Ειδήσεις

«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις ΜΚΟ στα νησιά. Δεν υπάρχει συντονισμός και έλεγχος»

Το ζήτημα της ανυπαρξίας συντονισμού και της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας ΜΚΟ και μεμονωμένων ανθρώπων που φέρονται να εκπροσωπούν ΜΚΟ στα νησιά, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σε 5 Υπουργούς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής τονίζει την ανυπαρξία ή την απροθυμία του Κράτους να επιβάλλει ένα πλαίσιο ελέγχου και επισημαίνει ότι εγκυμονούνται σαφείς κίνδυνοι από αυτή την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα.
Αναφέρει το περιστατικό σύλληψης 5 μελών ΜΚΟ που ρυμουλκούσαν σκάφος από τα τουρκικά χωρικά ύδατα προς τις ελληνικές ακτές της Λέσβου, καθοδηγώντας και διευκολύνοντας την παράνομη είσοδο στη χώρα, όπως και μια σειρά άλλων περιστατικών.
Ο κ. Κόνσολας σε δήλωσή του, τονίζει:
«Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκθέτει τη χώρα.
Αδικεί, όμως, και την προσπάθεια και την προσφορά ΜΚΟ και οργανώσεων που προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Ένα έργο που θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό αν υπήρχε συντονισμός με τις κρατικές υπηρεσίες, την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.
Το Κράτος οφείλει να επιβάλλει ένα πλαίσιο ελέγχου και κανόνων για τη δραστηριότητα των ΜΚΟ στα νησιά.
Γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει την ταυτότητά τους, αν είναι πιστοποιημένες αλλά και τι ακριβώς κάνουν».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
1.Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
2.Κύριο Υπουργό Υγείας
3.Κύριο Υπουργό Εξωτερικών
4.Κύριο Υπουργό Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
5.Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου»
Κύριοι Υπουργοί,
Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος επιβαρύνεται από την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ.
Ουδείς γνωρίζει πόσες και ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται σε κάθε νησί και σε ποιο ακριβώς αντικείμενο.
Ουδείς γνωρίζει ποιοι από όσους εμφανίζονται ως μέλη ΜΚΟ και παρέχουν υπηρεσίες υγείας είναι πιστοποιημένοι ή βρίσκονται σε συνεργασία με τις δομές δημόσιας υγείας.
Ουδείς, επίσης, γνωρίζει την ακριβή ταυτότητα ανθρώπων που εμφανίζονται να εκπροσωπούν ΜΚΟ και συγχρωτίζονται με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
Είναι σαφές ότι τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όχι μόνο δεν γνωρίζουν τη δραστηριότητα όλων αυτών των οργανώσεων και των μεμονωμένων προσώπων, αλλά δεν ασκούν ούτε υποτυπώδη έλεγχο.
Κάποιοι εξ αυτών έχουν χωρίσει τις παραλίες κάθε νησιού, στις οποίες αποβιβάζονται πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.
Κάποιοι άλλοι λειτουργούν αυθαίρετα παραβιάζοντας τους νόμους, όπως το πρόσφατο περιστατικό στη Λέσβο με 5 μέλη ΜΚΟ που ρυμουλκούσαν σκάφος με παράνομους μετανάστες από τα τουρκικά χωρικά ύδατα προς τις ελληνικές αρχές.
Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι βέβαιο ότι αδικεί το έργο που προσφέρουν διαπιστευμένες και πιστοποιημένες ΜΚΟ.
Ταυτόχρονα, όμως, εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος αλλά και για τον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Το Κράτος εμφανίζεται ανίκανο, αν όχι απρόθυμο, να επιβάλλει ένα πλαίσιο κανόνων για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου.
Είναι σαφές ότι κάποιες από αυτές μπορούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, παράλληλα με τις ενέργειες κρατικών υπηρεσιών και τοπικών φορέων, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και της πρόνοιας.
Είναι, όμως, εξ ίσου σαφές ότι κάποια άλλα μεμονωμένα άτομα ή και ΜΚΟ λειτουργούν ανεξέλεγκτα και εις βάρος των νόμων.
Είναι ενδεικτικοί ότι τοπικοί φορείς αλλά και ιατρικοί σύλλογοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ελέγχου και συντονισμού της δραστηριότητας των ΜΚΟ στα νησιά, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη βοήθεια της Πολιτείας.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Υπάρχει συνεργασία των αρμοδίων φορέων που εποπτεύουν με ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου; Υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας και με ποιες;
2. Έχει ασκηθεί έλεγχος, ιδιαίτερα από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας για το ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου, αν είναι πιστοποιημένες και ποιο έργο παρέχουν;
3. Υπάρχει σχέδιο από τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και η βούληση για να επιβληθεί ένα πλαίσιο κανόνων για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά;
4. Προτίθενται τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας να προχωρήσουν σε εντατικοποίηση των ελέγχων μέσω της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος για όσους διευκολύνουν την παράνομη είσοδο σε ελληνικό έδαφος;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου