Την ένταξη των αμειβόμενων οδηγών ταξί στη Ρόδου, και τις άλλες ακριτικές-τουριστικές περιοχές, στο καθεστώς των εποχικά εργαζόμενων ζητά με ερώτηση της προς τον Υπουργό Εργασίας η Μίκα Ιατρίδη.
Στην ερώτησή της, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει ότι οι αμειβόμενοι οδηγοί ταξί στη Ρόδο, σύμφωνα με επιστολή του σωματείου τους, δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, παρά το γεγονός ότι η εποχικότητα της δουλειάς τους είναι προφανής.
Η Μίκα Ιατρίδη καλεί τον Υπουργό να μελετήσει την περίπτωση και να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία να δίνει το δικαίωμα και στους αμειβόμενους οδηγούς ταξί, να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: “Ένταξη των αμειβομένων οδηγών ΤΑΞΙ Ρόδου στο καθεστώς των εποχικά εργαζομένων”.
Οι Αμειβόμενοι Οδηγοί Ταξί Ρόδου δεν δικαιούνται για το έτος 2014 την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, αν και εργάζονται σε νησί με συνθήκες εποχικής απασχόλησης, σύμφωνα με επιστολή του Σωματείου τους.
Περεταίρω, οι οδηγοί προχώρησαν σε κατάθεση δικαιολογητικών στον ΟΑΕΔ για να πάρουν το επίδομα ανεργίας, τα αιτήματα τους, όμως απορρίφθηκαν διότι δεν εντάσσεται ο κλάδος τους στο καθεστώς των εποχικά εργαζομένων, αν και εργάζονται στο ίδιο νησί με τις ίδιες συνθήκες.
Όλοι οι οδηγοί ΤΑΞΙ Ρόδου είναι μισθωτοί εργαζόμενοι και η πρόσληψή τους είναι ορισμένου χρόνου. Επτά μήνες το χρόνο (από Απρίλη έως Οκτώβρη) βάζουν 175 ένσημα, όταν οι εποχικοί βάζουν 101 ένσημα, για να πάρουν το επίδομα ανεργίας.
Επειδή η εποχικότητα της δουλειάς τους είναι προφανής. Επειδή η τροποποίηση του νόμου και η ένταξη του κλάδου στους εποχικά εργαζόμενους είναι παραπάνω από αναγκαία, καθώς η μη καταβολή του επιδόματος ανεργίας πλήττει ειδικά τους οδηγούς ΤΑΞΙ των τουριστικών περιοχών. Επειδή το ζήτημα αφορά και άλλες, πλην της Ρόδου, ακριτικές – τουριστικές περιοχές.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σκοπεύει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ενταχθούν οι αμειβόμενοι οδηγοί ΤΑΞΙ στο καθεστώς που ισχύει για τους εποχικά εργαζόμενους όσο αφορά την καταβολή του επιδόματος ανεργίας;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
Η κ. Ιατρίδη επίσης με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
´Προκαλεί έκπληξη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία καταδικάζει τους μικρούς παραγωγούς και ενισχύει τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, προκαλεί και η στάση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών που ψήφισαν ενάντια στην υποχρεωτική σήμανση, ενώ γνωρίζουν(;) ότι με αυτόν τον τρόπο επηρεάζουν τη ζωή των μελισσοκόμων μας σε όλη την Ελλάδα.
Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, τα οποία φημίζονται για την ποιότητα του μελιού τους, αλλά και το μελεκούνι, η απόφαση αυτή θα οδηγήσει, αναπόφευκτα, στο μαρασμό μιας δραστηριότητας που δημιουργεί πλούτο στον τόπο μας.
Κανονικά, θα έπρεπε άμεσα η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Όμως, όταν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές ψηφίζουν ενάντια στα συμφέροντα μας, είναι προφανές ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν ανάπτυξη και καλύτερες ημέρες”.