Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Η κυβέρνηση βάζει στερεά θεμέλια για το αύριο. Η δύναμή της βασίζεται στην αξιοπιστία του προγράμματός της και στο γεγονός ότι κατανοεί την ιστορικότητα του διακυβεύματος που αφορά στον προσανατολισμό και το μέλλον της χώρας».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης και προσθέτει ότι αν υπάρχει κανονικότητα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή το 2016 η Ελλάδα θα είναι πιο κοντά στην ανάπτυξη.
«Βλέπουμε με αισιοδοξία και με τη σοβαρότητα της ευθύνης που αναλάβαμε το μέλλον της χώρας. Να μην ξεχνάμε όμως πως η χώρα μας έχει γίνει στόχος – πειραματόζωο της παγκόσμιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής ελίτ. Κάποιοι θέλουν να περιορίσουν την εθνική μας κυριαρχία. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να δείξουμε μεγάλη εθνική αποφασιστικότητα.Με ταχύτητα αντιδράσεων και συνενώνοντας όλες τις δυνάμεις που θέλουν την αναπτυξιακή προοπτική», τονίζει ο κ. Δημήτρης Γάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο κ. Γάκης δηλώνει ότι «το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για διαβούλευση είναι σε θετική κατεύθυνση, με βιώσιμη προοπτική, βασίζεται σε ενιαίες και διάφανες αρχές, ενώνει αντί να χωρίζει».
Σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ, ο κ. Γάκης δηλώνει ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να μην καταργηθούν στα υπόλοιπα νησιά και να τεθούν σε εφαρμογή ισοδύναμα μέτρα.
Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Γάκη, αναλυτικά:
• Η νέα χρονιά ξεκίνησε ήδη με δύσκολα θέματα. Η κυβέρνηση χρειάζεται δύναμη για να επιτελέσει το έργο της;
Η κυβέρνηση βάζει στερεά θεμέλια για το αύριο. Η δύναμή της βασίζεται στην αξιοπιστία του προγράμματός της και κατανοεί την ιστορικότητα του διακυβεύματος που αφορά στον προσανατολισμό και το μέλλον της χώρας. Σε όλα αυτά και το κυβερνητικό επιτελείο και εμείς που θα κληθούμε ως βουλευτές να ψηφίσουμε τα ομολογουμένως δύσκολα νομοσχέδια, χρειαζόμαστε δύναμη, περίσκεψη και σωστή κρίση. Για να έχουμε με τις αποφάσεις μας θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
• Πολλά έχουν αναφερθεί για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τελικά θα μειωθούν οι συντάξεις;
Έχουν ακουστεί πολλά. Όταν κρίνει κάποιος με αντικειμενικότητα τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έγιναν θα διαπιστώσει ότι το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για διαβούλευση είναι σε θετική κατεύθυνση, με βιώσιμη προοπτική, βασίζεται σε ενιαίες και διάφανες αρχές, ενώνει αντί να χωρίζει. Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι μεγάλο, σύνθετο και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις με όρους μακροχρόνιας βιωσιμότητάς του. Σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε και με τους Θεσμούς. Θέλουμε επίσης, να δούμε και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς φορείς. Το ζήτημα δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως παρουσιάζεται σε ορισμένα ΜΜΕ, που «σπέρνουν πανικό», γιατί θεωρούν – δήθεν – ως δεδομένο ότι οι σχεδιασμοί δεν θα πετύχουν και θα γίνουν περικοπές. Εμείς έχουμε υποσχεθεί πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις τουλάχιστον από ένα όριο και κάτω στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Στόχος μας είναι να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα και να θέσουμε τις βάσεις για μια συνολική και μακράς πνοής μεταρρύθμιση του συστήματος με όρους αλληλεγγύης.
• Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα προστατευθούν;
Ναι, όπως προανέφερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα προστατευθούν. Αυτή είναι η διαφορετική πολιτική αντίληψη της Αριστεράς, αυτή είναι η διαφορετική πρακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Βούλησή μας είναι να προστατεύσουμε τους αδυνάτους. Στην κατεύθυνση αυτή ακριβώς εργαζόμαστε. Η κοινωνική δικαιοσύνη θα διαπνέει και την απόφαση που θα λάβουμε.
• Θα υπάρξουν συνέπειες αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψηφίσουν τις προτάσεις για το ασφαλιστικό;
Όσο μεγάλη είναι η δική μας ευθύνη που θα ψηφίσουμε τις προτάσεις, άλλο τόσο σημαντική είναι η ευθύνη και εκείνων που δεν θα τις εγκρίνουν. Το αναφέρω αυτό γιατί όλοι όσοι τονίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν την πρόταση χωρίς μάλιστα να αντιπροτείνουν κάτι, είναι αυτοί που ουσιαστικά φέρουν την κύρια ευθύνη για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις που προτιμούν να προστατευτούν από το πολιτικό κόστος, δίνοντας μεγάλη σημασία στην επικοινωνία, αντιδρούν συνεχώς σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και δημιουργίας. Αυτοί είναι που τελικά θα πρέπει να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν την ίδια αρνητική στάση που συνέβαλε στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος ή αν θα αλλάξουν πορεία. Και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να κρίνει αντικειμενικά και με τη γνώση της αλήθειας τόσο εκείνους που ψηφίζουν τις προτάσεις σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και εκείνους που δεν τις στηρίζουν.
• Αισιοδοξείτε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Το 2016 η Ελλάδα θα είναι πιο κοντά στην ανάπτυξη;
Αν υπάρχει κανονικότητα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, ναι. Επειδή όμως αυτά τα πράγματα δεν εξελίσσονται γραμμικά και συχνά καθορίζονται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε με την ίδια εμμονή στη σταθεροποίηση της χώρας και στο πρόγραμμά μας. Μόνο τότε, θα οδηγηθούμε με βεβαιότητα σε αναπτυξιακή πορεία στην οικονομία,συμπεριλαμβάνοντας – ενεργοποιώντας – τα ποιοτικά και τα κοινωνικά στοιχεία στην ανάπτυξη. Βλέπουμε με αισιοδοξία και με τη σοβαρότητα της ευθύνης που αναλάβαμε το μέλλον της χώρας. Να μην ξεχνάμε όμως πως η χώρα μας έχει γίνει στόχος – πειραματόζωο της παγκόσμιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής ελίτ. Κάποιοι θέλουν να περιορίσουν την εθνική μας κυριαρχία. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να δείξουμε μεγάλη εθνική αποφασιστικότητα. Με ταχύτητα αντιδράσεων και συνενώνοντας όλες τις δυνάμεις που θέλουν την αναπτυξιακή προοπτική.
• Είναι στη σωστή κατεύθυνση οι κινήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού;
Όλοι μας, αν το καλοσκεφτούμε, είμαστε μετανάστες του ουρανού και πρόσφυγες της γης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επικεντρώθηκε πολύ σοφά και μίλησε παραστατικά μέσα από το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του για το κρίσιμο αυτό ουμανιστικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι: «…η διαμορφουμένη αυτή κατάστασις, με το διαρκώς ογκούμενον κύμα των προσφύγων, αυξάνει τας ευθύνας ημών, όσων έχομεν εισέτι την εὐλογίαν να ζώμεν ειρηνικώς και με κάποιαν άνεσιν, να μη μένωμεν αναίσθητοι ενώπιον του καθημερινού δράματος χιλιάδων συνανθρώπων μας, αλλά να εκφράσωμεν εις αυτοὺς την έμπρακτον αλληλεγγύην και αγάπην μας». Το μεταναστευτικό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρέπει να διασφαλιστεί η μετακίνηση των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα μας και αναζητούν αλλού καλύτερη τύχη, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. Είναι ανάγκη να βοηθηθούν οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι για να φθάσουν εκεί που θέλουν. Αν αυτό σταματήσει να λειτουργεί, τότε είναι που θα απειληθεί η συνθήκη του Σένγκεν και θα προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα.
• Θα εξέλθει τελικά η χώρα από την συνθήκη Σένγκεν;
Το θέμα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Αφορά στις αξίες, τις αρχές και τις δημοκρατικές συνθήκες του ίδιου του ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος. Υπάρχουν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης που προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα και θέλουν να απομονώσουν όσους νομίζουν ότι δυσκολεύουν τους συσχετισμούς, σήμερα την Ελλάδα, αύριο, ίσως κάποια άλλη χώρα. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε, όλοι μαζί στην Ευρώπη.Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, ένα στοίχημα Δημοκρατίας και ενότητας για την Ευρώπη.
• Σε συνέντευξή του πρόσφατα ο κ. Κρεμαστινός άφησε αιχμές για την διακοπή της σύμβασης του πρώην διοικητή στο νοσοκομείο κ. Βασίλη Παπανικόλα. Ποια είναι η άποψή σας;
Εκτιμώ και σέβομαι τον κ. Κρεμαστινό. Κατανοώ τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετεί η ερώτησή του στη Βουλή. Όμως ας μας φέρει και εκείνος τα πρακτικά μιας επιτροπής επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που να αναφέρει τις διαδικασίες που ακολούθησαν για διορισμούς στελεχών στην δημόσια διοίκηση, όπως των διοικητών και των υποδιοικητών των νοσοκομείων. Τότε θα δούμε και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τότε και τώρα. Σας αναφέρω, ότι ξεκίνησε για πρώτη φορά η διαδικασία αξιολόγησης του έργου των διοικήσεων στα νοσοκομεία. Στη συνέχεια ελήφθη η απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό. Τόσα χρόνια που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το μόνο που έκαναν ήταν διορισμοί χωρίς να κρατούν έστω τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες. Όταν το πουλόβερ ξεκίνησε να «ξηλώνεται» άρχισαν να ανησυχούν για το κομματικό κράτος που οι ίδιοι εγκαθίδρυσαν. Ας βάλουμε τη ζυγαριά στην ισορροπία της.
• Θα επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ καθώς το τρέχον έτος θα πρέπει να καταργηθούν και στα μικρότερα νησιά;
Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα υπόλοιπα νησιά. Επιδιώκουμε επίσης να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους νησιώτες από την κατάργηση του μέτρου. Το φορολογικό νομοσχέδιο πιστεύω ότι θα δίνει ικανοποιητική λύση. Παράλληλα παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα του μέτρου και τη διαδικασία της είσπραξης των εσόδων από το ΦΠΑ. Εκεί θα βασίσουμε τα επιχειρήματα μας για τη παροχή κινήτρων στους νησιώτες. Με γνώση και τεκμηρίωση θα προχωρήσουμε στις νέες ρυθμίσεις επ’ ωφελεία των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών και οικονομιών.
• Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το έτος 2016;
Είναι η αναστροφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα και η δημιουργία κλίματος σταθερότητας. Το πρώτο βήμα έγινε με τη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τώρα το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συμβάλει στη διαδικασία της ανάπτυξης, σε συνέργεια με αναπτυξιακούς θεσμούς που δημιουργούμε και με το νέο αναπτυξιακό νόμο. Πρέπει να δρομολογηθούν όσα πρέπει για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα. Αφού τακτοποιηθούν και τα ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία για να δοθεί λύση στο χρέος,τότε θα έχουμε όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική μας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έχει οργανωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.
• Ποιές ενέργειες θα δρομολογηθούν από την επιτροπή Περιφερειών της οποίας ηγείστε;
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας τη διενέργεια συνεδριάσεων της Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 13 Περιφερειών της χώρας. Στη συζήτηση θα επικεντρωθούμε σε θέματα που αφορούν στο στρατηγικό σχεδιασμό και το περιφερειακό αναπτυξιακό σχέδιο της κάθε μιας Περιφέρειας, στις επενδύσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, καθώς και στην επεξεργασία και τη διατύπωση προτάσεων από τις Περιφέρειες και την Επιτροπή προς την κυβέρνηση, που θα διευκολύνουν τον εθνικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και τη διαδικασία εκπόνησης του νέου αναπτυξιακού νόμου. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνεδριάσεις μας με τις Περιφέρειες χώρας, στις 12 Ιανουαρίου θα γίνει συνάντηση με την περιφερειακή αρχή της Δυτικής Ελλάδας. Για τις 28 Ιανουαρίου έχει αρχικά προγραμματιστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών με την περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου. Στη διάρκειά της θα κατατεθεί-συζητηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Έτσι,θα γίνονται γνωστά τα προβλήματα και θα δρομολογούνται λύσεις. Προχωράμε με διαλειτουργικότητα των αρμόδιων φορέων και των θεσμικών οργάνων για την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα και με διαφάνεια. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η διαδικασία στην Επιτροπή, θέλουμε να έχουμε επιτυχία στο εγχείρημά μας και – να είστε σίγουροι – θα πετύχουμε.