Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά της Γερμανίας κάνοντας λόγο για διαφορετική αντιμετώπιση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δείχνοντας» ευθέως την Άνγκελα Μέρκελ
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου πριν την Πρωτοχρονιά, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε διακριτική μεταχείριση και ζήτησε τον σεβασμό των κοινών ευρωπαικών κανόνων από όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της ένωσης και για όλα τα ζητήματα.
«Δεν επιτιθέμεθα στην Ευρώπη, αλλά αντιθέτως την υπερασπιζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι και προσέθεσε:
«Κατά την τελευταία σύνοδο της ΕΕ, ρώτησα αν οι κανόνες, οι οποίοι για την Ιταλία αφορούν τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα, ισχύουν και για άλλες χώρες, με αναφορά στο εμπορικό πλεόνασμα. Και θέλησα να μάθω αν οι πρωτοβουλίες για να κινηθεί διαδικασία παράβασης σε βάρος της Ιταλίας, σχετικά με την ελλειπή καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών ελήφθησαν και σε βάρος άλλων χωρών.
»Η προσωπική μου σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ είναι άριστη αλλά εγώ αντιπροσωπεύω, πρέπει να αντιπροσωπεύω, την Ιταλία. Και την ίδια στιγμή είμαι και ο πρωθυπουργός της πολιτικής δύναμης η οποία έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές του 2014», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Σε σχέση με το τελευταίο έτος της διακυβέρνησής του, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «το ΑΕΠ παρουσιάζει άνοδο, ενώ αυξήθηκε και ο δείκτης εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων, παρά μια ελαφρά πτώση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού».
Το 2016, σύμφωνα με τον Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να είναι το έτος των αξιών, με επενδύσεις στην παιδεία, στα πανεπιστήμια και σε όλο το φάσμα του πολιτισμού.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, τέλος, ο 40χρονος Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κατά το 2015, το θέμα των αποβιβάσεων μεταναστών μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό πρόβλημα» και ότι «η Ιταλία, αν γύριζε πίσω, δεν θα άλλαζε ποτέ την όλη ανθρώπινη προσέγγισή της, έστω κι αν αυτή μπορεί να επέφερε κάποιο σχετικό κόστος στην κυβέρνηση, στα γκάλοπ που μετρούν την δημοτικότητα και την αποδοχή από μέρους των πολιτών».