Πρόκειται για πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ως επιπρόσθετη χρηματοδοτική πηγή για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Στην Γερμανία των εκλογικών αναμετρήσεων σε 7 ομόσπονδα κρατίδια έπεσε σαν βόμβα.
Θύελλα αντιδράσεων στα γερμανικά κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης προκαλεί η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επιβολή ευρωπαϊκού φόρου στη βενζίνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χρηματοδότηση του προσφυγικού. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν το υπουργείο να επανέλθει στο θέμα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την οργή και να κατευνάσει τα πνεύματα. “Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν μέσα σε ευρωπαϊκά συμφραζόμενα, ο στόχος μας είναι να φέρουμε κινητικότητα σε κοινοτικό επίπεδο”, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Να μην αποτύχουμε λόγω περιορισμένων πόρων
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε την επίμαχη πρόταση στο πλαίσιο ολοσέλιδης συνέντευξης στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, στην οποία τονίζει μεταξύ πολλών άλλων ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε είπε ότι σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι πόροι από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, τότε είναι απαραίτητη μια άλλη χρηματοδοτική πηγή. “Τότε ας συμφωνήσουμε παραδείγματος χάρη, ότι για κάθε λίτρο βενζίνης θα επιβάλουμε φόρο σε ένα ορισμένο ύψος”, τόνισε ο γερμανός υπουργός. “Η επίλυση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να αποτύχει λόγω περιορισμένων πόρων”.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και εβδομάδες οι χώρες – μέλη της ΕΕ καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τα 3 δις ευρώ που θα πρέπει να δοθούν στην Τουρκία προκειμένου να καλύψει το κόστος της παραμονής 2 εκατ. Σύρων προσφύγων στην επικράτειά της, αλλά κατά την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ποσό δεν επαρκεί για τη σταθεροποίηση της περιοχής και το επιπλέον κόστος θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
“Δεν θα πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι την πολιτική Μέρκελ”
Οι αντιδράσεις ήταν καταιγιστικές. Η αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Γιούλια Κλέκνερ, που τον ερχόμενο Μάρτιο κατεβαίνει ως επικεφαλής του CDU στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Β. Σόιμπλε και την καγκελάριο Μέρκελ, δήλωσε ότι ένα τέτοιος φόρος στη Γερμανία δεν πρόκειται να επιβληθεί. “Αντ΄αυτού να επιβληθεί φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για να πληρώσουν οι κερδοσκόποι”. Αλλά και ο τοπικός πρωθυπουργός της Σαξονίας- Άνχαλτ, Ράινερ Χάσελοφ, όπου και εκεί γίνονται τον ίδιο μήνα τοπικές εκλογές, απέρριψε την πρόταση, ενώ από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα ο Χανς Μίχελμπαχ τόνισε ότι τα δύο χριστιανικά κόμματα υποσχέθηκαν προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να επιβάλουν νέους φόρους, ούτε να αυξήσουν τους φόρους. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διά του αντιπροέδρου του Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ υπογράμμισε ότι φόρος αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, υπό οποιαδήποτε μορφή, δεν χρειάζεται.
Σφοδρές αντιδράσεις καταγράφηκαν και στο χώρο της αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος “Η Αριστερά” Σάρα Βάγκενκνεχτ κατηγόρησε τον Σόιμπλε ότι δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα. “Δεν είναι δυνατόν το σύνθημα της Μέρκελ ‘Θα τα καταφέρουμε’ να το πληρώσουν οι κανονικοί μισθωτοί και εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα. Αρνητική, τέλος, είναι και η στάση της επικεφαλής των Πρασίνων, Πέτερ Σιμόνε. Afp, dpa, reuters / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή www.dw.com/