Τα πρώτα “πακέτα” με στοιχεία εστάλησαν στα γραφεία των τεσσάρων θεσμών, αλλά ζητήθηκε πλειάδα “διευκρινίσεων” που θα τις λάβουν και δια ζώσης στην Αθήνα, καθώς ξεκινά η σταδιακή κατάβαση των τεχνικών κλιμακίων με πρώτο στόχο την οριστικοποίηση στοιχείων και μετά την έλευση των επικεφαλής.
Στο επίκεντρο είναι το ασφαλιστικό, το δημόσιο αλλά και τα επιχειρήματα της Αθήνας για μηδενική δημοσιονομική “τρύπα” το 2016 λόγω της καλύτερης πορείας των εσόδων το 2015 για την οποία εκφράζουν ενστάσεις οι θεσμοί και ζητούν στοιχεία και… αποδείξεις”
Οι τεχνικοί στην Αθήνα και… βλέπουμε
“Εντός της εβδομάδας αρχίζουν εργασίες στην Αθήνα όπου τα τεχνικά κλιμάκια και θα προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής” για τους οποίους “δεν υπάρχει προς το παρόν ημερομηνία άφιξης”, αναφέρουν πηγές της Κομισιόν (σ.σ ο αρχικός προσχεδιασμός προέβλεπε να βρίσκονται από σήμερα επί ελληνικού εδάφους).
Για την αποστολή από ελληνικής πλευράς των “στοιχείων” που ζητήθηκαν για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα αναφέρουν οι ίδιες πηγές ότι “υπάρχει ακόμη δουλειά και η έλευση των τεχνικών κλιμακίων θα βοηθήσει να υπάρξει πρόοδος”.
Άλλες πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι σταδιακά κλιμάκια έχουν προγραμματίσει την κάθοδο από σήμερα στην Αθήνα, για να αρχίσουν να αποτιμούν δια ζώσης την κατάσταση στην οικονομία και στις τράπεζες, ενώ κεντρικό σενάριο παραμένει η έλευση των επικεφαλής μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Εστάλη “πακέτο”, ζητούνται και… άλλα
Αναφορικά με τα στοιχεία που ζήτησε το Eurogroup από την Ελλάδα και περιέγραψε πιο… γλαφυρά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble λέγοντας την προηγούμενη Παρασκευή ότι “είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία (των μέτρων) πριν από την έναρξη της αξιολόγησης”, το έργο έχει ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και ημέρες έχουν αποσταλεί τα πρώτα “πακέτα”. Ωστόσο, οι θεσμοί ζητούν πλειάδα εξηγήσεων και συμπληρωματικών στοιχείων.
Και η μεγάλη “μάχη” μεταφέρεται ουσιαστικά στην Αθήνα και στους “τεχνικούς” που ζητούν “αποδείξεις” για την απόδοση των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Δημοσιονομικό κενό σαν “ακορντεόν”
Η επίσημη (κοινή) θέση των τεσσάρων Θεσμών καταγράφει “τρύπα” 900 εκατ. ευρώ περίπου φέτος, 1,75 δισ. ευρώ παρεμβάσεις για μέτρα που έχουν καταγραφεί μεν στον προϋπολογισμό του 2016 αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί (ο λόγος μεταξύ άλλων για το ασφαλιστικό, την φορολογία αγροτών, τις παρεμβάσεις στα ενοίκια, αλλά και στην περικοπή αμυντικών δαπανών) και επιπλέον 2 δισ. ευρώ περίπου για τα έτη 2017-2018.
Η ελληνική πλευρά, ανάγει την καλύτερη του αναθεωρημένου στόχου πορεία των φορολογικών εσόδων το 2015 σε εργαλείο περιορισμού των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικό “κενό” για το 2016 αφού η υπέρβαση του 2015 θα συνεχισθεί και ως εκ τούτου, περιορίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ περίπου (από 2 δισ. ευρώ ο στόχος του 2017-2018).
Ωστόσο, την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ στη δική του θέση για το πρόγραμμα -που αναπτύσσει παράλληλα- να βάζει ακόμη πιο ψηλά τον “πήχη” βλέποντας μεγαλύτερες “τρύπες” για φέτος και για τα επόμενα χρόνια, με την τελική του θέση να αναμένεται όταν οι εκπρόσωποι του ταμείου έρθουν στην Αθήνα.
Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ίσως αποδειχθούν μεγαλύτερης δυσκολίας ακόμη και από το ίδιο το ασφαλιστικό. Και τούτο διότι θα καθορίσουν το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα περικλείουν και το ασφαλιστικό, αλλά και τους αγρότες και το δημόσιο που αποτελεί επιτακτικό αίτημα των θεσμών για παρεμβάσεις όχι μόνο “συρρίκνωσης” αλλά και αλλαγής φιλοσοφίας με τους θεσμούς να επιμένουν σε αποπολιτικοποίηση.
Το μεσοπρόθεσμο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για τα έτη 2016-2019 και αν υπάρξει χρονοκαθυστέρηση υπάρχει ο κίνδυνος να “αυγατίσει” από μόνο του.
Και τούτο διότι τον Απρίλιο, η Ελλάδα όπως όλα τα κράτη, θα πρέπει να καταθέσουν Μεσοπρόθεσμα έως το 2020, ενώ η ίδια η παράταση των μέτρων προκαλεί νέο πλήγμα στην οικονομία αυξάνοντας τον λογαριασμό.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Πάντως, παράλληλα με την τεχνική διαπραγμάτευση, συνεχίζονται και οι πολιτικές επαφές Κορυφής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που βρίσκεται στην Γερμανία να έχει αύριο ραντεβού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, αλλά και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει στο Νταβός για την Ετήσια Σύνοδο.
Ένα από τα “όπλα” που έχει στα χέρια της η Αθήνα είναι το προσφυγικό και η ροή 900.000 προσφύγων.
Τα μέτωπα
Πέρα από το ασφαλιστικό και τους αγρότες που ήδη αποτελούν τα μέτωπα που “βράζουν”, οι θεσμοί απαιτούν παρεμβάσεις στο δημόσιο, αλλά και στα κόκκινα δάνεια (15/2 λήγει η προθεσμία για το νέο κύμα παρεμβάσεων, ημερομηνία κατά την οποία από το υπουργείο Εργασίας προσδιορίζεται το ασφαλιστικό).
Επίσης υπάρχει το μεγάλο μέτωπο του Μεσοπροθέσμου με τα υπόλοιπα μέτρα περικοπών δαπανών αλλά και νέων φόρων (νέα κλίμακα για τα ενοίκια, άρση απαλλαγών και εξαιρέσεων) τις ιδιωτικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, μία σειρά από άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και το ρόλο του ΔΝΤ.
capital.gr