Ειδήσεις

Παραμένουν στις επάλξεις και οι αγρότες της Ρόδου

Το κτήριο στο οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στη Ρόδο «πολιόρκησαν» χθες οι αγρότες.
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συγκεκριμένα σύσκεψη για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο», αρκετοί αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτήριο για να παραδώσουν στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Ν. Θεοδωρίδη, ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Στην είσοδο του κτηρίου βρίσκονταν ισχυρή δύναμη της ΕΛΑΣ.
Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους αγρότες ότι δεν είναι δυνατό να εισέλθουν στο κτήριο γιατί ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη για τους τσιγγάνους.
Για λίγη ώρα επικράτησε ένταση καθώς οι αγρότες δυσαρεστήθηκαν επειδή οι αρμόδιοι φορείς του τόπου ασχολούνταν εκείνη την ώρα με άλλο θέμα.
«Εμείς θα μείνουμε εδώ τουλάχιστον για μισή ώρα και κανείς δεν θα μπορέσει να εισέλθει και να εξέλθει από το κτήριο» φώναξαν οι αγρότες.
«Θα περιμένετε λίγο για να τελειώσει η σύσκεψη, να σας δεχθούν και να ακούσουν τα αιτήματαάσας», τους ενημέρωσαν οι αστυνομικοί.
«Βγείτε έξω να μας ακούσετε. Συζητάτε για τους τσιγγάνους και όχι για μας που έχουμε τόσα προβλήματα» φώναξαν οι αγρότες για να ακουστούν από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.
Μετά από λίγη ώρα ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο εκτελών χρέη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης συναντήθηκαν με εκπροσώπους των αγροτών στην είσοδο του κτηρίου και παρέλαβαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
«Οι αγρότες θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ζητούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που θα διαλύσει όλα όσα είχαν κατακτηθεί εδώ και πολλά χρόνια για τον πρωτογενή τομέα», δήλωσε το μέλος της επιτροπής Αγώνα Αγροτών ο κ. Σταύρος Ακκούρης.
Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν και για την επιβολή φόρου στο κρασί από την κυβέρνηση.
«Δεν μας έφθαναν όλα τα άλλα μέτρα αποφασίστηκε και η επιβολή φόρου στο κρασί», διαμαρτυρήθηκαν οι αγρότες.
«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που οδηγεί την πλειονότητα των αγροτών σε αδιέξοδο. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα κ. Γιώργος Σαββίδης.
«Συζητήσαμε στην συνεδρίαση της ΕΝΠΕ για την επιβολή φόρου στο κρασί. Ο κλάδος γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη και συνέβαλε στην εξωστρέφεια της χώρας. Θα έχετε την υποστήριξήμας. Ολοι οι περιφερειάρχες συζητούμε για το θέμα αυτό με τον αρμόδιο υπουργό. Την επόμενη εβδομάδα θα θέσουμε το θέμα σε συνάντηση με τον υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου», τους ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και σε συνέντευξή τύπου χθες.
«Ολοι αναγνωρίζουν ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η δουλειά τους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η χώρα είναι σε μεταβατικό στάδιο. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο παρελθόν. Πρέπει να θεραπεύσουμε πολλά πράγματα. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται όμως με ένα τρόπο ισοπεδωτικό και τιμωρητικό. Φταίμε και εμείς γιατί δεν είχαμε σχέδιο και προσπαθούσαμε εδώ και χρόνια να ξεφύγουμε από τις προτάσεις των δανειστών. Μετά το τέλος της περιόδου των ψευδαισθήσεων πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Όλα τα ωραία που ακούγονταν από τα “μπαλκόνια” ήταν για να κλέψει ο ένας την ψήφο του άλλου. Τώρα πρέπει να αντικρίσουμε την πραγματικότητα κατάματα. Πρέπει να υπάρχουν τομές, μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Ακόμη και η “Αριστερά” που “ξήλωνε” τα πεζοδρόμια κατανόησε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Όχι όμως με τρόπο τιμωρητικό και ισοπεδωτικό αλλά δίκαιο. Πρέπει να αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε κοινωνικής ομάδας», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη δυσάρεστη έκπληξη που προέκυψε για το Νότιο Αιγαίο σχετικά με τις κατανομές για τον πρωτογενή τομέα από το νέο ΕΣΠΑ.
«Για τον πρωτογενή τομέα προβλέπεται να κατανεμηθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας πάνω από ένα δίς ευρώ. Για άλλη μια φορά οι “φωστήρες” των Αθηνών έκριναν πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρέπει να λάβει 3% επί του ποσού που θα διανεμηθεί, δηλαδή 35 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι η νησιωτικότητα απαιτεί πλέον άλλη προσέγγιση. Χρειάζονται ειδικές πολιτικές για τα νησιά», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.
Να σημειωθεί πως μετά την σύσκεψη για τους τσιγγάνους ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τους αγρότες για να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους.
Στην συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τους αγρότες.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
Συντελεστή φορολογίας από 8% για τα κτηνοτροφικά προϊόντα
Καμία προκαταβολή φόρου Αφορολόγητο όριο για επιδοτήσεις 12.000 ευρώ
Απαλλαγή από διάφορα επιβαλλόμενα τέλη
Απαλλαγή των παραγωγικών ακινήτων από κάθε φόρο προς το Δημόσιο
Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ
Νέα ασφαλιστική κατηγορία για τους φτωχούς αγρότες
Επαναφορά σε καθεστώς ΦΠΑ 13% στα ζώντα ζώα
Φορολογικός συντελεστής κάτω από το 10% για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης
Κάρτα για μειωμένη τιμή πετρελαίου και μείωση της τιμής κιλοβατώρας
Ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και άμεση χρηματοδότησή τους με χαμηλότοκα δάνεια

ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ
ΜΕ… ΕΡΓΟΣΗΜΟ!
Εργόσημο και στους αγρότες επιθυμεί να εφαρμόσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτόν πληροφορίες θέλουν να επιβάλλεται ασφάλιστρο 10% επί της αμοιβής ακόμα και για εργάτες γης που δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα. Μάλιστα, σε όσους εργοδότες εντοπίζονται να δουλεύουν εργαζόμενοι χωρίς να καλύπτονται ασφαλιστικά από το εργόσημο θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ ανά περίπτωση. Βέβαια, η εφαρμογή του εργοσήμου κρύβει πολλές παγίδες, μια και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η εύρεση των εργαζομένων που δουλεύουν με εργόσημο, με συνέπεια να είναι ακόμα δυσκολότερος ο έλεγχος που θα πρέπει να γίνει για να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου