Μεγάλη μείωση στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ προκαλούν οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών που έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό, βέβαια, όταν οι υπολογισμοί γίνονται με μεταφορά των νέων αντικειμενικών στις υφιστάμενες κλίμακες του ΕΝΦΙΑ.
Η μείωση αυτή που προκαλείται στα προβλεπόμενα έσοδα από το φόρο ακινήτων του 2016 δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στο αρμόδιο για τα φορολογικά οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Υπάρχει μνημονιακή δέσμευση της χώρας να εισπραχθεί και το 2016 το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση της κατοχής ακινήτων, δηλαδή όσα και το 2015. Τι σημαίνει αυτό; Την ανάγκη για ένα πετυχημένο χειρουργείο στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μην επηρεαστούν τα έσοδα που φέρνει από τη μείωση των αντικειμενικών.
Στο πλαίσιο αυτό, αν και σε πρώιμο στάδιο, εξετάζονται σενάρια για το τι θα γίνει με τη φορολόγηση κατοχής των ακινήτων φέτος και το 2017. Ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει ένα μεγάλο λίφτινγκ με μερεμέτια στον υφιστάμενο ΕΝΦΙΑ για το 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί η σημερινή δομή του φόρου, δηλαδή οι δυο φόροι σε έναν (κύριος που υπολογίζεται ανά τετραγωνικό με βάση την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και συμπληρωματικός με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου) αλλά με σημαντικές αλλαγές στα κλιμάκια και των δυο φόρων. Στην πράξη θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κλιμακίων και να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
Για το 2017, το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι θα πάμε στον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα υπολογίζεται κατά κύριο λόγο με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων. Ο φόρος του 2017 πρόκειται να υπολογιστεί με βάση τις νέες εμπορικές αξίες των ακινήτων, όπως θα ονομάζονται οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο χαμηλές από αυτές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο φόρος θα έχει τέτοια διάρθρωση κλιμακίων και συντελεστές που θα μεταφέρουν το φορολογικό βάρος των ακινήτων από τους χαμηλούς και μεσαίους ιδιοκτήτες στους μεγάλους. Υπάρχει και το σενάριο, με λιγότερες όμως, πιθανότητες πραγματοποίησης της θέσπισης του φόρου ακινήτων με βάση την αξία από το 2016. Ωστόσο, το σενάριο αυτό προκαλεί δυσλειτουργίες καθώς ο φόρος ακινήτων θα πρέπει να σχεδιαστεί δυο φορές λόω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών και το 2017 με τον υπολογισμό των “εμπορικών” τιμών.
capital.gr