Ενα ακόμη θλιβερό ρεκόρ κατέκτησε η Ελλάδα, λαμβάνοντας την 5η θέση, ανάμεσα στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη λίστα των χωρών που σημείωσαν μία, τουλάχιστον, παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η διαπίστωση, για την οποία θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα «υπερήφανη» η Ελλάδα, προέκυψε από την ανακοίνωση του απολογισμού της δράσης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2015, που παρουσίασε σήμερα στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ραϊμόντι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο πίνακας των παραβιάσεων ανά χώρα δείχνει ότι τα κράτη μέλη , που βρέθηκαν να έχουν μία, τουλάχιστον, παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν η Ρωσία ( με 109 καταδικαστικές αποφάσεις), η Τουρκία ( με 79), η Ρουμανία ( με 72), η Ουκρανία (με 50), η Ελλάδα (με 43) και η Ουγγαρία ( με 42 καταδικαστικές αποφάσεις).
Γενικότερα, πάντως, ο πρόεδρος Ραϊμόντι εξέφρασε την ικανοποίηση του, για την αποδοτικότητα του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την χρονιά που πέρασε, σημειώνοντας ότι, εξαλείφθηκε σχεδόν η συσσώρευση των υπό εκδίκαση υποθέσεων, εμφανίζοντας μία μείωση κατά 7% σε σχέση με το 2014.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2015, η πλειοψηφία των προς εκδίκαση περιπτώσεων που εκκρεμούσαν ήταν εναντίον της Ουκρανίας (21,4%), της Ρωσίας (14,2%), της Τουρκίας (13,0%) και της Ιταλίας (11,6%).
Οι ευρωπαΪκές κυβερνήσεις, δήλωσε με νόημα ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι, σε εθνικό επίπεδο, τα ενδημικά προβλήματα απονομής Δικαιοσύνης θα πρέπει να εξαλειφθούν, έτσι ώστε να μην φθάνουν κατά συρροήν προσφυγές, που δεν έχουν βάση, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: reporter.gr