Προεδρικό διάταγμα παροχής μοριοδότησης για διορισμό στο δημόσιο και αναγνώριση προϋπηρεσίας, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου ‘Άμυνας που συζητείται την Τετάρτη στην Βουλή. Θα εξαναγκάσει γυναίκες να «βάλουν το χακί» προκειμένου να βρουν δουλειά;
«Υπήρξε η εξωτερίκευση μιας σκέψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δεν έχει προχωρήσει σε τίποτα περισσότερο». Αυτό είχε δηλώσει στις 29/12/2015 η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής ‘Άμυνας Πάνου Καμένου σχετικά με την στράτευση των γυναικών. Παρόλα αυτά συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο στρατολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που ξεκινά να συζητείται αύριο (Τετάρτη 13/1/2016) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εγείρουν υποψίες σχετικά με ότι μάλλον πρόκειται για κάτι περισσότερο από …απλή σκέψη.
Αυτές εστιάζονται στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου όπου προβλέπεται – γενικά και αόριστα- η έκδοση προεδρικού διατάγματος προκειμένου να …συμφιλιωθεί η στρατιωτική θητεία με την επαγγελματική εξέλιξη. Δηλαδή αν κάποιος στρατεύσιμος ασκήσει συγκεκριμένα καθήκοντα αυτό να μπορεί να μετατραπεί σε αναγνώριση προϋπηρεσίας ακόμη και σε μοριοδότηση για πρόσληψη στο δημόσιο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο «με προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προκειμένου η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας και η άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων κατά την διάρκεια της να παρέχει δυνατότητες μοριοδότησης, ή αναγνωρισμένη προϋπηρεσία η οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα για την συμφιλίωση της στρατιωτικής θητείας με την επαγγελματική εξέλιξη».
Είναι άγνωστο έως στιγμής το τι θα περιέχει το εν λόγω διάταγμα που προφανώς «πατάει» στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και στην αγωνία τους για την εξασφάλιση μίας θέσης εργασίας. ‘Όμως είναι φανερό ότι εφόσον διαμορφώσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τους στρατεύσιμους στην προοπτική της αναζήτησης μίας δουλείας, ιδίως μέσω της μοριοδότησης, τότε θα αποτελέσει κίνητρο εθελοντικής (πόσο …εθελοντικής άραγε) στράτευσης και για τις γυναίκες.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην ίδια δήλωσή της, η Μ.Χρυσοβελώνη είχε επίσης σημειώσει πώς «όταν και εφόσον αυτή η σκέψη (σ.σ της στράτευσης γυναικών) γίνει σχεδιασμός, τότε θα υπάρξει και πλήρης ενημέρωση του πρωθυπουργού και συζήτηση στο κυβερνητικό συμβούλιο, και εφόσον ο σχεδιασμός αυτός προχωρήσει περισσότερο, θα υπάρχει και δημόσια διαβούλευση». Μήπως όμως ακριβώς ο σχεδιασμός αυτός προβλέπεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και σιγά-σιγά ξετυλίγεται;
Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνολικά το νομοσχέδιο επιχειρεί να αποκτήσει «δημοφιλή» χαρακτηριστικά με μία φιλοσοφία σύμφωνα με τη οποία ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας να μην είναι «χαμένος χρόνος». Στο πλαίσιο αυτό δίνει την δυνατότητα στους απόφοιτους της ιατρικής να συνυπολογίζουν την στρατιωτική τους θητεία ως «υπηρεσία υπαίθρου» (το λεγόμενο «αγροτικό»). Μόνο που αυτοί θα καλούνται κατά περίπτωση να καλύπτουν κενά των δομών του εθνικού συστήματος υγείας και όχι να λειτουργούν συμπληρωματικά.
Επίσης στους νέους δικηγόρους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους ως ασκούμενοι εφόσον υπηρετήσουν σε νομικές υπηρεσίες. ‘Όπως αναφέρει «ο χρόνος υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι πτυχιούχοι νομικής ΑΕΙ και υπηρετούν σε θέσεις νομικού συμβούλου αναγνωρίζεται και συνυπολογίζεται στο χρόνο που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα της άσκησης του ν.4193/2013». Στη ίδια λογική εντάσσονται και ρυθμίσεις η ακόμη και δηλώσεις του Π.Καμένου σχετικά με την αξιοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των οπλιτών.
Αντικειμενικά όμως δημιουργείται σαφέστατο ζήτημα κατηγοριοποίησης των στρατευμένων που εξαρτάται από την χρησιμότητα του επαγγέλματος τους στις ανάγκες του στρατού και από ότι φαίνεται …συνολικά του κυβερνητικού σχεδιασμού.
thepressproject.gr