Ειδήσεις

Ελάφρυνση χρέους μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Αμετακίνητοι στη θέση τους ότι το ΔΝΤ θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν το αποφασίσει το ίδιο το Ταμείο έμειναν οι υπουργοί Οικονομικών που έχει δει μέχρι στιγμής κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τελευταίος, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα θετικός μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του, δίνοντας εύσημα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και μιλώντας για καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη με την Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως όταν στη συνάντηση των δύο αντρών,το θέμα ήρθε στο ενδεχόμενο σταδιακής αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Στουμπ εμφανίστηκε ανένδοτος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την παρουσία των τεχνοκρατών του Ταμείου.

Το θέμα της παραμονής του Διεθνούς Οργανισμού αναμένεται να τεθεί ακόμη πιο εμφατικά στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και πολύ περισσότερο αύριο από τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Άλλωστε, η Γερμανία ήταν αυτή που επέβαλε την παρουσία του ΔΝΤ στο πρώτο ελληνικό μνημόνιο το 2010 και στη συνέχεια σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης. Το βασικό επιχείρημα ήταν – και παραμένει – ότι το Ταμείο είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός με τεχνογνωσία σε προγράμματα διάσωσης, ανεξαρτήτως των πολλών αποτυχιών που είχε τα τελευταία χρόνια.

Το πανευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ του ΔΝΤ βασίζεται σε τέσσερις λόγους:

1. Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και πρόσφατα η Κύπρος κατάφεραν να βγουν σταδιακά από τα δικά τους μνημόνια με το ΔΝΤ «παρών» τόσο στη δημιουργία, όσο και στην εκτέλεσή τους.

2. Το ΔΝΤ θεωρείται εγγύηση για την «τεχνοκρατικά ορθή» υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης. Συνεπώς η έξοδος του θα έχει ως συνέπεια τη μερική ή ολική «πολιτικοποίηση» του προγράμματος και τελικά την αποτυχία του. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε τρίτο μνημόνιο επειδή καθυστέρησε βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως το ασφαλιστικό και οι απελευθερώσεις των αγορών. Θέματα στα οποία το Ταμείο επιμένει ιδιαίτερα.

3. Θεωρείται πολιτικό σφάλμα η Ευρώπη, η οποία κάλεσε το Ταμείο να βοηθήσει για πρώτη φορά ανεπτυγμένες χώρες και ειδικά την Ελλάδα να έχει δώσει το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του και να του δείξουν ξαφνικά την πόρτα της εξόδου.

4. Το ίδιο το Ταμείο δεν πρόκειται να αποχωρήσει τελείως από την εποπτεία μιας χώρας την οποία έχει δανείσει και δεν έχει πάρει ακόμη πίσω τα χρήματα του.

Ωστόσο, η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σημαίνει για την Ελλάδα ότι θα πρέπει να ξεχάσει οποιαδήποτε ιδέα για χαλάρωση της λιτότητας μόλις ο ρυθμός ανάπτυξης αποκτήσει και πάλι θετικό πρόσημο.

Ναι στην ελάφρυνση του χρέους

Αντίθετα όλοι οι υπουργοί Οικονομικών με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Τσακαλώτος (πλην ίσως του κ. Στουμπ) ήταν θετικοί στην ιδέα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέος της Ελλάδας.

Και εδώ όμως τέθηκαν προϋποθέσεις. Η βασική ήταν η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως αυτές περιγράφονται στο τρίτο μνημόνιο. Η δεύτερη, η οποία έχει τεθεί κυρίως από την Γερμανία και στην οποία φαίνεται να συμφωνούν όλοι, είναι να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση κούρεμα, αλλά μόνο ελάφρυνση των υποχρεώσεων, όπως αναφέρεται σαφώς στο τρίτο μνημόνιο.

enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου