Ειδήσεις

«Φλερτάροντας» ψηφοφόρους του Τζιτζικώστα

Σπεύδουν στη Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ – Οι εκτιμήσεις των επιτελείων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη έξι ημέρες πριν από τις εκλογές – Μαίνεται ο ακήρυχτος πόλεμος «καραμανλικών – σαμαρικών»

Σπύρος Μουρελάτος

Στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία εβδομάδα της πολύμηνης εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Τη Δευτέρα επισκέπτεται τη συμπρωτεύουσα ο κ. Μεϊμαράκης, Τρίτη και Τετάρτη μεταβαίνει εκεί ο κ. Μητσοτάκης επιχειρώντας αμφότεροι να προσδέσουν στο άρμα τους την πλειοψηφία ψηφοφόρων και στελεχών, που στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου συντάχθηκαν με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έχει δεχθεί πιέσεις να τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, δεν πρόκειται να το πράξει. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο κ. Τζιτζικώστας τάσσεται παγίως υπέρ της ανανέωσης στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχει έντονο το στοιχείο του καραμανλισμού, που έχει «οχυρωθεί» πίσω από την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη υποστηρίζουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γαλάζιων στελεχών της Κεντρικής Μακεδονίας που τάχθηκαν με την πλευρά Τζιτζικώστα κατά τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, έχουν ήδη στραφεί προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Προϊδεάζουν ότι ο κ. Μειμαράκης αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές με βουλευτές, πολιτευτές και Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής και δεν αποκλείουν, μάλιστα ακόμη και συνάντηση του υποψηφίου για την προεδρία του κόμματος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε έως το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του κ. Μεϊμαράκη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μεϊμαράκης έχει επιλέξει να προχωρήσει σε συνεντεύξεις, αλλά και να περιοδεύσει στο Λεκανοπέδιο τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του, θα επιστρατεύσει το δίλημμα «διεύρυνση ή περιχαράκωση», επιμένοντας πως η ΝΔ πρέπει να προσεταιριστεί τα πλατιά, λαϊκά στρώματα, τον αγροτικό κόσμο και τη νεολαία, ώστε να καταστεί εκ νέου πλειοψηφική.

Ο «ενωτικός» και ο «θατσερικός»
Στο στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη επικρατεί αισιοδοξία ότι το προβάδισμα του πρώτου γύρου των 11,3 ποσοστιαίων μονάδων δεν είναι αναστρέψιμο, εκτίμηση, πάντως, που δεν φέρνει εφησυχασμό. Ούτως ή άλλως ο κλειστός εκλογικός κατάλογος των 404.000 ψηφοφόρων επιτρέπει στις δύο πλευρές να προσεγγίσουν απ’ ευθείας τους εκλογείς, αποδυναμώνοντας αισθητά την όποια επιρροή των κατά τόπους κομματικών μηχανισμών. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν πρόκειται να εμπλακεί σε απ’ ευθείας αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως σημειώνει το περιβάλλον του, ωστόσο, υποστηρικτές θα εντείνουν τις απόπειρες αποδόμησης του αντιπάλου του κατηγορώντας τον για νεοφιλελευθερισμό και θατσερισμό. Ο ίδιος, μεταφέρουν τακτικοί συνομιλητές του, θα εμφανίζεται ενωτικός, επιχειρώντας να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ, αλλά και να καταστήσει το κόμμα την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Αναμένεται, εξάλλου, να ανεβάσει τους τόνους έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απορρίπτοντας οιαδήποτε σύμπραξη, καθώς θα υπογραμμίζει ότι η συνεννόηση προϋποθέτει προγραμματική και αξιακή σύγκλιση, όροι, που δεν πληρούνται αυτήν την ώρα.

Πίστη για την τελική επικράτηση, κυριαρχεί και στο στρατόπεδο του κ. Μητσοτάκη, όπου θεωρούν ότι οι δύο υποψήφιοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, καθώς, όπως λένε, η στήριξη του κ. Γεωργιάδη έχει στην ουσία εκμηδενίσει τη διαφορά του πρώτου γύρου. Στενοί συνεργάτες του εκτιμούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των κυρίων Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη έχουν αγκαλιάσει την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη, εξέλιξη, που καθιστά την αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου εξαιρετικά αμφίρροπη. Και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει ενδιαφέρουσες συναντήσεις με γαλάζια στελέχη της Βορείου Ελλάδος κατά την επίσκεψη του εκεί την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ το επιτελείο του γνωστοποιεί ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, απευθύνεται κατ’ ευθείαν στους ψηφοφόρους. Το δίλημμα «ανανέωση ή στασιμότητα» θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία του τις τελευταίες ημέρες με τον κύριο Μητσοτάκη να υπόσχεται ανασυγκρότηση εκ βάθρων και τολμηρές αλλαγές στο κόμμα, θεωρώντας ότι μόνον έτσι μπορεί να εκτοπίσει η ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ξορκίζοντας τους πρόσθετους φόρους
Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας και στο σχετικό «αίτημα» της νεοδημοκρατικής βάσης αποκλείει κάθε σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ένα παράθυρο μόνον για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και δεσμεύεται για μία σκληρή αντιπολίτευση. Σημειώνει δηκτικά, πως όποιοι νιώθουν δεξιά συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος να το δηλώσουν ευθαρσώς. Ο ίδιος υπόσχεται ένα πολυτασικό κόμμα, αναγνωρίζει πως στο ενδεχόμενο εκλογής του ορισμένοι μπορεί να αποχωρήσουν από τη ΝΔ, ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη, δεν τον πτοεί, όπως λέει χαρακτηριστικά. Επιμένει, ότι οραματίζεται ένα ανοιχτό, διάφανο και σύγχρονο κόμμα, όχι προσωποπαγές και προεδροκεντρικό, κάτι, που όπως επισημαίνουν οι στενοί του συνεργάτες αναμένεται να διαφανεί από τις πρώτες του μετεκλογικές κινήσεις. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι θιασώτης της άποψης ότι η ΝΔ οφείλει να εκφράσει κυρίως τα δυναμικότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, «αυτά, που θα τραβήξουν το κάρο μπροστά», όπως συνηθίζει να λέει. Οταν φθάνει η κουβέντα στην οικονομική πολιτική, ξορκίζει κάθε επιπρόσθετο φόρο διαπιστώνοντας ότι η αύξηση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ακυρώνει την όποια προοπτική ανάπτυξης.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, ο ακήρυχτος πόλεμος «καραμανλικών – σαμαρικών» μαίνεται σχεδόν ανεξέλεγκτος, καθώς οι σχέσεις των δύο στρατοπέδων χαρακτηρίζονται από αμοιβαία καχυποψία. Ο καραμανλικός πυρήνας έχει στοιχηθεί σύσσωμος πίσω από την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τονίζοντας πως μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης, ενώ στην πραγματικότητα η αντιπαράθεση Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη αποτελεί για τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουν ότι η ΝΔ παραμένει καραμανλική. Κατηγορούν, μάλιστα, το περιβάλλον Σαμαρά ότι κατευθύνει δυνάμεις προς τον κ. Μητσοτάκη, μιλούν, μάλιστα, για μία «ανίερη» πολιτική σχέση, παραπέμποντας στις πολύ κακές σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον επίτιμο πρόεδρο της παράταξης, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στον απόηχο της πτώσης της κυβέρνησης της ΝΔ το 1993. Στον αντίποδα, υποστηρικτές του κ. Σαμαρά, ο οποίος θα κρατήσει μέχρι τέλους γραμμή δημιουργικής ουδετερότητας, δυσπιστούν σχετικά με τις προθέσεις του κ. Μεϊμαράκη και επισημαίνουν πως προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση το συντομότερο δυνατόν της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, αλλά και η δικαίωση των γαλάζιων πεπραγμένων των τελευταίων χρόνων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου