Ειδήσεις

Δημ. Κρεμαστινός: Όχι στην Ευρώπη των δυο ταχυτήτων

O καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα, που οργάνωσαν από κοινού το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τις 20 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2014. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Α΄Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Τραγάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας συμμετείχαν οι κ.κ. Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Όλι Ρεν, Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Κρεμαστινός προήδρευσε και μίλησε τόσο στην Ολομέλεια όσο και στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα προεδρεία των αντίστοιχων Επιτροπών των χωρών μελών, από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πέρεζ, πάνω στα εξής θέματα:

• Η αντιμετώπιση της ανεργίας και οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρώπη.
• Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και οι εγγυήσεις του δικαιώματος των νέων στην εργασία.

Και στις δύο ομιλίες του ο κ. Κρεμαστινός τόνισε τα εξής:

Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη, τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις του νότου δεν είναι τίποτα άλλο παρά απλή ασπιρίνη στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί, υπό τις σημερινές συνθήκες, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 10ετία για να επανέλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα της ανεργίας. Με την ανάπτυξη όμως οι ρυθμοί αντιμετώπισης της ανεργίας θα επιταχυνθούν.

Στο σημείο μάλιστα αυτό επικαλέστηκε τον διάλογο που είχε με τον κ. Όλι Ρεν, στον οποίο τόνισε ότι η πολιτική που έχει εξαγγείλει για την εγγύηση μόνο 100.000 € ανά καταθέτη δεν βοηθά τις τράπεζες του Νότου και ιδιαίτερα της Ελλάδας να επαναπατρίσουν τα χρήματα που έχουν κατατεθεί και παραμένουν σε ισχυρές τράπεζες του εξωτερικού. Σήμερα, είπε ο κ. Κρεμαστινός, οι τράπεζες, παρά την επανακεφαλαιοποίηση, αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι χώρες του νότου να περιμένουν την εξ ουρανού ανάπτυξη από κερδοσκόπους επενδυτές, οι οποίοι επενδύουν φυσικά σε όποια χώρα κερδίζουν περισσότερα. Επενδύουν με τη φιλοσοφία την τριτοκοσμική. Αλλά εάν οι χώρες του νότου αποκτήσουν τέτοιους επενδυτές, τότε η ανάπτυξή τους και τα κοινωνικά τους προβλήματα δεν θα διαφέρουν από εκείνα των τρίτων χωρών. Η Ευρώπη θα χωριστεί σε δύο ομάδες: Τις ευρωπαϊκές χώρες του βορρά και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αλλά αυτή δεν θα είναι Ενωμένη Ευρώπη. Θα είναι η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, η Ευρώπη των δύο κόσμων. Με δυο λόγια, η Ευρώπη του βορρά που θα εκμεταλλεύεται την Ευρώπη του νότου.

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι η μείωση των συντάξεων ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ανθρωπιστικό έγκλημα γιατί αφαιρείται το εισόδημα επιβίωσης από αυτούς που εξ αντικειμένου δεν μπορούν να εργαστούν. Αφαιρούνται χρήματα που έχουν καταβάλει οι άνθρωποι από την εργασία τους στα ταμεία για μια ολόκληρη ζωή. Άρα οι οποιοσδήποτε συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην κατοχύρωση των συντάξεων που θα πρέπει να επιτρέπουν μια ανθρώπινη επιβίωση για τον συνταξιούχο. Ο πολιτισμός της Ευρώπης δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί στην αφαίρεση της αξιοπρέπειας και ουσιαστικά της ίδιας της ανθρώπινης ζωής από αυτόν που δεν μπορεί να εργαστεί για να ζήσει.

Οι εγγυήσεις για τα δικαιώματα των νέων, υπογράμμισε ο κ. Κρεμαστινός, πρέπει να είναι υποχρεωτικές για κάθε χώρα, γιατί αν οι μισοί νέοι μιας γενιάς δεν εργαστούν στην παραγωγική τους ηλικία, τότε το συνολικό παραγωγικό πρόβλημα που θα προκύψει για την Ευρώπη και η κοινωνική αναταραχή θα είναι αναπόφευκτη. Αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν ούτε περίθαλψη ούτε παιδεία, προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια και να ενταχθούν φυσιολογικά στην κοινωνία.

Τέλος, διερωτήθηκε ο κ. Κρεμαστινός αν η Ευρώπη η οποία ξεκίνησε ως οικονομική ένωση των κρατών και η οποία εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή ένωση στα λόγια, υπάρχει σήμερα έστω και ως οικονομική ένωση. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, αντιμετωπίζει το φάσμα της διάλυσής της εάν δεν εφαρμόσει μια ενιαία πολιτική, τουλάχιστον για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Χθες βράδυ η ελληνική αντιπροσωπεία παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς στις εθνικές αντιπροσωπείες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου