δεν “ποντάρουν” για το πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση. Απλά βάζουν την Ελλάδα κάθε μήνα στη ατζέντα του 2016 (που εγκρίθηκε στην τελευταία σύνοδο του Δεκεμβρίου), με την ένδειξη “πορεία εργασιών” αφού στο παρελθόν η εκτίμηση πολλάκις ανατράπηκε. Αντιθέτως στην σύνοδο του Ιανουαρίου η Κύπρος υπάρχει – επίσης – στην ατζέντα, αλλά με στόχο την 8η αξιολόγηση του μνημονίου της.
Η επόμενη σύνοδος της 11ης Φεβρουαρίου σύμφωνα με αρμόδια στελέχη μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο κρίσιμη για την Ελλάδα. Και τούτο διότι έως τότε θα έχει φανεί η “εικόνα” που θα έχουν οι θεσμοί για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, η αποτίμηση για την “τρύπα” των 900 εκατ ευρώ που έχουν διαπιστώσει στον προϋπολογισμό του 2016 ζητώντας ταχύτερες μεταρρυθμίσεις ή νέα μέτρα, αλλά και θα έχει – βάση των ανακοινώσεων της κυβέρνησης – έρθει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο…
Και στην σύνοδο του Φεβρουαρίου η Ελλάδα αναγράφεται στην ατζέντα με την ένδειξη “πορεία εργασιών”, όταν στην Πορτογαλία θα συζητείται η 3η μετα-μνημονιακή έκθεση παρακολούθησης…
Στις 7 Μαρτίου, όταν – θεωρητικά- θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση του ελληνικού μνημονίου, η αναφορά και πάλι είναι πιθανή συζήτηση για την “πορεία εργασιών”. Και τούτο όταν στην Κύπρο εκτιμάται πιθανό να ολοκληρώνεται η 9η επικαιροποίηση του μνημονίου…
Η Ελλάδα, πάντα με την ίδια ένδειξη, καταγράφεται στην ατζέντα της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης της 22ας Απριλίου, της 24ης Μαίου και της 16ης Ιουνίου (τον Ιούνιο προγραμματίζονται και οι 5ες μετά μνημονίου εκθέσεις παρακολούθησης της Ισπανίας και της Ιρλανδίας).
Η χρονοκαθυστέρηση
Το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup δεν δείχνει μόνο την – νέα δυστοκία – ν α καταγραφεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού μνημονίου. Μίας αξιολόγησης που Θα έπρεπε – βάση του προγραμματισμού του Αυγούστου – να λήξει τον Νοέμβριο, φέροντας μέσα στο τελευταίο 2μηνο του 2015 5,7 δισ. ευρώ που χρονοκαθυστερούν επιτείνοντας την ασφυξία στην αγορά
Η Ελλάδα και τα άλλα PI(I)GS
Δείχνει – εξηγούν διπλωματικές πηγές – και την πολύ μεγάλη “ψαλίδα” με τα υπόλοιπα “PI(I)GS” που κατάφεραν ή κοντεύουν να βγουν στο “φως”, ολοκληρώνοντας εγκαίρως της αξιολογήσεις τους, λαμβάνοντας τις δόσεις και βρίσκοντας τον δρόμο που οδηγεί εκτός μνημονίων και εντός αγορών. “Η Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια μετέτρεπε κάθε αξιολόγηση σε εφιάλτη μηνών” αναφέρουν οι ίδιες πηγές, φτάνοντας έτσι σε αναλογία μίας αξιολόγησης τον χρόνο περίπου, αντί για μία ανά τρίμηνο….
Πλέον, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη αξιολόγηση που περιέχει τα μεγάλα “αγκάθια”. Ο λόγος για αγκάθια που η ίδια “μετακίνησε” από το 2015 αλλά και για αυτά που “κληρονόμησε” από τις καθυστερήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και μνημονίων.
Σε αυτά τα μέτρα, στο δημοσιονομικό πεδίο, πέρα από την “τρύπα” των 900 εκατ ευρώ που βλέπουν οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2016, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η δέσμευση για μέτρα 2 δις ευρώ περίπου για τα έτη 2017-2018 που πρέπει επίσης να θεσπιστούν. Και επιπλέον θα πρέπει να γίνουν νόμοι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για μέτρα 1,75 δις ευρώ που δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί…
Τα μέτρα θα καταγραφούν στον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό 2016-2019. Και θα εφαρμοσθούν στο νέο ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να φέρει η κυβέρνηση μαζί και τις διατάξεις για τους αγρότες. Και παράλληλα θα πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια 1ης κατοικίας και πολλά άλλα πολύ μεγάλα μέτωπα για το εργασιακό, την απελευθέρωση αγορών και άλλα πεδία.
capital.gr