Ειδήσεις

Προκαταρκτική έρευνα για το νέο λιμάνι της Σύμης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική έρευνα στα Πταισματοδικεία Ρόδου και Σύρου μετά από μήνυση δύο κατοίκων της Αττικής, κατά παντός υπευθύνου του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου, της Αρχαιολογίας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, για παρατυπίες στην κατασκευή του νέου λιμένα της Σύμης.
Οι μηνυτές, είχαν ζητήσει από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, να διακοπεί η εκτέλεση του αυθαίρετου έργου και να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος κατά υπαλλήλων του Λιμενικού Ταμείου για παράβαση καθήκοντος.
Είχαν προειδοποιήσει εξάλλου για την υποβολή καταγγελίας και προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τούτο θα αποτελέσει, δυστυχώς, βαρύτατο πλήγμα για το ΔΛΤΝΔ, διότι θα είναι πλέον βεβαία η δρομολόγηση της πλήρους αναστροφής της χρηματοδότησης του έργου, με όσες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες αυτό συνεπάγεται», τονίζεται στην αναφορά.
Πιο συγκεκριμένα στη Σύμη κατασκευάζεται ήδη το δημόσιο έργο του «Νέου Λιμένα της Σύμης στη θέση το (Ακρο)γυάλι της Ξυνίδας».
Σύμφωνα με την αναφορά το έργο παρουσιάζει σοβαρότατες παρατυπίες (κατ΄ επιεική διατύπωση) από άποψη σχεδιασμού, αδειοδοτήσεων και υλοποίησης.
Συγκεκριμένα, ενώ ο τίτλος είναι «Κατασκευή αποβάθρας και κτηρίου επιβατών στη θέση Πέταλο του Λιμένα Σύμης», οι μελέτες είναι ελλιπέστατες, δεν περιλαμβάνουν κτηριακή υποδομή, συγκοινωνιακή μελέτη, δίκτυα και δεν εξασφαλίζεται επαρκής οδική πρόσβαση για πεζούς και οχήματα, η δε σχεδιασθείσα είναι εσφαλμένη και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα.
Ο δικηγόρος διατείνεται ότι το έργο δεν έπρεπε να ενταχθεί στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου 2007.
Υποστηρίζει παραπέρα ότι το έργο άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2013 με έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις 21.01.2004. Η ισχύς των αποφάσεων εγκρίσεων των περιβαλλοντικών όρων είναι δεκαετής, ίσχυε συνεπώς η έγκριση μέχρι τις 31.12.2014 με δυνατότητα παράτασης, εφόσον υπήρχε εμπρόθεσμη υποβολή σχετικής αιτήσεως.
Ήδη τα δεδομένα έχουν αλλάξει, διότι η νήσος Σύμη κηρύχθηκε ολόκληρη αρχαιολογικός χώρος την 5-9-2011 με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Επιπλέον ισχυρίζονται ότι είναι εκπρόθεσμη η υποβληθείσα αίτηση ανανέωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Η ανάδοχος εταιρεία, όπως υποστηρίζεται στην ίδια αναφορά, προξένησε σοβαρότατες βλάβες κατά την πρόσφατη εκτέλεση των εργασιών, στην κατοικία τους, αφού παρενέβη αυθαίρετα στο οικόπεδο και προέβη σε εκβραχισμούς με χρήση εκρηκτικών, χωρίς μελέτη χρήσεως εκρηκτικών με αποτέλεσμα ρωγμές σε διάφορα σημεία των τοίχων και του σκελετού.
Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εξεταζόμενος στο πλαίσιο της προανάκρισης στη Σύρο κατέστησε σαφές ότι στα δημόσια έργα η λήξη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δεν σημαίνει ότι το έργο είναι αυθαίρετο, πόσω μάλλον όταν έχει υποβληθεί αίτημα ανανέωσης.
Επίσης, όπως τόνισε, η λήξη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δεν οδηγεί σε διακοπή των εργασιών. Επίσης το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος που είχε χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και συγκεκριμένα την 31η Δεκεμβρίου 2015, οπότε δεν υπήρχε το χρονικό περιθώριο διακοπής των εργασιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου