Μία γυναίκα 48 ετών και ένας άνδρας 52 ετών, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, νοσηλεύονται από τα Χριστούγεννα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με επιπλοκές της γρίπης.
Στους δύο ασθενείς απομονώθηκαν εργαστηριακά στελέχη ιού γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009 και το οποίο φαίνεται να είναι ακόμα το πιο επιθετικό από τα κυκλοφορούντα στελέχη γρίπης ειδικά σε άτομα μέσης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξάλλου, παρατηρούνται αυξομειώσεις στον αριθμό των ατόμων που καταφεύγουν στους γιατρούς με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης (γριπώδης συνδρομή) ενώ μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, στα εργαστήρια των Κέντρων Αναφοράς γρίπης είχαν ελεγχθεί 19 δείγματα, από τα οποία μόνον το ένα ήταν θετικό για γρίπη τύπου Α (Η1Ν1).
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ενώ αναμένεται η συνηθισμένη έξαρση τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη και πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται ετησίως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Το επιδημικό κύμα της γρίπης καταγράφεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και η κορύφωση της δραστηριότητας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης, συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι – ιικών κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές. Η αντιική θεραπεία σε αυτά τα άτομα πρέπει να δίνεται ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης της γρίπης.
Ποιοι ανήκουν όμως στις ομάδες υψηλού κινδύνου;
-Καταρχάς ηλικιακά είναι τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.
-Οι έγκυες γυναίκες.
-Οι μεταμοσχευθέντες.
-Οι καρκινοπαθείς.
-Οι πάσχοντες από ΧΑΠ, άσθμα και άλλες σοβαρές πνευμονολογικές νόσους.
-Οι παχύσαρκοι με ΒΜΙ άνω των 35
-Οι ανοσοκατασταλμένοι για οποιοδήποτε λόγο.
-Οι πάσχοντες από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα.
-Οι καρδιοπαθείς.
-Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2.
-Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι μαίες και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς, βρέφη και ηλικιωμένους.
iatropedia.gr