Η Ελλάδα και οι άμεσα ανταγωνιστικοί προορισμοί αναμένουν το πρώτο δυνατό κύμα κρατήσεων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου από τις βασικές αγορές για να εκτιμήσουν εάν η πορεία της τουριστικής σεζόν του 2016 κινηθεί σε θετικό ή αρνητικό πεδίο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο φόβος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων μετά το Παρίσι έχει αναγάγει το θέμα της ασφάλειας των προορισμών σε μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους προκειμένου οι ταξιδιώτες διεθνώς να επιλέξουν τον τόπο διακοπών τους την προσεχή περίοδο. Αν και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα εξελιχθεί θετικά η τουριστική χρονιά κυρίως λόγω του επιπλέον αριθμού διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων που έχουν δρομολογηθεί από τις ξένες αγορές με προορισμό την Ελλάδα, ακόμη είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να καθορίσουν την πορεία της σεζόν. Ως παράδειγμα για την αδυναμία στην παρούσα φάση εξαγωγής προβλέψεων, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει ότι από τη γερμανική αγορά έχει συγκεντρωθεί, όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, μόλις το 5% επί του συνόλου των κρατήσεων για το 2016.
Οι Ρώσοι τουρίστες
Επιπλέον, αλυσιδωτές εξελίξεις στην αγορά επιφέρει και η διακοπή των τουριστικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Η αναμενόμενη απώλεια έως και 3,5 εκατ. Ρώσων τουριστών από την Τουρκία το 2016 δεν σημαίνει αυτόματα και υψηλά κέρδη για την Ελλάδα από τη ρωσική αγορά εάν δεν λυθεί το θέμα της ταχύτερης έκδοσης θεωρήσεων από τις προξενικές αρχές μας στη Ρωσία. Επίσης, ζητούμενο αποτελεί πώς θα συμπεριφερθούν οι Τούρκοι ξενοδόχοι σε τιμολογιακό επίπεδο για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών από ευρωπαϊκές και άλλες αγορές.
Πάντως, μέχρι στιγμής οι Τούρκοι πέραν των συνηθισμένων προσφορών και εκπτώσεων δεν έχουν προχωρήσει σε μαζικές μειώσεις τιμών στα πακέτα τους που να επηρεάζουν την πορεία των κρατήσεων προς την Ελλάδα ή άλλους προορισμούς. Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση επιδοτεί πτήσεις που πραγματοποιούνται για την περίοδο εκτός αιχμής της σεζόν με προορισμό την Τουρκία από ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Εξάλλου, η πτώση της τιμής πετρελαίου και η διολίσθηση του ευρώ έναντι άλλων βασικών νομισμάτων συγκαταλέγονται στις θετικές παραμέτρους για τον ελληνικό τουρισμό. Στον αντίποδα, η μείωση της ανταγωνιστικότητας λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και οι υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε τοπικό επίπεδο αναμένεται να λειτουργήσουν αρνητικά.
Καθημερινή