Ειδήσεις

Ασφαλιστικό: Ενστάσεις των δανειστών και «πόρτα» από όλα τα κόμματα

“Πόρτα” τόσο από το εξωτερικό (δανειστές) όσο και από το εσωτερικό (κόμματα αντιπολίτευσης) εισπράττει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, ενώ παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, εκτός από τις επικουρικές, οι οποίες φαίνεται να έχουν ήδη “κλειδώσει”.

Οι διαδοχικές επαφές από το πρωί του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο επιβεβαιώνουν την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει μειώσεις συντάξεων.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το σχέδιο της κυβέρνησης, και ειδικά για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που, όπως εκτιμούν, θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.Αν οι Θεσμοί δεν δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα που θα φέρει έσοδα 450 εκατ. ευρώ, τότε ανοίγει ο δρόμος για περικοπές και στις κύριες συντάξεις.

Σοβαρές αμφιβολίες υπάρχουν και για την πρόταση να επιβληθεί ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές. Σημειώνεται ότι μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων του υπουργού, θα φύγει το email για τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί “ιδανικά” έως τις 20 Ιανουαρίου για να ψηφιστεί στο α’ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ο ίδιος θα βρίσκεται στο Βερολίνο 8-10 Ιανουρίου για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, ενώ 14-16 του μηνός θα μετάσχει στη διυπουργική του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Στις 16-17 Ιανουαρίου, αναμένεται η άφιξη των τεσσάρων επικεφαλής προκειμένου να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις, ενώ κατόπιν θα πρέπει να κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή. Πρόθεση αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία το α’ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Βροχή από “όχι” της αντιπολίτευσης

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, διά των πολιτικών αρχηγών, επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση για το προωθούμενο σχέδιο.

Την αρχή έκανε το πρωί της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος με μήνυμά του στο facebook εξήγησε γιατί αρνήθηκε να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Είναι σαφές ότι οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους. Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων της κυβέρνησης. Να συνεννοηθούμε πως θα σωθεί η χώρα. Όχι να συνεννοηθούμε πως θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος. Στα θεάματα, λοιπόν, και στις παράτες να μην μας υπολογίζουν”.

Πλακιωτάκης: Κατά των μειώσεων και κατά της αύξησης εισφορών

Ακολούθησε η συνάντηση του κ. Κατρούγκαλο με τον υπηρεσιακό αρχηγό της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.

Λεβέντης: Δεν έχουμε πειστεί

Κατόπιν ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΚ, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για το κατά πόσον οι δανειστές θα κάνουν δεκτές τις προτάσεις για αύξηση των εισφορών και επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

Η μείωση θα αφορά σε πολλαπλές συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και από 2.200 ευρώ, αν πρόκειται μόνο για μία σύνταξη. Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ. «Με τον τρόπο που προχωρούν θα καταρρεύσουν. Τρώνε χρόνο», είπε ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Κουτσούμπας: Μεγαλύτερες πλέον οι ανησυχίες μας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παίρνοντας στα χέρια του το σχέδιο του Νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει επανάπαυση του ελληνικού λαού που θα βρεθεί αύριο και θα χρειαστεί σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με το βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά και ακολουθεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Το απόγευμα, στις 6, ο υπ. Εργασίας θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο που θα αποσταλεί στους Θεσμούς μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-Μείωση των επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 170 ευρώ μεσοσταθμικά κατά 14%. Οι υψηλές επικουρικές άνω των 350 ευρώ προτείνεται να κουρευτούν κατά 25%

-Συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα κύριο

-Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα απονεμηθούν από την 1/1/2016 και μετά.

-Οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν ή θα παραμείνουν ως πόροι του συστήματος και όχι συγκεκριμένων ταμείων

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου