Το 2015 η έννοια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πέρασε τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υποστηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε άρθρο του στο project syndicate.
Στο άρθρο απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, ο επικεφαλής της Κομισιόν υποστηρίζει πως η αλληλεγγύη δοκιμάστηκε σκληρά για μεγάλο κομμάτι της προηγούμενης χρονιάς από την ελληνική κρίση. «Από την αρχή της χρονιάς», γράφει, «οι συζητήσεις με την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Πολύς χρόνος και εμπιστοσύνη χάθηκαν. Γέφυρες κάηκαν.
Ειπώθηκαν λέξεις που δεν μπορούν εύκολα να παρθούν πίσω. Είδαμε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες να τίθενται αντιμέτωπες η μία της άλλης».
«Συνολικά είδαμε την Ευρώπη να κοιτά την άβυσσο. Και ήταν τότε, όταν στάθηκε στο χείλος του γκρεμού, που καταφέραμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Στο τέλος, η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη, υπήρξαν δεσμεύσεις που εφαρμόζονται και τηρούνται και υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε και η εμπιστοσύνη άρχισε να ανακάμπτει. Το κλειδί τώρα είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική πλευρά με μια νέα υπηρεσία στήριξης δομικών μεταρρυθμίσεων και προσφέροντας τεχνική βοήθεια σε κάθε βήμα από αυτό που είναι ένα μεγάλο ταξίδι».
Ο επικεφαλής της Κομισιόν στέκεται και στην προσφυγική κρίση και σημειώνει ότι συνεχίζει να δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τονίζει ότι έχουν γίνει βήματα αλλά αφήνει και αιχμές. «Στη μια Σύνοδο μετά τη άλλη, οι ηγέτες λένε ότι θα στείλουν συνοριοφύλακες για να βοηθήσουν την Ελλάδα, ή οικονομική βοήθεια για να στηρίξουν τους γείτονές μας σε Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία. Κάθε φορά περνούν εβδομάδες χωρίς να πιάνονται οι στόχοι και να εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις».
Αντι γι’ αυτό, σημειώνει, έχουμε ένα κουραστικό παιχνίδι κατηγοριών. Εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι το κοινό πνεύμα θα επικρατήσει και η ήπειρος θα ευημερήσει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ