«Οι περισσότεροι ρωτούν αν αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Δεν μπορείς να είσαι δικαιωμένος, όταν έχεις χάσει τον άνθρωπό σου. Απλά κάναμε το χρέος μας». Η Νόρα Μολυβιάτη έχασε το 2009 τον αδερφό της Απόστολο σε τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισίας. Το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με ένα άλλο όχημα και κατέληξε σε διαφημιστική πινακίδα που βρισκόταν παράνομα τοποθετημένη στη νησίδα ασφαλείας, γεγονός που όπως αποδείχθηκε του κόστισε τη ζωή. Μετά το δυστύχημα, η οικογένεια Μολυβιάτη αναζήτησε δικαιοσύνη, στρεφόμενη κατά του δήμου (που μέσω δημοτικής εταιρείας ενοικίασε το σημείο σε διαφημιστική εταιρεία) και της εταιρείας, που έστησε τη γιγάντια πινακίδα.
Χθες, 6 χρόνια μετά το θανατηφόρο τροχαίο, ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και ο εκπρόσωπος της διαφημιστικής εταιρείας «Master Media» Θανάσης Ανδριόπουλος καταδικάστηκαν πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από αμέλεια. «Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 22 άτομα από τέτοιες διαφημιστικές πινακίδες», λέει η κ. Μολυβιάτη. «Η συγκεκριμένη παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια. Ο δήμος είχε αγνοήσει τους πάντες: το υπουργείο Εσωτερικών, τις εντολές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τη μήνυση που υπέβαλε η Tροχαία Κηφισιάς, τους γονείς των θυμάτων που προειδοποιούσαν για τις διαφημιστικές πινακίδες. Κι αυτό γιατί τα έσοδα από τις παράνομες πινακίδες ήταν πολλά».
Επειτα από δύσκολο και επίπονο αγώνα των οικογενειών των θυμάτων (όπως οι οικογένειες Τσιώκου και Σταυρουλάκη) δημιουργήθηκε ειδική νομοθεσία για την υπαίθρια διαφήμιση και οι διαφημιστικές πινακίδες στις νησίδες ασφαλείας και στα πεζοδρόμια άρχισαν να απομακρύνονται. «Ηταν ένα διαρκές έγκλημα. Οι μεγάλοι δρόμοι της Αθήνας είχαν μετατραπεί σε ένα δάσος από πινακίδες» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Μολυβιάτη, Παναγιώτης Βρεττός. «Οι διαφημιζόμενοι τις θεωρούσαν θελκτικές, ζητούσαν να διαφημίζονται σε αυτές. Και έτσι οι διαφημιστικές εταιρείες απευθύνονταν στους δήμους, που τους μίσθωναν τις θέσεις έναντι ιδιαίτερα υψηλού αντιτίμου. Ομως, όπως αποδείχθηκε, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες για την πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων για δύο λόγους. Γιατί αποσπούσαν την προσοχή των οδηγών και γιατί λειτουργούσαν ως εμπόδιο στην περίπτωση που ένα όχημα εκτρεπόταν της κυκλοφορίας».
Στο παρελθόν για ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταδικαστεί οι δήμαρχοι Γαλατσίου, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Παπάγου και άλλων περιοχών. Ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρ. Ζαφειρόπουλος καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Και ο εκπρόσωπος της διαφημιστικής εταιρείας, Θαν. Ανδριόπουλος, σε 2 χρόνια φυλάκιση, εξαγοράσιμη. «Οπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, αν η συγκεκριμένη πινακίδα δεν είχε τοποθετηθεί παράνομα από τον δήμο, τη δημοτική επιχείρηση και τη διαφημιστική εταιρεία, ο αδερφός μου θα ζούσε» καταλήγει η κ. Μολυβιάτη.
Καθημερινή